Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Комуналка по-новому: ІТП


Комуналка по-новому: ІТП

У суботу, 20 січня, відбулася зустріч депутата Бориспільської міської ради Ігоря Шалімова з мешканцями будинків по вул. Френкеля. Зібралися всі у дворі будинку №2, де вперше на окрузі запущено індивідуальний тепловий пункт (ІТП).

Індивідуальний тепловий пункт має дати суттєву економію. Минулорічні показники порівняють з новими, і тоді стане ясно, скільки спожив будинок і який відсоток економії. Ігор Шалімов зазначив: «Коли температура в оселях будинку піднімається більше 210 С, ІТП автоматично перекриває подачу теплоносія із міської мережі у мережу будинку і ганяє по колу гарячу воду всередині системи будинку. Коли температура на вулиці знизиться, система автоматично відновить подачу в будинок теплоносія з міської мережі.
П’ять років тому перший ІТП ми зробили у ЗОШ №1, що дало 25% економії. Утеплення фасадів дало ще 20%. Вартість системи для такого будинку — близько 250 тис грн. Тепер думаємо, кому передати на баланс цей ІТП».
Система опалення будинку побудована таким чином, що подача теплоносія здійснюється згори вниз. Мешканці розповідають, що раніше в опалювальний період «на третьому поверсі ходили в трусах, на другому — в халаті, а на першому в светрах». Тепер температура скрізь однакова, що є плюсом ІТП.
Також на зустрічі люди обговорили зроблене за рік: встановлення вікон і дверей, благоустрій, висадження біля будинків ялинок, які містяни прикрашали на зимові свята.

Про озеро і об'їзну
Ігор Шалімов у виступі прозвітував: «Ми зробили утеплення школи № 8, хочемо виділити кошти на утеплення дитсадочка «Світлячок». Разом з колегами-депутатами та міським виконавчим комітетом запускаємо проект рекреаційної зони на Княжицькому озері, що буде включати у себе пішохідну та велосипедну доріжки навколо озера, зону паркінгу, пляжну зону, спортивний майданчик, де буде майданчик для пляжного волейболу, а також тренажери. Концепцію розробляє архітектурне бюро «Базис». Я дякую депутатам суміжних округів — Миколі Гроні, Олені Донченко, Володимиру Мельнику.
Також зробимо капітальний ремонт асфальтового покриття на
вул. Френкеля. Запускаємо чотири проекти ІТП у житлових будинках і хочемо два з них встигнути зробити у цьому році.
Все це потребує великих затрат. Але це буде — дякувати Богу та платникам податків, що така можливість є. Кожного дня стільки негативу відбувається в Україні і стільки сил йде на саморуйнацію, визначення, хто найголовніший. Якби цю енергію направити на хороше, то ми б таку країну побудували!»
Мешканці, крім звернень з проблемами округу, дали депутатові й настанови — якщо будуть проекти велодоріжок по вул. Київський Шлях та окружної дороги — підтримувати їх. На актуальне питання про об’їзні шляхи депутат пояснив, що зараз розробляються дві малі об’їзні. Одна буде починатися за «Новою лінією» — далі піде на вул. Запорізьку і Карла Маркса. Друга — перед «Аеромолом» — піде направо: на вул. Польова. Але існує проблема з військовою частиною, бо дорога має пройти по їхній землі.
Ігор Шалімов подякував людям за активність. Лейтмотивом зібрання було твердження, що «в кожному домі має бути хазяїн, тоді й порядок буде».

думка фахівця
«Система дозволяє вирівняти температуру в житловому будинку»
Ігор МИРОВ, директор МПП «Шанс», що займається проектами й монтажем теплотрас:
«Зараз у Борисполі працює десять ІТП. Система дозволяє вирівняти температуру в житловому будинку і створити однаково комфортні умови в квартирах, а також «прочищає» труби від осаду. Коли старий радіатор зрізаємо, він забитий осадом, вода проходить по каналу в палець завтовшки. Система клапанів також прибирає повітря з системи.
Установка складна у регулюванні і тому потребує висококваліфікованого обслуговування, щоб не було проблем і будинок прогрівався рівномірно.
Питання, хто буде балансоутримувачем ІТП, залишається відкритим. За новим законом поки це невідомо. Ми готові створити відповідну сервісну організацію, якщо в людей буде таке бажання. Найпростішим речам ми навчили голову домоуправління, який може збільшити чи зменшити бажану температуру».

оцінка споживача
Микола СТОЦЬКИЙ, заступник управляючого будинком:
Комуналка по-новому: ІТП

«Наш депутат зібрав людей. На зборах ми вибрали управляючого будинком — мого сина Сергія Стоцького, а мене — заступником. Потім зібрали всіх голів округу і вирішили, де і що треба робити. Наш будинок найстаріший, 1963 року, тому голова запропонував з нас почати впровадження ІТП. Ми чекаємо кінця січня, щоб порівняти нові та минулорічні показники. Поки що можу сказати, що система ефективна. У нас трикімнатна квартира — за грудень 2016 року квитанція була на 2170 грн, а цього разу — на 1700, причому ІТП запрацював з середини місяця. Крім того, тепер у нас однаково тепло на всіх трьох поверхах. Роботи з будинком трошки є.
Моя дружина слідкує за всім, поки я на роботі. Помічник депутата Ольга Ступак дуже допомагає всім з оформленням документів, з консультаціями. До неї можна звернутися в будь-який час, і вона завжди радо підкаже, що і як робити. Наш депутат молодець, якщо в нього такі відповідальні та людяні помічники».

Олександра КРАВЧЕНКО, двірник:

«Якби всі мешканці були такі відповідальні, як Микола Іванович та Галина Іванівна! Вони і за клумбами дивляться, і за підвалом, і альтанку зробили. Сніг випав — уже чистять двір».

У результаті встановлення ІТП економія оплати за тепло — 20-30%
Комуналка по-новому: ІТП


Індивідуальний тепловий пункт (ІТП) — це комплекс автоматичних пристроїв, розташований у підвальній частині будівлі та призначений для приєднання внутрішньобудинкової системи теплоспоживання — опалення і гарячого водопостачання — до теплової мережі.
При централізованому опаленні підігріта вода від центральної котельні по магістральних теплотрасах надходить до центральних теплових пунктів — бойлерних. Потім від ЦТП теплоносій розподіляється по будинкових трубопроводах.

Центральна котельня обслуговує десятки будинків, які знаходяться на різній відстані від котельні, розрізняються за тепловим навантаженням та мають різні властивості. Регулювання температури та тиску можливе тільки за допомогою регулювання температури або напору теплоносія в центральній котельні, а для потреб кожного окремого будинку — неможливе.

Температура на вулиці може змінюватися кілька разів на добу, і для опалення будинків потрібні різні обсяги тепла. Теплопостачальники не мають технічної можливості оперативно зменшувати подачу тепла, коли температура на вулиці піднімається. Тому багатоквартирні будинки перегріваються, а мешканці відчиняють вікна, через які дороге тепло виходить назовні.

Встановлення ІТП на вході в житловий будинок якраз дає можливість регулювати подачу тепла в конкретній будівлі та керувати інтенсивністю подачі залежно від погодних умов. Стоять датчики зовнішні та внутрішні, і температура регулюється автоматично.Оскільки обладнання повинно працювати винятково в автоматичному режимі, то критично важливим є правильне налагодження всього комплексу. Економія коштів для багатоквартирного будинку в результаті встановлення ІТП, зазвичай, становить 20-30%.


Сергій КРУЧИНІН, фото О.Погребняк

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031