Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Гройсман вимагає від місцевої влади справедливого тарифоутворення


Гройсман вимагає від місцевої влади справедливого тарифоутворення
Прем’єр-міністр вважає, що місцева влада приділяє недостатньо уваги розвитку житлово-комунальної сфери і питанням тарифоутворення, інформує Вісник Переяславщини.
Ціна на газ однакова, тарифи – різні
В Україні склалася, на перший погляд, дещо дивна ситуація. При тому, що ціна газу однакова для всіх виробників тепла, цифри у платіжках споживачів у різних містах можуть відрізнятися на 30%, а то й 40%. У чому ж причина? Чому киянин сплачує за 1 Гкал тепла 1317 грн (приблизно ж стільки, як і мешканець прифронтового Маріуполя), а житель Луцька – 1847 грн, а Кропивницького і поготів – 1852 грн? На диспропорції у тарифоутворенні звернув увагу Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.
«Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження», – заявив він. – До чого тут ціна газу? Що для Луцька, що для Івано-Франківська ціна газу однакова! Але при однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла. Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість ТКЕ належить муніципалітетам?»

Дійсно, за даними, які навів заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк, з 1644 підприємств теплокомуненерго, лише 26 – ліцензіати НКРЕП, а інші 98% підпорядковані органам місцевого самоврядування.
«Тож формування тарифної політики на послуги з теплопостачання належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Тому я ще раз хочу наголосити, що органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути 100% справедливими», – зауважив Кругляк.

Що для цього може зробити місцева влада? По-перше проводити своєчасні ремонти та модернізацію котелень та комунальних мереж. По-друге, навести лад із обліком газу і тепла.
Можливо, на це катастрофічно не вистачає коштів? Насправді, ні.
Недопрацювали
Голова Уряду навів ряд промовистих прикладів, які свідчать не лише про те, що кошти є, а й про те, що їх не використовують.
Так, лише на забезпечення опалювального сезону 2018-2019 років Кабмін виділив регіонам 12,5 млрд грн. Вони були призначені саме на ремонт тепломереж, відновлення систем водопостачання, встановлення енергоефективного обладнання. Проте муніципалітети витратили за весь період лише 3 млрд грн! Залишок коштів залишився на рахунках.
Інший приклад. В Україні – 20 тисяч км тепломереж (це як пів-екватора). З них 7 тисяч км, третина, перебуває в аварійному стані. Проте місцеві органи влади спромоглися відремонтувати лише 240 км з них за весь рік.
А відсутність ремонтів фактично переклали на кишені споживачів. Адже відсутність енергозбереження веде до втрат при транспортуванні близько 15% тепла. Образно кажучи, кожна шоста гривня, сплачена українцями за теплопостачання, йшла на обігрів ґрунту та повітря…
Рецепти від Уряду Гройсмана
Зараз завершується опалювальний сезон. Тобто є ще достатньо часу, щоб врахувати всі недоліки, підтягнути «хвости» і гідно підготуватись до наступного.
З цією метою Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України» та теплопостачальників безкоштовно встановити громадянам близько трьох з половиною мільйонів лічильників газу – у тих домогосподарствах, де їх досі немає. Ці кошти мають бути передбачені у фінплані «Нафтогазу» на поточний рік.
По-друге, Володимир Гройсман доручив Національній комісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітету, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провести ретельні перевірки організацій, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог.
«Все, що зараз відбувається, – це беззаконня з боку різних постачальних організацій. Я прошу: наведіть порядок і захистіть людей. Це чітка вимога», – заявив глава уряду.

І, по-третє, те про що ми і говорили на початку: не чекати, а негайно розпочинати реальну роботу з модернізації і поточних ремонтів інфраструктури постачання тепла і води.
«Закликаю міських голів – подайте чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки. І хотів би, аби більшість коштів інвестували в котельні, у мережі», – резюмував Володимир Гройсман.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031