Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Терапевтичне відділення в Бориспільській ЦРЛ: діагноз невтішний


Терапевтичне відділення в Бориспільській ЦРЛ: діагноз невтішний

Другий рік поспіль точаться розмови щодо будівництва нового корпусу Бориспільської ЦРЛ. Проте доля неврологічного і терапевтичного відділень, які вкрай потребують нового приміщення, досі не зрозуміла. Чи вирішиться в 2018 році ця нагальна проблема — розбиралися «Вісті».

Будівля терапевтичного корпусу ззовні більше схожа на старий барак, ніж на медичний заклад. Та й всередині приміщення має не кращий вигляд. Маленькі, тісні, давно без ремонту палати, де ніде повернутися ані хворому, ані лікарю; вузький темний коридор — усе справляє гнітюче враження. Потрапити до завідуючого терапією вдалося не відразу. У коридорі, підпираючи стінку, стояли пацієнти в очікуванні своєї черги на прийом. Коридор настільки вузький, що поставити стільці немає можливості, пояснюють медпрацівники. Простоявши 40 хв. у черзі, кореспондент «Вістей» втомилася від тісноти та браку повітря, і очевидний висновок від побаченого напрошується сам собою: «Важко збагнути, що ми живемо в 21 столітті і це базове відділення знаходиться в лікарні, яка розташована лише в декількох десятках кілометрів від столиці європейської країни».

Віталій Нечипоренко, завідувач терапевтичним відділенням ЦРЛ
Терапевтичне відділення в Бориспільській ЦРЛ: діагноз невтішний

«ЗГІДНО З ПАПЕРАМИ ЩОДО РЕОРГАНІЗАЦІЇ, ЯКІ НАДІЙШЛИ ПО РЕФОРМІ, У 2020 РОЦІ В ЦРЛ НЕ БУДЕ КАРДІОЛОГІЧНОГО, ІНФЕКЦІЙНОГО, НЕВРОЛОГІЧНОГО, ТРАВМАТОЛОГІЧНОГО ВІДДІЛЕНЬ»

«Нового корпусу немає, але й у старому про ремонт не йдеться»
— Хворі, яким після лікування стає хоч трохи легше і вони можуть самостійно рухатися, намагаються покинути відділення якнайшвидше. Адже ви самі бачите умови. Це приміщення побудоване в 50-х роках минулого століття. Фундамент «грає», будинок «ходить», від цього в стінах з'являються тріщини. При санітарних нормах 7 метрів кубічних на одного хворого, у нас зараз — не більше 2-х.
Каталки неможливо завезти в палату. Хворих, які знаходяться у важкому стані, без свідомості, медичний персонал змушений заносити на простирадлах. У палатах, що разраховані на двох осіб, перебувають по чотири і більше хворих.
На все відділення — лише два туалети. У жоден з них неможливо заїхати з каталкою. 13 років тому побудували третій туалет, але будівельники висипали туди сміття. Відтоді туалет не працює. Фахівці, до яких ми звернулися, повідомили: щоб відремонтувати його, треба повністю розбивати стіни і міняти труби. Тож так у відділенні і залишилося два туалети. Коли у ЦРЛ міняли вікна, нам сказали: навіщо вам вікна, у вас скоро буде новий корпус. Його немає донині, чи буде взагалі це будівництво, невідомо. Втім, і про ремонт відділення взагалі та нові вікна зокрема вже не йдеться.

«Терапія — базове відділення»
— Офіційно кількість населення міста і району, яке обслуговує Бориспільська ЦРЛ, становить 120 тисяч осіб. Терапевтичне відділення, яке є базовим, має лише 50 ліжок. Ми лікуємо всі терапевтичні захворювання: пульмонологія, ендокринологія, гастроентерологія, онкологія. Уявіть: онкологічний хворий, в якого знижено імунітет, знаходиться в одному відділенні з людьми, яким проводиться діагностичне лікування на туберкульоз. Ми не можемо їх розвести по різних палатах, адже місця катастрофічно не вистачає.
Часто пацієнти терапевтичного відділення мають букет хвороб, здебільшого, це люди похилого віку, які все життя працювали. Вони заслуговують на те, щоб мати гідні умови лікування. Але ми позбавлені можливості їх надати. Все, що ви бачите в цьому кабінеті, подарували небайдужі люди. Комп'ютер — Володимир Ілліч Шалімов, комп'ютерний стіл — товариство «Вертикаль». Минулого року, коли один депутат міської ради раптово потрапив до нас і опинився на панцирному ліжку, де сітка звисає до підлоги, він сказав, що це жах. Після того добився, щоб у відділення закупили нові ліжка. Ми дуже вдячні за будь-яку допомогу, але це проблему не вирішує. Потрібне нове відділення, де можна розмістити апаратуру, створити гідні умови для пацієнтів, — вважає Віталій Нечипоренко.

