Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспільській ЦРЛ потрібен новий неврологічний корпус


Бориспільській ЦРЛ потрібен новий неврологічний корпус

Більше року тому було ухвалено рішення будівництва нового корпусу для терапевтичного і неврологічного відділень Бориспільської ЦРЛ. Але проект, на який районна рада витратила 1,2 млнгрн, так і залишився на папері. Будівництво не розпочалось, незважаючи на виділені кошти з районного бюджету та 10 млнгрн з місцевого. Чи насправді це питання не є актуальним для жителів Бориспільщини—з'ясовували «Вісті».

Наталія Хмельницька, завідуюча відділенням неврології Бориспільської ЦРЛ
Бориспільській ЦРЛ потрібен новий неврологічний корпус


Невеличка будівля неврологічного відділення на території Бориспільської ЦРЛ більше схожа на барак. Важко повірити, що там перебувають люди з важкими захворюваннями. Той, кому хоч раз довелося відвідати це відділення, знає, які там черги на госпіталізацію.

— Останнім часом 75% наших пацієнтів—це хворі, яких привозить «швидка» з інсультами, вертебро-базилярною недостатністю, гострим церебральним гіпертонічним кризом. Крім інсультів, є багато іншої неврологічної патології: менінгіти, енцефаліти, загострення розсіяного склерозу, порушення спинального мозкового кровообігу, больові синдроми, що викликані радикулітами,—розповідає завідуюча відділенням неврології Бориспільської ЦРЛ Наталія Хмельницька.

Найбільш актуальна проблема на сьогодні—це мозковий інсульт. Щорічно в світі реєструється до 16 млн подібних випадків. А за прогнозом фахівців, у 2030 очікується близько 23 млн. Погіршилась статистика і в Україні. Зокрема, у Борисполі в 1993 році було 95 випадків інсульту, а в 2016 — 452 випадки. Всього за минулий рік у відділенні проліковано 776 осіб з гострою судинною патологією. Третина всіх хворих—люди працездатного віку.
У розвинених країнах існують програми профілактики і боротьби з цим захворюванням. Попри те, що це дороге лікування, програми безкоштовні для пацієнтів, тобто платить держава. В Україні про таке залишається тільки мріяти. І це при тому, що стан здоров'я українців останнім часом погіршився.

Приміщення не відповідає вимогам
Зараз у неврологічному відділенні—черга на два місяці, адже в наявності всього 55 ліжок. І це на весь Бориспільський район і м. Бориспіль!
— Коли я 35 років тому прийшла працювати невропатологом у цю лікарню, було 15 ліжок у травматології. Потім нам дали цю стару будівлю. Ми шукали спонсорів, щоб зробити ремонт, самі фарбували і прибирали приміщення. Нам дали 45 ліжок, потім 50. Зараз у відділенні 55 ліжок. Більше ми розмістити не в змозі. Часто до нас привозять хворого, а покласти його нікуди, всі ліжка зайняті. Іноді в день—12 пацієнтів з інсультом. Біжимо до сусідів—терапію, кардіологію—просимо виділити місце. Але і в них та ж ситуація. Крім того, до нас часто везуть хворих з аеропорту, зокрема іноземців. Після надання екстреної допомоги пропонували їм зв'язатися з посольством і відправити до Києва на подальше лікування. Вони відмовлялися! І мене це не дивує. У нас досвідчені лікарі, а медсестри так ставлять крапельниці, що хворий і не відчує. «Бориспіль» називають повітряними воротами країни, а який вигляд мають її медичні ворота,—ділиться наболілим Наталя Хмельницька.

Дійсно, професіоналізм лікарів і середнього медичного персоналу, чіткий порядок роботи неврології приємно вражає. Бачила на власні очі, як жінка з інсультом, яка спочатку не могла навіть піднятися з ліжка, після курсу лікування пішла з лікарні своїми ногами. Як молода дівчина після важкої черепно-мозкової травми, яку отримала в результаті бандитського нападу, повернулася додому здоровою. Як цілодобово персонал з любов'ю і увагою піклується про важких хворих. Ось тільки працювати, кажуть, у таких умовах складно, адже приміщення неврологічного відділення не відповідає сучасним вимогам.

