Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Ірина Величко: «Зі змінами від Супрун щодо дитбудинків працювати буде важко»


В.о. обов’язки Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун нещодавно анонсувала новину: до 2020 року дитячі будинки мають бути закриті, а в приміщеннях, де вони розміщувались, будуть паліативно-реабілітаційні центри.«Вісті» запитали у керівника служби у справах дітей та сім’ї Бориспільської міської ради Ірини Величко, чи зачеплять ці зміни її та подібні установи, та чого вони чекають від їх впровадження.

«Думаю, що Супрун мала на увазі дитбудинки та інтернати Міністерства охорони здоров’я, а не дитбудинки взагалі. Підстав, що закриються всі дитбудинки, немає, — запевнила керівник. — Мережа дитбудинків розгалужена та має різне підпорядкування: МОЗ, Мінсоцполітики або Міністерство освіти та науки. Яка функція дитбудинків, підпорядкованих МОЗ: якщо діти вилучені з неблагополучних родин і на цьому етапі ми ще маємо мало документів та підстав порушити питання про позбавлення батьківських прав, або ми в процесі соціальної чи психологічної роботи з батьками, — дітей відправляють тимчасово в дитячі будинки МОЗ».

За її словами, на Київщині це Боярка та Біла Церква. Згідно статутних документів цих установ, діти можуть перебувати там до 7-річного віку за згодою чи заявою батьків. «Тобто це фактично діти, які позбавлені батьківського піклування, але не мають оформленого статусу з якихось причин. До 2020 року, згідно анонсованих реформ, ці дитбудинки змінять статус та не зможуть утримувати дітей згідно заяви батьків», — говорить Величко.
Ірина Величко вважає, що зі змінами, що анонсуються, буде важко працювати, адже в патронатних сім’ях, які прийдуть їм на заміну, діти зможуть перебувати тільки 2 місяці, і за цей короткий період треба вирішити: чи надавати дитині статус позбавленої піклування і віддавати на усиновлення, чи віддати її назад батькам.

«На мою думку, вибір обмежений, — вважає вона, — та роз’яснює чому. — Зараз ми відправляємо дітей в Боярку у виключних ситуаціях, переважно це діти з вадами та тяжкими хворобами, або ті, що перебувають в поганих умовах. Тобто зараз ми даємо таким сім’ям шанс підлікувати чи доглянути дитину, не розлучаючи з матір’ю. Як ми зможемо допомогти таким дітям після 2020 року? Адже законних підстав утримувати їх в дитбудинках, не підпорядкованих МОЗ, не буде», — підсумовує керівник.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031