«Невже краще буде їздити в Бровари?»
— Я працюю завідувачем відділення 20 років. Я бачив перший проект нового корпусу, який був розроблений ще в середені 80-х. Але щось не склалося. Потім, у 2000-х роках, за керівництва головного лікаря В'ячеслава Євтушенка, був розроблений шикарний проект 9-поверхової будівлі з майданчиком для гвинтокрила. Але після того, як В'ячеслав Вікторович пішов з посади, все зупинилося.

Останній проект, на який було витрачено 1 млн 400 тис. грн, був розроблений рік тому. Це насправді проект лікарні, в якій зручно лікувати і лікуватися. Просторі палати, спеціально облаштовані туалети, душові кабіни. Якби він був втілений у життя, це було б сучасне відділення, в якому створені умови для якісної медичної допомоги.
На початку літа минулого року депутат Верховної Ради Ірина Сисоєнко приїжджала до Борисполя, представляла проект медичної реформи, розповідала про створення госпітальних округів. Вона зазначила, що наша лікарня буде лікарнею інтенсивної терапії 1 рівня. Але коли її запитали, що ж насправді буде в нас — чи дадуть щось додатково зверху, чи навпаки заберуть щось, вона відповіла, що про це їй поки не відомо. На запитання, чи будуватимуть новий корпус, запевнила, що обов'язково будуватимуть. На зустрічі були присутні міська і районна влада, головний лікар ЦРЛ. Отже, до кінця 2017 року вже мали вивести «нульовку». Нібито жодних перешкод не передбачалося. І раптом з'явилася інформація, що новий корпус будувати не будуть.
,
Що буде далі, невідомо. Наразі Бориспіль втратив лікарню другого рівня. Згідно з паперами щодо реорганізації, у 2020 році в ЦРЛ не буде кардіологічного, інфекційного, неврологічного, травматологічного відділень. Має залишитися загальна хірургія, загальна терапія, педіатрія, реанімацйний блок, можливо, травматологічний блок як невідкладна допомога. Все інше буде в Броварах.

Отже, громада Бориспільщини має визначитися: чи потрібно їй це відділення? Можливо, людям краще їздити в Бровари?
Якщо громада вирішує так, то це відділення в 2020 році закриється. Але з власного досвіду скажу: реально при цьому завантаженню, при такій великій кількості важких хворих неможливо не мати загальної терапії в районі. Тож якщо громада вирішує, що терапевтичне і неврологічне відділення потрібні, треба щось робити. Поставити питання, чому не будується новий корпус. Захистити право життєво важливих відділень залишитися в Бориспільській ЦРЛ. Подумати про лікарню не лише тоді, коли потрапляєш сюди, а значно раніше, — закликає завідувач терапевтичним відділенням усіх небайдужих людей і тих, хто має владні можливості, замислитися над важливим питанням.

компетентно
Людмила ПАСЕНКО, заступник Бориспільського міського голови:
Терапевтичне відділення в Бориспільській ЦРЛ: діагноз невтішний

— Міською радою минулого року було передбачено фінансування будівництва терапевтичного корпусу та виділено на виконання робіт 10 млн грн. Крім того, Бориспільська міська рада ухвалила рішення про те, щоб визнати розпорядником коштів і замовником цього будівництва Бориспільську центральну районну лікарню. Це політичне бачення ситуації міською радою.
На жаль, ці цільові кошти не є освоєними. Згідно зі статутом, центральна районна лікарня знаходиться в спільній власності сіл, селищ Бориспільського району і міста Борисполя. Але засновником і власником ЦРЛ міська влада не є. Лікарня здійснює медичне обслуговування населення м. Бориспіль, на що місто передає їй медичну субвенцію. Чи буде реалізована міськрайонна програма реконструкції ЦРЛ у 2018 році — питання відкрите, рішення за районною владою, оскільки установчими документами передбачене юридичне підпорядкування ЦРЛ Бориспільській районній раді та РДА.
На жаль, у минулому році будівництво так і не розпочалося. Міський депутатський корпус переконаний, що неврологічне і терапевтичне відділення в такому вигляді, в якому вони знаходяться сьогодні, не мають права на існування. Будівництво нового корпусу є нагальною потребою.

• Прес-секретар Бориспільської РДА Олександра Шостак повідомила, що голова РДА Олександр Туренко готовий говорити на тему медицини, але після офіційного інформаційного запиту від редакції з переліком питань. Запит відправлено 17 січня 2018 року.

• За словами заступника голови районної ради Івана Недогибченка, 8 лютого на пленарному засіданні сесії районної ради буде обговорено перелік об'єктів, на реконструкцію і будівництво яких виділятимуться кошти. Питання залишається відкритим.

Наталія ДОЛИНА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031