Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

З нагоди 100-річчя Української революції


З нагоди 100-річчя Української революції

Два дні, а саме 30 і 31 березня, у Борисполі проходила Х Всеукраїнська краєзнавча науково-практична конференція «Бориспільщина у процесі історичного розвитку та державотворення України 1917-1921 років.

Педагоги, учні старших класів, мешканці міста і району мали можливість не лише почути цікаві факти і нові дослідження про історичні події 100-літньої давнини, а й безпосередньо долучитися до пошуку, встановлення нових імен, цікавих історичних фактів.

Багато нового про повстання у Борисполі 1920 р. та одного з його керівників Івана Чепілка розповіла президент Міжнародного освітнього фонду ім. Ярослава Мудрого, кандидат педагогічних наук Валентина Стрілько-Тютюн. Директор Бориспільського історичного музею Наталія Йова акцентувала увагу більше на спогадах очевидців.
Відкрили для себе бориспільці і важливі факти з історії місцевої «Просвіти», якій виповнилося також 100 років. Нові імена повстанців проти більшовицької окупації, борців за самостійну соборну Україну, причини поразки і уроки Української революції на Бориспільщині прозвучали на засіданнях секцій наукового зібрання.

У рамках краєзнавчої конференції до Борисполя завітали члени Історичного клубу «Холодний Яр». 31 березня, саме у день народження ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського, відбувся справжній урок з історії України у Бориспільській міськраді. Участь в урочистостях взяли президент Історичного клубу «Холодний Яр», письменник, дослідник історії Роман Коваль, бандурист, заслужений артист України Тарас Силенко, сотник Чорних запорожців Роман Боровик, бандурист, бард, композитор Живосил (Василь) Лютий, лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, волонтер, меценат, поет Валерій Мартишко. Привітали учасників свята міський голова Анатолій Федорчук, заступник мера Людмила Пасенко, секретар Ярослав Годунок.

Валерій Мартишко презентував нову книжку «Чорні перемагають. Спомини про прадідів козацтва 72-ї бригади», упорядником якої є Роман Коваль.

До теми
19 березня 1917 р. Києвом пройшла стотисячна маніфестація в підтримку Української революції, яка стала лише початком боротьби за незалежність. Цим же роком датуються перші згадки про Чорних запорожців. Вже у лютому 1918 року із захисників Києва сформували Окремий запорізький загін. Після звільнення Києва та Полтави формування швидко поповнювалось добровольцями, і невдовзі з нього виріс 1-й кінний полк Чорних запорожців — найбоєздатніше військове формування армії УНР.

Лариса ГРОМАДСЬКА,
фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031