Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Платіжки за газ із сюрпризом


Платіжки за газ із сюрпризом

Чи мають шанс газопостачальники змусити споживачів платити по-новому? Чи нарахують борги за додаткові кубометри?

Інформація про те, що до кубометрів спожитого населенням газу газопостачальники почали дописувати додаткові об’єми, уже наробила галасу у інформаційному просторі. Але споживачі Борисполя і району свої квитанції на газ, використаний у жовтні, традиційно отримали наприкінці листопада, тому і питання про додаткову графу у платіжці з’явилися із запізненням, коли проблему начебто вже вирішили на державному рівні. Та чи насправді її вирішили?
«Вісті» спробували розібратися, звідки могли взятися додаткові кубометри, і наскільки вони законні.

Заборгованість «заднім» числом
З’ясувалося, газопостачальники обліковують газ у стандартних умовах, а лічильники не коригують тиск і температуру, тому кубометри голубого палива вимірюються в робочих умовах. Зі шкільних підручників фізики та хімії ми знаємо, що вплив температури і тиску на об’єм газу суттєвий. Для приведення об’єму газу до стандартних умов було розроблено спеціальну методику і встановлено низку коригуючих коефіцієнтів, які залежать від того, який лічильник використовується, у приміщенні чи на вулиці він встановлений тощо. За різницю між об’ємом газу в робочих та стандартних умовах споживачам і пропонують доплатити. Причому заборгованість нарахували «заднім» числом — хочуть, щоб споживачі оплатили борг за період із 1 грудня 2015 року до 30 вересня 2018 року. Щоправда, газопостачальники зазначають, що механізм погашення цієї заборгованості поки не визначено. А ко-ригування за жовтень внесено у платіжку.

Стандартні умови — це температура повітря 20 градусів за Цельсієм та абсолютний тиск 760 мм ртутного стовбчика.

Регулятор — проти, газопостачальники теж
Після появи перших незрозумілих платіжок та гучного обурення нововведенням, НКРЕКП своїм рішенням від 23 листопада 2018 року заборонив операторам ГРМ нараховувати додаткові кубометри. У обґрунтуванні до питання про прийняття постанови НКРЕКП «Щодо заборони операторам ГРМ приводити об’єми використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов» зазначено, «що питомі втрати газу… включаються до собівартості транспортування газу цих підприємств. Тож покриття об’єктивної різниці у вимірах газу здійснюється за рахунок тарифу».
Проте Асоціація газового ринку України звернулась до Секретаріату Енергетичного Співтовариства з проханням дати оцінку рішенню Регулятора. Про це йдеться на офіційній сторінці газопостачальників «104.UA»
У зверненні Асоціації газового ринку України до Голови Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янеза Копача зазначено, що рішення Регулятора (НКРЕКП) носить дискримінаційний і непослідовний характер та призводить до викривлення економічної конкуренції на газовому ринку, адже приведення спожитого газу до стандартних умов передбачено законодавством України і є усталеною європейською нормою.
Тому невідомо, чи не повернеться до наших платіжок графа з додатковими кубометрами.

Споживач крайній?
Поміж питань законності позицій газопостачальників та регулятора, ризикує загубитися третя і головна сторона — споживачі, які не самі обирали лічильники. Жоден побутовий лічильник газу не встановлюється без відома газової служби. Наприклад, мені свого часу довелося замовляти і оплачувати проект, сам прилад і його встановлення працівниками тоді ще Бориспільської філії газового господарства. Ніхто не запропонував вибір лічильника, встановили той, що працює без корекції температури та тиску. Чому сьогодні мені хочуть нав’язати борги за три роки, які виникли через той самий лічильник? Для квартири із однією газовою плитою це, можливо, і не велика су-ма. А якщо оселя обігрівається газовим котлом? Переважна більшість приватних споживачів у листопаді 2018 року почули про таку проблему вперше. Якщо газопостачальників не влаштовує якість роботи приладів, нехай міняють на досконаліші, бо вони відповідають за повірку і справність приладів обліку газу. А у випадку дописаних кубометрів — існує перспектива через суд захищатися від нав’язаних боргів.

Ірина КОСТЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031