Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Трудова книжка: актуальний документ чи анахронізм?


Трудова книжка: актуальний документ чи анахронізм?

Останнім часом в Україні обговорюють можливу відмову від трудових книжок чи ведення їх в електронному вигляді. Але поки що трудова книжка — основний документ працівника, який засвідчує його трудову діяльність. Що потрібно знати про вимоги до документу, аби уникнути непорозумінь, — розбиралися «Вісті».

У зв'язку з пенсійною реформою дехто почав розглядати трудові книжки як анахронізм, вважаючи, що їх в найближчому майбутньому скасують. Правда, ніхто поки не знає, як саме і коли це відбуватиметься. Тому в суспільстві поширюються чутки, здебільшого негативні. Люди хвилюються, що в результаті в них буде втрачена частина трудового стажу. Розмови про це тривають третій рік.

Поки без змін. У 2015 року Міністерством економічного розвитку і торгівлі до Верховної Ради було подано проект Закону № 3507 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення кадрової роботи платниками податків». У законопроекті пропонувалося з 1 липня 2016 року ведення трудових книжок в паперовій формі замінити на електронний формат.
Втім, розгляду він так і не дочекався. 14 квітня 2016 року законопроект відкликали з парламенту як такий, що є недосконалим та має забагато зауважень і недоліків. Тож питання, пов'язані з порядком ведення трудових книжок, їх зберіганням і обліком, як і раніше, регулюються постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 р. «Про трудові книжки працівників».
Трудова книжка: актуальний документ чи анахронізм?

• Бориспільське об'єднане управління Пенсійного фонду України Київській області знаходиться в м. Бориспіль, вул. Головатого, 4.
Відвідувачів тут обслуговують чітко і злагоджено. Громадська приймальня, де є шість віконець, щоденно працює з 8.00 до 17.00 без перерви на обід. Тут можна подати документи на призначення та на перерахунок пенсії, отримати персоніфіковану довідку.

• Працівники служби ставляться з повагою до кожного відвідувача, консультують. Розпочато роботу з прийому громадян із сіл. Перші пункти працюють в селах Вороньків і Мирне, де раз на тиждень приймають відвідувачів. Планується відкрити такі агентства в усіх сільських радах Бориспільського району.

• Успішно працює веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду за адресою:http://portal.pfu.gov.ua

• З 2000 року введені персоніфіковані дані обліку. А з 2004 року діє Закон України від 09.07.2003 р. «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який зробив такий вид звітності обов’язковим. До того ж, він встановив відповідальність у вигляді штрафу за неподання, несвоєчасне подання, та подання відомостей за невстановленою формою.

• У Пенсійному фонді створено Державний реєстр, в якому зберігається інформація про платників страхових внесків, про розмір заробітної плати і трудові угоди. Усі ці дані використовуються для призначення пенсії та соціальних виплат.
Трудова книжка: актуальний документ чи анахронізм?

«КОНТРОЛЮВАТИ ЗАПИСИ ВТРУДОВІЙ КНИЖЦІ — ПРАВО І ОБОВ'ЯЗОК ПРАЦІВНИКА»
Відомо, що під час ведення трудових книжок мають місце непоодинокі випадки порушень. Більшість або не звертали на це увагу, або не знали, які недоліки в записах можуть спричинити в майбутньому проблеми. Часто людина з'ясовує це лише тоді, коли подає документи на призначення пенсії. Щоб довести своє право на певний період стажу, їй доводиться витрачати багато часу і нервів.

Про те, як зробити, щоб таких неприємностей не було — розмова з начальником відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій №1 Бориспільського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Київській області Світланою РЯБЕЦЬ.

— Світлано Вікторівно, що робити, якщо в трудовій виявили помилки?
— Якщо людина не досягла пенсійного віку, вона може завчасно звернутися в організацію, де працювала або працює, і взяти довідку. Якщо людина вже подає документи на призначення пенсії, за її заявою працівник пенсійного фонду робить відповідні запити.

