Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Легендарна 72 бригада повернулася з війни


Легендарна 72 бригада повернулася з війни

На ротацію з Авдіївської промзони вперше за весь період війни повернулася легендарна 72 окрема механізована бригада імені Чорних запорожців. У Білій Церкві пройшов Марш Героїв, який живим ланцюгом зустрічала громада міста і всієї Київщини, волонтери, рідні, друзі, побратими.

Декілька тисяч Героїв протягом тижня прибували до пункту постійної дислокації — військової частини, що знаходиться у Білій Церкві. Саме у складі 72 ОМБ воювало багато мешканців Борисполя і району.

Ще 8 березня 2014 року (понад три з половиною роки!) бригада вийшла у зону АТО на південно-східні рубежі України. З самого початку війни військові 72 бригади захищали кордони України майже на усіх ділянках лінії фронту: південний кордон України, Ізварино, Червонопартизанськ, Волноваха, Донецький аеропорт, Амбросіївка, Маріуполь… Останнім часом бригада перебувала в одній із найнебезпечніших ділянок фронту — в Авдіївській промзоні, шахті «Бутовка», Верхньоторецьке. Ці населені пункти Донбасу стали справжнім символом мужності і військової майстерності українського війська. Два офіцери 72 ОМБ отримали звання Героя України — Василь Тарасюк і Андрій Кизило (посмертно). Багато військовослужбовців отримали звання Народного Героя України, серед них і наш земляк, тренер Бориспільської районної спортшколи, підполковник Валерій Федорович Гудзь.

5 листопада колона військових гордо йшла рідним містом: попереду — командир 72 ОМБ ім. Чорних запорожців, полковник Андрій Соколов, далі заступники, сотня Чорних запорожців (як почесні гості), військові підрозділи. Юні кадети несли понад 150 портретів загиблих за період російсько-української війни на Донбасі, які воювали у складі бригади. Колону Героїв зустрічали люди різного віку, які понад двокілометровим живим ланцюгом стояли по обидва боки вулиць. Лунали гасла: «Слава Україні! Героям слава!», «Вітаємо!», «Дякуємо Вам за мирне небо!», «З поверненням додому!». Люди вітали учасників урочистого маршу з вікон і балконів, сигналами авто. Сльози радості від зустрічей, віри у перемогу, вдячності за спокійний сон дітей блищали на щоках багатьох, хто зустрічав українських воїнів. Жінки, дівчата, школярі дарували квіти визволителям. Українська символіка, патріотичні плакати, теплі обійми і щирі слова вдячності. Бо ж головне — батьки, сини, чоловіки, брати, друзі повернулися живими до своїх домівок.

Вітали воїнів і керівники Білої Церкви, депутати різних рівнів, колективи художньої самодіяльності, волонтери. Приємно було зустріти депутатів, учасників бойових дій, які воювали у складі 72 бригади з Бориспільщини, а також волонтера Юлію Кияшко з Процева, директора Бориспільської ДЮСШ Михайла Шкорупа, членів історичного товариства «Чорні запорожці» Василя Ільчишина з Воронькова і Михайла Личмана з Головурова та багатьох інших. А депутат Бориспільської міськради, фермер, бард Валерій Мартишко був активним учасником свята: виконав низку власних пісень про сучасну війну на Донбасі («Авдіївський вальс», «Гімн 72 бригади», «Дочекайся мене»).
Значну частину військових за відвагу та мужність, проявлені у зоні антитерористичної операції, нагородили державними та відомчими нагородами.

Вшанували хвилиною мовчання полеглих у боях з російськими окупантами, офіцери і солдати поклали квіти на Алеї Слави під постріли з рушниць, сльози рідних і пісню «Пливе кача», яка зачіпає душу кожного ще з часів Майдану…
«Переповнюють почуття вдячності до рідного міста і всіх, хто прийшов нас зустріти, — сказав командир 72 ОМБ ім. Чорних запорожців Андрій Васильович Соколов. — Ми горді від того, що завдання, поставлені перед нами, ми гідно виконали. Я вдячний мешканцям нашого міста та інших населених пунктів України, волонтерам, усім рідним особового складу нашої бригади за те, що чекали, допомагали, підтримували. Я можу сказати, що бійці 72 ОМБ — найкращі воїни Збройних сил України, а, можливо, і світу. Вони довели це бездоганним виконанням завдань у зоні АТО, тяжкими боями в Авдіївській промзоні за позицію «Орел», за шахту «Бутовку». А таких походів було багато, де наші бійці завжди виконували завдання. Герої 72 бригади не посоромили славного імені козаків, Чорних запорожців, іменем яких у серпні цього року було названо нашу бригаду. На жаль, не всі повернулися живими додому. Багато військовослужбовців полягло смертю героїв. Але навіть смерть одного бійця — це вже трагедія для нас. Імена героїв увіковічені у назвах вулиць, їм відкрито меморіальні дошки у рідних містах і селах. Вони навічно з нами.» Командир бригади висловив щирі слова вдячності волонтерам із Київщини та інших міст і сіл України, які стали для воїнів справжніми друзями.
Легендарна 72 бригада повернулася з війни

Воїни 72 ОМБ — справжні герої нинішньої війни. За їхню мужність і безстрашність у боях вороги назвали їх «чорними» на честь непереможного полку Чорних запорожців під керівництвом отамана Петра Дяченка, який захищав Українську Народну Республіку. Тож члени Історичного товариства «Чорних запорожців» були не просто окрасою святкової зустрічі української армії. Вони допомогли присутнім усвідомити ті далекі історичні події 100-річної давнини. Тулумбас «Чорних запорожців» сповіщав про виступи, привертав увагу до важливих миттєвостей щасливої зустрічі українських воїнів з рідним містом.

Урочистості з нагоди ротації 72 ОБМ тривали упродовж цілого дня: концерт на центральній площі, дружня зустріч у військовій частині, запрошення волонтерів і рідних на гостину до військових, фотографування на згадку про повернення «Чорних запорожців» з війни на Донбасі.

Лариса ГРОМАДСЬКА, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031