Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Каналізаційні води течуть у Гору


Назріває екологічна проблема на території села Гора Бориспільського району. Причиною її виникнення можуть стати таун-хауси.

На території села Гора кілька років тому з’явився мальовничий житловий комплекс ОК «ЖБК Кантрі-Хаус-2». П’ятиповерхові будинки розмістилися за селом, поблизу лісу, подалі від шуму: 15 житлових об’єктів огороджені парканом, проїзд на територію — через охорону. Родзинкою заміського ЖК, як вказується на сайтах з продажу нерухомості, є дворівневі квартири, індивідуальне опалення та басейн на території. Про можливі проблеми із каналізаційно-очисною системою не йдеться.

Перше враження — оманливе

На сайті Гірської сільради 25 квітня було розміщено інформацію про звернення до сільради від одного з мешканців, що із локальних очисних каналізаційних споруд на поле навпроти ЖК зливаються стоки, що є порушенням екологічних норм.

«Вісті» побувати на місці події, проте очевидних порушень у роботі каналізаційних споруд ЖК наразі не видно: очищена вода знаходиться у резервуарі із бетонним дном, але у повітрі є характерний запах каналізації.

Працівник ЖК Іван (прізвище не назвав) розповів, що причиною зливу був перезапуск системи очищення води. Тому, каже, зливали воду у поле навпроти, але вона була очищеною і екологічної загрози не несла.

Голова правління ОК «ЖБК Кантрі-Хаус-2» Олексій Данилов підтвердив цю інформацію. «Через ремонтні роботи відбувався перезапуск системи очищення: фахівці мили резервуар, а очищену воду злили на поле. Також рік тому було зроблено нові дренажні поля, котрі втричі потужніші за попередні. Згідно із оновленим проектом повне завантаження системи очищення вміщує 200 кубів води, а в часи пік (під час свят, коли усі мешканці вдома), максимальна кількість стоків була зафіксована на рівні 106 кубів. Тобто система має запас», — пояснив голова правління ЖК.

Були пропозиції об’єднання

Гірська сільська рада два рази була ініціатором передачі на свій баланс свердловини та локальних каналізаційних очисних споруд ОК «ЖБК Кантрі-Хаус-2». Але, за словами голови правління ЖК Олексія Данилова, мешканці комплексу відмовляються передавати власність (тобто очисні) на баланс сільради. «Люди об’єдналися в ОСББ і не хочуть чути про можливість передачі мереж на баланс сільради», — говорить голова правління. Також «Вістям» стало відомо, що депутати Гірської сільради не схвалюють ідею голови про приєднання очисних до сільських мереж, тож поки ЖК зі своїми проблемами лишається осторонь.

Втрутилися державні органи

Інспектор Бориспільського відділу поліції Олена Кравчук повідомила, що представниками відділу 25 квітня було складено адміністративний протокол про порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів за статею 152 КУпАП. «На громадянина складено протокол за статею 152 Адмінкодексу «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів». Зазвичай усі адмінпротоколи направляються в Бориспільський міськрайонний суд, тому далі компетенції поліції припиняються», — повідомила інспектор поліції.

Дана стаття тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів, а також окремо на посадових осіб, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності (від 50 до 100 неоподаткованих мінімуми).

На кого саме був виписаний даний штраф (на посадовця, підприємця або ж найманого працівника), у поліції не уточнили.

Також за результатами порушення до державної екологічної інспекції в Київській області було направлено листа із проханням розібратися у ситуації, поки без результату. 

Детатьно

Гірський сільський голова Роман Дмитрів відмовився коментувати проблему, пообіцяв, що в соцмережі викладе відео із власною оцінкою даної екологічної ситуації.
Натомість стало відомо з неофіційних джерел, що будівництво даного об’єкту починалося за межами території сільської ради, тобто на землях району. Пізніше, при зміні генплану, сільські землі було розширено, тому ЖК потрапив у межі села Гора. Проблема ж із каналізаційними стоками комплексу виникла при збільшенні кількості мешканців п’ятиповерхівок за рахунок продажу квартир. 

Голова Бориспільської РДА Олександр Туренко у телефонній розмові пояснив, що відношення до цього будівництва керівництво району немає, усі питання до області: «У районі на сьогодні відділу архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) та екологічної інспекції не існує. При плануванні даного об’єкту мав бути розроблений проект, де передбачені комунікаційні мережі, це мала б контролювати тодішня архітектура. Дозвіл на будівництво надає (ДАБІ), в даному випадку за роз’ясненням слід звертатися до області», — сказав Туренко.

У підсумку

Факт екологічного порушенння зафіксовано. Чи зливалася у поле очищена вода, чи забруднена стоками, розбиратимуться відповідні органи. Чи дотримуються забудовники таун-хаусів у Горі проектів комунікаційних мереж та чи вистачить їх потужностей у ході експлуатації житла — під великим питанням. «Вісті» направлять офіційні запити у відповідні контролюючі органи. Тож далі буде.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031