— На що саме потрібно звертати увагу?
— У першу чергу це питання того, наскільки грамотно кадровик веде трудову книжку. Право і обов'язок працівника — це контролювати. По-перше, він має подивитися, чи немає незрозумілих і непідтверджених виправлень в записах, чи правильно заповнені всі графи. Записи при прийомі на роботу, переведенні або звільненні повинні вноситися на підставі наказу керівника і точно відповідати його тексту. Обов'язково має бути номер наказу і дата, підпис керівника і печатка організації. Бувають випадки, що кадровики неправильно ставлять дату народження. Тоді потрібно вносити виправлення на підставі документа, який це підтверджує. Часто жінки, які виходять заміж і змінюють прізвище, не повідомляють про це кадровиків. Якщо запису про це немає, виникнуть проблеми.

— Де шукати загублений стаж, якщо підприємства, де колись працювала людина, вже не існує?
— У разі виявлення неправильного або неточного запису виправлення проводиться тим підприємством, на якому був внесений відповідний запис. Якщо це підприємство ліквідовано, то коригуючий запис повинне зробити і завірити печаткою підприємство-правонаступник. У разі його відсутності — організація, якій було підпорядковане підприємство або обласний чи державний архів.

— Якщо такі проблеми виникли у переселенців зі Сходу України? Що їм робити?
— Якщо помилки виникли після того, як було введено персоніфікований облік, це вирішується без проблем. До цього періоду зробити це складно, адже відправити запит на окуповані території ми не можемо. Проте конкретно в Бориспільському відділенні ПФ таких випадків не було.

— Нині молодь вважає, що трудові книжки не потрібні. Чи згодні ви з цим?
— Трудові книжки поки ніхто не відміняв. Звичайно, зараз ми можемо користуватися електронним реєстром. Але ніхто не знає, як буде мінятися законодавство. Можливо, станеться так, що трудові книжки залишаться актуальними.

— Наскільки часто доводиться працівникам Пенсійного фонду стикатися з помилками в трудових книжках?
— Чим більше записів у цьому документі, тим більша вірогідність певних проблем. Статистику спеціально ніхто не вів, але зі свого досвіду скажу, що це становить десь 15% .

— Як відомо, Пенсійний фонд планує замінити для українців паперові трудові книжки на електронні посвідчення. Чи є вже такі посвідчення?
— Поки що немає. Процес розробки триває.

Усе протрудові книжки
Оскільки люди здебільшого не вважають за потрібне читати нормативні документи, нагадаємо їх основні пункти.

• Трудові книжки залишаються важливим документом про трудову діяльність людини. Їх оформлюють на всіх, хто працює на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів. На осіб, які працюють за сумісництвом, трудові книжки оформлюють тільки за місцем основної роботи.

• Працедавець має наказом призначити працівника, відповідального за ведення трудових книжок і забезпечити умови їх зберігання.

• Особа, що відповідає за ведення трудових книжок на підприємстві, повинна перевірити справжність бланка трудової книжки, відповідність записів, наявність печатки підприємства та підпису відповідальної особи на титульному аркуші.

• Днем звільнення вважається останній день роботи. Згідно з чинним законодавством керівник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення. При затримці видачі трудової книжки з вини власника працівникові сплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.

• Наголошується, що кадровик має усвідомлювати свою відповідальність перед співробітниками за несвоєчасно або неправильно внесену в трудову книжку інформацію, оскільки помилки в заповненні можуть привести до втрати трудового стажу працівника.

• Якщо запис оформлений неправильно, стаж за цей період роботи не зараховується. І тут вже не допоможуть ні сльози, ні прохання. Правило «закон суворий, але це закон» в даному випадку діє жорстко і безкомпромісно. Особливо це стосується записів до 2000-го року, оскільки до цього періоду в нашій країні ще не вівся персоніфікований облік, і трудова книжка була єдиним документом, що підтверджував трудовий і страховий стаж працівника.

Наталія ДОЛИНА, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031