Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Вони повернулися!


Вони повернулися!
Фото "Вголос"
Зустріч полонених стала справді подією 2017 року. 74 українці повернулися живими до своїх рідних і друзів. Сини, чоловіки, батьки були у полоні бойовиків «ДНР» і «ЛНР» від півтора до трьох з половиною років! Сльози радості, квіти, жовто-блакитна символіка, гасла «Героям Слава!», виконання у натовпі Гімну України — все говорило про те, що визволення в’язнів з тюрем Донбасу — справжнє свято.

Понад 5 годин всі чекали на українських Героїв. Більше тисячі людей з різних куточків України зібралися на території Бориспільського аеропорту. Всіх об’єднала акція «Зустрінь своїх», яка за останню добу набула великого розголосу у соціальних мережах. Люди обговорювали останні події, раділи чудовій звістці про звільнення, стежили за новинами, що стосувалися повернення полонених, по мобільних телефонах. Хтось обурювався, що на 306 сепаратистів віддають тільки 74 наших полонених, інші говорили, що влада піариться напередодні нового року, що занадто затягується процес звільнення. Та головне — всі раділи від звістки, що наші полонені вже на території, підконтрольній українським військам.
Вони повернулися!

Бориспільські активісти зустрічають героїв

І хоча приліт літаків постійно відкладали, а пронизливий вітер посеред нічного поля проймав до кісток, ніхто не збирався додому. На літовищі чергувало 6 машин швидкої допомоги Бориспільської ЦРЛ. До речі, головний лікар міста Олександр Щур, голова Бориспільської РДА Олександр Туренко одні з перших приїхали зустрічати полонених. Олександр Павлович разом із своїми колегами-медиками організували намет, де безкоштовно роздавали гарячий чай і печиво. Згодом з’явився столик від працівників Бориспільського аеропорту з чаєм і бутербродами. Серед зустрічаючих були волонтери не лише з Бориспільщини, а й з інших областей України, пересічні мешканці нашого міста і району. А ось представників влади Борисполя, за виключенням декількох депутатів, не було помічено…
І ось, близько половини першої ночі, приземлилися два літаки. В одному прибув Президент України Петро Порошенко та інші представники влади, які брали участь в обміні полоненими. В іншому літаку — українські герої, які у підвалах Макіївки, Луганська, Горлівки та інших міст Донбасу з дня на день чекали волі, зустрічі з рідними. Зокрема, Петро Порошенко наголосив, що влада буде підтримувати тих, чиї рідні залишилися в полоні на Донбасі, а в підвалах, де сьогодні перебувають наші полонені, після звільнення окупованих територій, будуть створені музеї окупації.
Вони повернулися!

Серед звільнених були і військові — учасники бойових дій, які потрапили до полону безпосередньо на російсько-українській війні на Донбасі, і цивільні люди, які мають проукраїнську позицію. Владислав Овчаренко і Артем Ахмеров — ультрас луганської «Зорі»; Валентин Богдан — контрактник ЗСУ, який зник у січні 2016 р. поблизу Попасної; Едуард Неделяєв — блогер з Луганська, який писав критичні пости про окуповану територію; Ігор Козловський — відомий вчений-історик, викладач одного з донецьких ВНЗ, був затриманий на початку 2016 р.; Олександр Олійник — розвідник, потрапив у полон у лютому 2015 під Дебальцевим; Олександр Мороз та Іван Ляса — захисники Донецького аеропорту, що потрапили в полон до бойовиків у січні 2015 р.; Микола Герасименко і Олександр Лазаренко — бійці батальйону «Кривбас», яких захопили під час Дебальцевського котла у 2015; Євгеній Чуднецов — боєць «Азову»; Олексій Кириченко і Андрій Бесараб — мешканці Харківської області: Олексій — доброволець, розвідник, провів в ув’язненні три з половиною роки (із серпня 2014), Андрій перебував у полоні з 2016… Серед затриманих — бійці 56 мотопіхотної бригади з Тернопільської області, які були захоплені бойовиками понад два роки тому біля Маріуполя; мешканці Слов’янська, Луганська, Первомайська, Донецька, Маріуполя, Горлівки… Не можна було спостерігати без сліз, як після офіційної частини рідні і друзі зустрічали Героїв. Із Сумщини прибули батьки і наречена молодого чоловіка. З Харківщини на літовище приїхали рідні із немовлятком. З Вінниччини щаслива мати пригортала до грудей свого 28-річного сина, який розповідав, що в ув’язненні їх рятувала українська пісня. Друзі зустрічали свого товариша з Макіївки, який приїхав на вихідні до рідного міста і потрапив до рук сепаратистів…
Вони повернулися!


Найтяжче було матерям і дружинам тих, хто ще перебуває у полоні або числиться у списку зниклих безвісти. «Ви не зустрічали мого сина? Більше трьох років я його чекаю», — запитувала згорьована жінка чоловіків у військовій формі.
Вони повернулися!

Фото "ZNAJ.UA"

Змучені і стомлені, молоді хлопці виглядали старшими за свої роки; у старших чоловіків додалося сивини і витривалості. Але головне — вони вижили, вистояли, пройшли через тортури і приниження, аби побачити щасливі очі тих, хто непохитно вірив у їхнє повернення.


Лариса ГРОМАДСЬКА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031