Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Чи треба українцям негайно «затарюватись» сіллю?


Чи треба українцям негайно «затарюватись» сіллю?

Нещодавнє накладання арешту на рахунки державного солевидобувного підприємства «Артем­сіль», яке, крім забезпечення своїм видобувним продуктом вітчизняних громадян, експортує сіль іще до 19 країн світу, викликала неабияку паніку в суспільстві. Люди, побоюючись, що вона може зникнути з прилавків магазину, думають, що треба працювати на випередження і закуповувати її по максимуму...

Як показали у новинах усіх провідних телеканалів, робота ДП «Артемсіль» опинилася під загрозою зупинки в результаті відкриття виконавчого провадження на стягнення 70,5 мільйона гривень штрафних санкцій за порушення умов договору з одним колективним підприємством іще у 2014 -2015 роках. За інформацією представників «Артемсіль», цей договір насправді суперечить інтересам держави і був укладений з метою створення штучної заборгованості. Також у державному підприємстві додатково зауважили, що тривалий час навколо цього моменту точилися судові тяжби. Все це було задля того, аби відстояти позицію визнання «спірного» договору недійсним через порушення антикорупційного законодавства. Наразі державне підприємство звернулося з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України на винесені судові рішення і вживає всіх можливих заходів щодо попередження списання коштів. Попри те, що робота «Артемсолі» теоретично паралізована, перші особи підприємства наголосили, що людям насправді немає чого боятися.

«Звертаюся до наших споживачів і запевняю, що дефіциту солі в Україні не буде, — прокоментувала керівник підприємства Вікторія Луценко. — Сьогодні ми продовжуємо проводити відвантаження продукції, а це означає, що споживачам нема чого боятися і не варто піддаватися штучному ажіотажу».

Тим часом у суспільстві одночасно вирують геть протилежні настрої. Хтось, а, головно, це старші люди, побоюючись подорожчання солі, купують її відразу мішок і, нав’ючуючи на велосипед, аби доставити додому, пояснюють, що в житті з такими запасами ще ні разу не прогадали. Додають, що роками, оскільки та не псується, нею можна не тільки борщі-каші присолювати, використовувати для консервації, але і розтрушувати по ковзких доріжках біля хати взимку. Хтось до полиць із сіллю взагалі не підходить, а інший, попри, внутрішній скепсис, все одно купує. Небагато. Всього по пачці чи дві. Як кажуть, про всяк випадок.

— Про можливе подорожчання солі і її зникнення ми всі, звісно ж, чули, — розказує знайома продавчиня в одному із сільських магазинів Бориспільщини. — Але не можу сказати, що в нашому селі якийсь особливий ажіотаж навколо неї. Купують, як завжди. Відпускаємо по 6 гривень за пачку… Зараз саме почався період заквашування капусти, то, може, братимуть і більше.

Як показало дослідження нашої репортерської групи, причини можливої дорожнечі чи зникнення того чи іншого продукту з полиць магазинів наразі зачіпають українців не так глибоко, як раніше. По-перше, люди стали менше вірити в усі ті припущення-прогнози згори, з ящиків-брехунців. По-друге, і це найголовніше, вони більше зубожіли. Як результат — у людей рідко коли є запаси самих круп чи овочів більше, аніж на тиждень-два. Хіба після таких невтішних реалій можна щось говорити про запасання сіллю на півроку чи рік, хоча ціна неї не така вже й висока?

Валентина ОЛІЙНИК

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031