Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Людина має право вибору, але в Україні — навпаки!


Людина має право вибору, але в Україні — навпаки!

«Кожен українець повинен вміти налаштувати VPN, тому що ми ніколи не будемо рабами!» (Степан Бандера, Статут вільної країни, 1941). Така псевдоцитата блукає просторами укранету...

16 травня Президент України своїм указом без жодних суспільних обговорень заблокував в Україні доступ до російських соцмереж ВКонтакте, Одноклассники, ресурсів Yandex та Mail.ru, сайтів антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» і DrWeb, а також використання бухгалтерського програмного продукту 1С. Механізм блокування було доручено відпрацювати Кабінету міністрів та СБУ за участю Нацбанку.
Мотивується це надзвичайно серйозне рішення питаннями безпеки — ФСБ має доступ до баз даних. Це правда. Але бориспільські школярі, які спілкуються зі своїми однокласниками, друзями і слухають безкоштовно музику, запитують, які саме їх особисті дані цікавлять ФСБ?..

Якщо питання стосується українських військовослужбовців, то можна заборонити доступ до соцмереж їм у інший спосіб. Війна в Україні триває вже три роки і коштувала тисяч життів, а про Інтернет згадали лише тепер.
Найцікавіше те, що російська економічна та інформаційна присутність в Україні не обмежується кількома сайтами — у нас працює «соціальна мережа» Московського патріархату, на полицях магазинів — російські товари, працюють російські банки.

Back in the USSR*
Представник уповноваженого ВРУ з прав людини Михайло Чаплига заявив УНІАН, що за українським законодавством блокування будь-яких інтернет-ресурсів можливе лише у судовому порядку. Керівник міжнародної правозахисної ГО «Дім Свободи Україна» Метью Шааф висловив таке ж занепокоєння і додав, що цей крок погіршить доступ людей до інформації. «Голос Америки» стверджує, що у неофіційній розмові представники Держдепу США робили заяви із критикою на адресу Києва через таке рішення: «Представник американського уряду заявив, що нещодавнє рішення Порошенка заборонити на три роки низку популярних російських вебсайтів, включаючи Яндекс, підриває гарантоване конституцією право на вільне висловлення думки». Так само вважає генсекретар Ради Європи Турбйорн Яґланд.

Зрештою, справа не в соцмережі ВК. Справа набагато серйозніша — Інтернет не може бути вільним наполовину. Тим більше, крім названих, наприклад, заблоковано доступ до сайту kinopoisk.ru — найбільшої бази даних про світ кіно, що не збирає ніякої інформації про користувачів.

Україна не єдина в світі, де влада хоче контролювати Інтернет. Але наша нова компанія не найпрестижніша — наприклад, Фейсбук заборонено у В’єтнамі, Ірані, Китаї та Північній Кореї, успішно сайти блокують у РФ, де т.зв. «антитерористичний пакет Ярової» — це насправді узаконення державою контролю за кожним кроком людини. В Росії тоталітарні методи пояснюють боротьбою з тероризмом, збільшуються видатки на ВПК, силові структури розширюються і набувають нових повноважень. Нещодавно ФСБ дозволили конфіскувати землю і нерухомість «в разі державної необхідності». Ісламська Держава місяць тому теж заборонила своїм бійцям користуватися соцмережами, зокрема Фейсбук, пояснюючи, що там випадково можна засвітити своє місце перебування.
Все це — шлях назад. Україна, пройшовши складний, але демократичний період 90-х і 2000-х, стала на цю криву стежку.

Чому це погано?
Від санкцій постраждають знову прості українці, бо відбувається:
— відвертання уваги від пенсійної реформи та безлічі економічних, корупційних і соціальних проблем;
— ризик подорожчання Інтернету, яке провайдери можуть мотивувати оновленням обладнання, яке насправді не потрібно;

— ризик появи купи проблем зі смартфонами та комп’ютерами. Наприклад, серед сотень Tor і VPN додатків для Android безліч таких, що збирають інформацію про користувачів, сумнівні додатки до браузерів ПК приведуть за собою шкідливе ПО та віруси;

— посилення правового нігілізму народу. Цікаво, що націлено це в першу чергу на дітей. Підлітки не поважають таке рішення і це формуватиме їхнє ставлення до закону і права взагалі. А діти, як відомо, майбутнє України;
— обмеження свободи слова та доступу до інформації.

Найстрашніше те, що тоталітарні спроби держави виправдовуються багатьма з нас.
Виправдати можна все — як було, наприклад, у 30-і роки, коли частина суспільства радо допомагала репресувати іншу частину. Аби ти, аби не тебе. В мережі є чимало постів на цю тему. Свій Сибір в нас теж є — це АТО, яким можна лякати, куди дехто пропонує відправляти тих, хто має іншу думку. Зокрема, таким постом у своєму Фейсбук прославився секретар Бориспільської міської ради Я. Годунок, який написав 20 травня: «Сьогодні почув, що активісти збираються пікетувати парашєнКа, що він заборонив Соцсєті — то я пропоную владі їх підібрати і в Ато пачками відправляти - якщо треба то Готов Допомагати, щоб менше було інтерНетВати» (орфографія авторська). Під постом — півтори сотні лайків.
Проте, навіть Господь нікого не примушує — бо Людина завжди має право вибору.

*Назад в СРСР — відома пісня Бітлз з «Білого Альбому», 1968 р.

Сергій КРУЧИНІН

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031