Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Полігон — місце піару і проблем


Полігон твердих побутових відходів, що на території Глибоцької сільської ради Бориспільського району, днями вчергове опинився в епіцентрі уваги — активісти заблокували його роботу 15 травня, про нього говорили 16 і 17 травня.

Перекрили шлях

Активісти ГО «Традиція і порядок» заблокували роботу полігону, пояснюючи акцію високою небезпекою, яку він несе для ґрунтових вод, повітря та екології в цілому.

Активісти із «Традиція і порядок» позиціонують себе на своїй сторінці у Фейсбук як «консервативний політичний рух, який згодом стане рушійною силою змін в України». Борці за екологію не є жителями Борисполя чи району, але роботу сміттєзвалищ у такий спосіб вони інспектували і в інших населених пунктах Київщини. Зокрема, із останніх — Калинівської селищної ради під Києвом.

До вимог політичних активістів приєдналася громада Глибокого, яка найбільше страждає від сусідства із полігоном. Після трьох днів обговорення оприлюднено висновки: «Ми ініціювали проведення екологічної комісії Київської облради. Також було подане звернення на проведення екологічної перевірки стану довкілля на прилеглій до сміттєвого полігону території. Державна екологічна інспекція столичного округу з 20 до 30 травня візьме проби води, ґрунту та повітря». За результатами перевірки будуть проведені збори мешканців села Глибоке, представників сільради, Бориспільської міської ради, Бориспільської РДА та власників полігону ТОВ «Еко-Севіс», — відзвітували активісти.

Наголошувалося, що мешканці села Глибоке занепокоєні можливим розширенням полігону на 4.6 га, який працює 25 років із порушенням екологічних вимог.

«Вісті» побували на полігоні та переконалися, що сміттєвози ідуть один за одним. Однак подивитися територію нам категорично заборонили, посилаючись на те, що це приватна власність. Не знайшлося бажаючих прокоментувати результати недавньої акції, а керівник ТОВ «Еко-Сервіс» виявився на лікарняному.

«Закриття призведе до масштабної екологічної біди»

Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук, який був учасником переговорів із активістами, підтвердив, що вони не місцеві, їхній лідер — мешканець Броварського району, а приїхали на прохання жителів Глибокого.

«Акція із перекриттям шляху до полігону поставила Бориспіль на коліна, бо місту, як і селу Глибоке, нікуди вивозити відходи. Переговори були у кілька раундів, робота сміттєзвалища відновлена, тепер досліджуватимуть, наскільки він впливає на екологічну ситуацію. Для мене тема не менш болюча, ніж для жителів Глибокого, оскільки я живу ближче до полігону, ніж вони», — ситуацію «Вістям» прокоментував Федорчук.

Також він поставив під сумнів твердження, що вода у Глибокому забруднена через полігон, оскільки ця проблема глобальніша — населення не бетонує каналізаційні та вигрібні ями, що і впливає на високий вміст аміаку у грунтових водах. Також він повідомив, що ТОВ «Еко-Сервіс» пообіцяло встановити бювет у селі Глибоке, де буде чиста вода.

«Спроби перекриття полігону приведуть до більш масштабної екологічної біди, ніж є. І вирішення проблем із полігоном неможливе без підтримки держави», — наголосив голова.

Також співрозмовник згадав про ідею міської ради із будівництвом сміттєпереробного заводу на Бориспільщині за 100 млн американських доларів від інвестора із США, але уже понад рік від обіцянок до конкретики не доходить.

«Якщо до кінця травня цього року угода не буде підписана, то ми не вестимемо із американцями далі перемовин. Накопичені гроші на такого плану заводи є і Київській обласній раді, і їх вистачить на будівництво сміттєпереробних підприємств на лівому і правому березі. Але Київська облрада за останні три роки повноцінно не працювала. У 2019 році нею не прийнято жодної соціально-економічної програми Київщини. Бориспіль сплачує до бюджету області 15% ПДФО, тож має розраховувати на повернення хоча б 10%», — сказав міський голова.

В оренді до 2027-го

Власником полігону на території Глибоцької сільської сільради є міське КП «ВУКГ». ТОВ «ЕКО-Сервіс», в оренді якого перебуває полігон, зареєстроване в Борисполі, на вул. Глибоцькій, 128-А (керівник Анатолій Іванович Шуляк). Міський голова стверджує, що полігон був переданий КП в оренду фірмі «ЕКО-Сервіс» у 2002 році на 25 років і цей факт виявився згубним для Борисполя.

«Полігон передали в оренду до того, як я став міським головою. Я кілька разів хотів розірвати договір оренди, але він складений так, що це неможливо зробити і суд не прийме рішення на нашу користь. Нині 70 % сміття везеться із Києва, тому проблеми погону слід вирішувати разом із керівництвом Києва та області, бо на полігон скидається за рік понад 100 тис. тонн відходів, і це занадто багато», — прокоментував Федорчук.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

  1. Наталія Науменко 13 вересня 2019 12:21
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    Якщо є потреба то на полігон проходимо без проблем...так як я офіційний представник Законного власника ділянки..таким чином проводила свій рейд Тимочко Тетяна Валентинівна, прокурори, представники КНІДСЕ......а мер наш не дуже і хоче вирішити проблему...а треба просто зустрітися з власниками , данні ж в кадастрі і взяти ділянку в оренду, якщо не хочете викупити.....але мер цього чомусь не робить.......питання чому адже якби сам був господарем то і порядок був би ......
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031