Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Субсидії по-новому: без стимулу для економії


Субсидії по-новому:  без стимулу для економії

Коли держава впроваджувала програму надання субсидій на комунальні послуги, то декларувала, що люди будуть зацікавлені економити енергоносії. Але по факту — економія виявилася не зовсім вигідною для деяких споживачів.

З 1 травня відбулися зміни у правилах надання субсидій. Ці зміни прокоментувала «Вістям» начальник управління соціального захисту населення Бориспільської міської ради Любов Даниленко. Пропонуємо подивитися на ці зміни очима кореспондента.

• Насамперед, змінилася площа, на яку нараховується субсидія для осель, у яких проживають одна або двоє непрацездатних людей. Незалежно від того, будинок це чи квартира, ця площа складає 75 кв. м на оселю. Якщо площа більша (найчастіше це у приватних будинках), зайві квадратні метри оплачуються уже без субсидії. На цю ж площу розраховуються і норми використання газу для індивідуального опалення — 5,0 куб. м на 1 кв. м опалювальної площі, та електроенергії для електричного опалення — 51 кВт на 1 кв. м.

• Змінився період, протягом якого враховуються дані про доходи родини. Раніше брався сумарний середньомісячний дохід родини за попередній календарний рік, тепер дохід береться також за період тривалістю в рік, тільки відраховується він від дня звернення.

• Якщо в отримувача субсидії виникає заборгованість за комунальні послуги, то субсидія відміняється. Але йдеться не про один-два дні затримки в оплаті. Коли відділ субсидій отримує інформацію про те, що оплату комунальних послуг прострочено на два місяці і більше, субсидія на наступний строк не призначається, про що інформується особа, яка її отримувала. Якщо протягом двох місяців з дати інформування про те, що на наступний термін субсидію не призначено, споживач документально підтвердив, що заборгованість сплачено, або уклав договір про її реструктуризацію, субсидія призначається з тієї дати, з якої закінчилася дія попередньої субсидії. А от якщо протягом цих двох місяців проблеми із боргами вирішити не вдалося, субсидія призначатиметься із дати звернення після погашення або реструктуризації боргів.

• Усі відомості про фінансовий стан отримувача субсидій податкова надає управлінню соціального захисту населення без участі громадян. Коли відбулися зміни у складі сім’ї (хтось помер, виписався чи народився), отримували прибутки за пай, розташований у іншому регіоні, було здійснено покупку чи продаж на суму більше 50 тис. грн, громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний поінформувати про це протягом місяця.

• Держава наполегливо закликає економити воду та енергоносії. От тільки стимулів для цього споживачам практично не залишила. Після закінчення опалювального сезону невикористані суми субсидій на централізоване опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуги з газо- та електропостачання для індивідуального опалення надавачі послуг повинні повернути до Державного бюджету в повному обсязі на підставі акта розрахунку невикористаних сум субсидії.

• Гучно задекларована «Монетизація залишків невикористаних коштів субсидії» стосується тільки послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення. Відшкодування у грошовій формі — це добре, але відшкодовується тільки частина невикористаної суми субсидії. Коли ж споживач опалював оселю газом, то скільки б він не зекономив, йому відшкодують тільки витрати на оплату 100 куб. метрів природного газу, або вартість 150 кВт/г електричної енергії при електроопаленні. Усю решту зекономлених споживачами коштів держава забере назад.

• Кошти, які відшкодує держава, перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії у банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення. Для цього усі, хто мають таку економію, повинні подати заяви до управління соціального захисту населення, в яких вказується спосіб виплати (через банк або пошту) та необхідні реквізити, зокрема, особовий рахунок одержувача в банківській установі. Заяви потрібно подати до 1 вересня поточного року. Коли люди отримають свої гроші — невідомо. І, зважаючи на інфляцію, реальний прибуток вони матимуть невеликий.

Напевне, краще використовувати надану субсидію в повному обсязі, доки держава не навчиться цінувати зусилля людей та гідно винагороджувати їхнє прагнення економити енергоресурси.

Ірина ГОЛУБ

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031