Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Квітневе подорожчання газу відкладається


Квітневе подорожчання газу відкладається

Для того, щоб Україна могла отримати черговий транш кредиту від МВФ, їй залишилося виконати дві вимоги: підвищити ціни на газ для населення до ринкового рівня та створити Антикорупційний суд. Але уряд Гройсмана підвищення ціни на газ пригальмував.

Відповідно до діючої методики визначення ціни газу по імпортному паритету роздрібні тарифи для населення мали б різко піднятися: з 6,96 грн за кубометр приблизно до 10,75 грн за кубометр. За вимогою Міжнародного валютного фонду тарифи на газ мали підвищити з 1 квітня 2018 року. Але в середу, 28 березня на засіданні Кабінету міністрів України було на два місяці продовжено дію спеціальних зобов'язань НАК «Нафтогаз України» та обласних газопостачальних компаній щодо постачання населенню та підприємствам теплокомуненерго природного газу без зміни поточних цін. Таким чином, уряд Владимира Гройсмана відмовилася підвищити тарифи на газ з 1 квітня, попередньо перенісши термін можливого їх перегляду а 1 червня 2018 року.

У той же час, у пояснювальній записці до проекту постанови Кабміну йдеться, що переговори з МВФ про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету (фактично — про підвищення тарифів для українців) продовжуються.

Як раніше пояснили в Кабміні, вимога МВФ не містить прямого інформування про підвищення тарифів. Швидше йдеться про урівняння цін для комерційного сектору та населення. Однак в українських реаліях це неминуче приведе до серйозного зростання цифр у платіжках. Таке рішення буде мати сенс тільки після того, як в Україні буде створено ринок газу і, в ідеалі, відбудеться монетизація субсидій. Дійсно, ринок газу призведе до появи конкуренції, боротьби за клієнтів і, як наслідок, до зниження цін на газ для всіх — у цьому випадку вирівнювання тарифів буде виправдано. Однак, доки робота над створенням ринку в процесі, подібне рішення краще відкласти.
Нагадаємо, ціна газу, який постачається населенню та підприємствам Теплокомуненерго нині і мінімум до літа залишиться на рівні 4 942 грн за 1 тис. куб. м. Для кінцевого споживача з урахуванням НДС та інших зборів тариф складе 6 958 грн за 1 тис. куб. м. Хоча, якщо газ для теплопостачальників таки підвищать, більшості українців байдуже, коли це відбудеться: сьогодні, чи через 2-3 місці. Збільшення вартості відчують тільки споживачі централізованого гарячого водопостачання. У Борисполі, наприклад, така послуга давно відсутня, і відновлення її не передбачається. А опалювальний сезон до 1 квітня буде завершено.

Подорожчання ж газу для промисловості усі відчують на своєму гаманці. Ми заплатимо за той газ, купуючи товари, у собівартості яких є газова складова.
Щодо наступного опалювального сезону, то перспектива подорожчання газу таки насторожує. Так само насторожує ще одна думка: чи тільки турбота про населення, якому важко буде оплачувати дорожчий газ, стала причиною відтермінування подорожчання блакитного палива. Можливо, прикриваючись газом, і з антикорупційним судом можна буде не поспішати?

Ірина КОСТЕНКО

Інформацію підготовлено на основі публікації на сайті Українських новин

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031