Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

31 рік з дня трагедії на Чорнобильській АЕС


31 рік з дня трагедії на Чорнобильській АЕС

У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа ХХ сторіччя — аварія на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС), розташованої у м. Прип'ять Київської області.

Масштаби цієї події набули характеру велетенської екологічної катастрофи, що зачепила життя десятків мільйонів людей в Україні та в сусідніх країнах. Причиною аварії стали використання застарілого (недосконалого) типу реактора, порушення технологічної дисципліни, допущення помилок під час проведення технологічного експерименту, домінування при прийнятті рішень політичних факторів над економічними, екологічними, моральними, ігнорування союзним центром прав та інтересів Української РСР.

Збитки від катастрофи не піддаються обліку, бо неможливо оцінити шкоду, завдану здоров'ю людей, втрати від радіоактивного забруднення довкілля, орних земель, джерел водопостачання, рідних домівок. Радіацією забруднено понад 54 тис. кв. км території, постраждало понад 3,4 млн людей, з яких 1,5 млн — діти. Смертоносна пляма накрила понад 1000 українських міст і сіл, а на карті України з'явилась 30-кілометрова «зона відчуження».

У перші години аварії довелося зупинити сусідній 3-й енергоблок і провести відключення обладнання 4-го енергоблоку.

У результаті аварії стався викид, за різними оцінками, до 14·1018 Бк, що становить приблизно 380 мільйонів кюрі радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131, цезію-134, цезію-137, стронцію-90. За силою вибуху це склало 300 Хіросім.

Безпосередньо під час вибуху на четвертому енергоблоці загинула тільки одна людина, ще одна померла вранці від отриманих травм. 27 квітня 104 потерпілих евакуйовано в Московську лікарню №6. Згодом у 134 співробітників ЧАЕС, членів пожежних та рятувальних команд розвинулась променева хвороба, 28 з них померли протягом наступних декількох місяців.

Радіоактивна хмара від аварії накрила європейську частину СРСР, велику частину Європи, східну частину США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі.

Із зони ураження було евакуйовано близько 200 тисяч осіб. Ситуація ускладнювалася тим, що радянське керівництво довго замовчувало факт катастрофи, а 1 травня люди, нічого не знаючи, вийшли на травневий мітинг.

За даними організації Союз "Чорнобиль", з 600 тисяч ліквідаторів 10% померло, а ще 165 тисяч стали інвалідами.
В міру з'ясування масштабів та наслідків аварії, трагедія почала усвідомлюватися людством як планетарна катастрофа. Уряд України достроково припинив роботу ЧАЕС. Над зруйнованим четвертим енергоблоком була споруджена захисна залізобетонна споруда — об'єкт «Укриття», який ще називають саркофагом. Але комплекс науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт показав, що він не є екологічно безпечною системою.

І це, на жаль, не єдина проблема: утилізація радіоактивних відходів та відпрацьованого палива, реабілітація забруднених земель, розчищення меліоративних каналів, питання соціального захисту «чорнобильців», створення інформаційно-аналітичної системи потенційно-небезпечних об'єктів у зоні відчуження.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031