Проект очікує втілення
Згідно з нормами, на одного хворого потрібно не менше 8 метрів площі. А тут немає і двох. Хворому після інсульту необхідно вставати, але ходунки не поміщаються. Туалети не пристосовані для хворих. Вкрай потрібен кабінет для реабілітації зі спеціальними тренажерами і апаратурою, умовами для масажу. Ще в 1991 році такий кабінет був, але через брак місць його переробили на палату. Палати шестимісні, в них важко перебувати хворим і працювати лікарям.

— Як ми раділи, коли було прийнято рішення про будівництво нового корпусу! Протягом року я разом із завідувачем терапевтичним відділенням Віталієм Івановичем Нечипоренком щопонеділка зустрічалася з авторами проекту. Вивчали його, вносили зміни. Проект чудовий. У неврології заплановані тримісні палати, окремо інсультний блок з душем, спеціальними туалетами, куди можна заїжджати хворим на візках, з кабінетом лікувальної фізкультури. І раптом усе зупинилося. Чи буде будівництво корпусу, та й взагалі, яка доля чекає на неврологічне відділення, невідомо. Якщо в Борисполя його заберуть, то велика кількість людей може просто не встигнути отримати термінову допомогу, адже при лікуванні цих захворювань головне—час. Якщо хворого на інсульт привезли до лікарні і почали лікувати протягом перших шести годин—є можливість відновити нормальний кровообіг і уникнути інвалідності,—стверджує Наталія Хмельницька.
Школа, лікарня, церква завжди були обличчям населеного пункту. Зараз у місті то тут, то там йде будівництво, асфальтують вулиці, у нас гарна центральна площа з фонтанами. Невже мешканці Бориспільщини не варті сучасної лікарні з гідними умовами для пацієнтів і лікарів? Це питання має вирішуватися.

важливо
У бійців АТО—контузії і баротравми
За період з 2014 –2016 р. р. у відділенні проліковано 46 бійців АТО з наслідками мінно-вибухових травм, баротравмами, контузіями, черепно-мозковими травмами.
— З цією патологією ми зіткнулися вперше. Емоційно персоналу було складно працювати з цими людьми, тому що, крім травми, вони зазнали ще й важкого стресу. Ми вчилися працювати з ними, вивчали проблеми, які відбуваються в організмі в результаті баротравми, читали роботи і спостереження фахівців з Харкова, Дніпропетровська, де частіше зустрічаються ці групи хворих. І вже навчилися допомагати їм.

Одним із найпоширеніших уражень нервової системи є черепно-мозкова травма, яка зумовлена вибуховою хвилею від снаряда або міни. Пошкодження центральної нервової системи в учасників бойових дій на Сході України займають друге місце після кульових та осколкових поранень. Невідомо, як реагуватиме організм далі, з якими розладами доведеться зіткнутися бійцю, що отримав важку баротравму. Адже ми не знаємо, яким саме виявиться вплив на організм, оскільки механізм баротравми є неоднозначним. Тут існує світловий, шумовий, електромагнітний, звуковий негативний ефекти. Крім того, багато бійців АТО звертаються з радикулітами, тому що носять важкі бронежилети. За нашими спостереженнями, від цього страждає хребет, як наслідок розвиваються больові синдроми.

Тож таким пацієнтам спочатку потрібне активне лікування в стаціонарі, а після—регулярний профілактичний і відновлювальний догляд і робота психологів. Ми вважаємо, що в майбутньому збільшиться кількість хворих з наслідками цих травм. Бійців АТО і екстрених хворих ми госпіталізуємо позачергово, але відділення переповнене, тому пацієнти, яким потрібно планове лікування, довго стоять у черзі.

На що звернути увагу сімейному лікарю
— Якщо до 2013 року збільшення кількості інсультів та інших неврологічних захворювань відбувалося поступово, то з 2014 року спостерігається різкий стрибок. Це пояснюється економічною і політичною ситуацією в країні, гострим та хронічним стресом. Крім того, у людей бракує грошей на ліки. На дуже низькому рівні знаходиться профілактика. До нас у стаціонар повинні надходити пацієнти, які пройшли обстеження у сімейного лікаря. Але реально тільки 5% знають, що в них підвищений тиск чи захворювання, які негативно впливають на судини: гіпертонія, миготлива аритмія, цукровий діабет. Відповідно, більшість з тих, хто цього потребує, не отримує адекватного лікування. Сімейним лікарям потрібно звернути на це увагу, — говорить пані Наталія.

Наталія ДОЛИНА,
фото Іванни МАТВІЄНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031