Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Вирішили: нехай буде сміття!


На засіданні виконавчого комітету Бориспільської міськради 3 червня розглядалося питання про нове у встановленні тарифів на послуги з вивезення твердих побутових відходів у місті.

Головною проблемою із вивезенням відходів у Борисполі є приватний сектор, де із 10 тисяч домогосподарств договори на послугу уклали 4 тисячі. Решта викидають непотріб переважно у сміттєві баки біля багатоповерхівок, тобто за вивезення його платять мешканці квартир.

Тому представники КП «ВУКГ» та відділ контролю за благоустроєм розглянули досвід різних міст України і зацікавилися практикою Чернігівської області, зокрема містом Ніжин.

Нова пропозиція

Головне нововведення, яке пропонувалося мешканцям — вивезення сміття через публічний договір.

Для впровадження публічного договору необхідно змінити систему сплати за вивезення сміття. Зараз вона нараховується з квадратного метру — для багатоповерхівок, та з садиби — для приватного сектору. Фахівці ВУКГ пропонують перейти на іншу систему: рахувати послугу, виходячи з кількості людей, що мешкають у будинку чи квартирі.

  • Для людей, що проживають в багатоквартирних будинках — це 21,78 грн з ПДВ за місяць на одну людину.
  • Для мешканців приватного сектору — 21,60 грн з ПДВ за місяць на одну людину.
  • Зараз приватні будинки платять 31 грн в місяць із садиби. Якщо нові тарифи будуть затверджені, то сім'ї з трьох осіб, яка проживає в приватному будинку, доведеться платити 64,80 грн. Майже така ж ціна і для мешканців квартир.

 

Причинами зростання тарифу комунальники назвали підвищення мінімальної зарплати, підвищення цін на паливно-мастильні матеріали та обслуговування техніки. А також цікаве нововведення — в новому тарифі вперше пораховано і вивезення крупно габаритних відходів, гілля.

Це працює?

І працівники ВУКГ, і представники відділу контролю за благоустроєм зауважують, що вони пропонують не вигадану систему, а існуючу практику, яка допомогла вирішити проблему сміття в Ніжині (там систему публічних договорів запровадили у 2017 році).

Тобто тоді працівникам ВУКГ немає необхідності укладати договори з кожним мешканцем. Адже, згідно із законодавством, оприлюднюючи публічний договір, компанія звертається до жителів населеного пункту розглянути пропозиції комунального підприємства, викладені в договорі. Після 30 днів від дати публікації договору він вважається укладеним.

Наголошувалося, що зараз в Ніжині 95% населення сплачує за вивезення сміття. Хоча в 2017-му ситуація там була гіршою, ніж зараз в Борисполі.

Депутати проти

Пропозиція розділила присутніх, обговорення теми було емоційним та на високих тонах. Підтримали ідею ВУКГ працівники відділу контролю за благоустроєм, депутат Олег Романов, працівники виконкому. Проти них виступили секретар міськради Ярослав Годунок та депутат
Олег Верес.

Останні виступили категорично проти підвищення тарифу, хоча ідею публічних договорів підтримали і вимагали спочатку запровадити публічний договір, а потім розглянути тарифи.

Також депутати дивувалися, чому мешканці багатоповерхівок, які сплачують за вивезення сміття, мають платити більше? Аргументи про те, що тариф не коригувався з 2017 року, що послугу буде розширено, пропустили повз вуха. Усі цікавились, що робити з абонентами категорії «я не платив і платити не буду». Працівники відділу контролю за благоустроєм пояснили — в Ніжині їм детально розповіли, як при діючому публічному договорі боротись з неплатниками і до такої роботи вони готові.

Не переконали

Не дивлячись на низку аргументів, присутніх не переконали. Дане питання підтримали 10 голосів із 11 необхідних. Двоє — проти. Питання провалили.

Як підсумок, поки депутати не знайдуть спільної мови з комунальниками, мешканці багатоповерхівок і надалі будуть страждати від переповнених сміттєвих баків. А в зелених зонах з'являтимуться пакети із побутовим сміттям.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031