Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Приховані сторінки історії Борисполя: було страчено кожного п’ятого


Приховані сторінки історії Борисполя:  було страчено кожного п’ятого

У травні 1920 року вони повстали, знаючи, що не мають жодного шансу на перемогу. Знаючи, що Європа спить, і їм не допоможуть. Вони піднялися заради світлого майбутнього Незалежної України. Вони мали величезну підтримку у Борисполі. І за це усе місто було покаране більшовиками.

Про антибільшовицьке повстання у Борисполі 1920 року люди воліли мовчати протягом довгих десятиліть. Тільки у 1989 році працівники Бориспільського державного історичного музею почали прискіпливо вивчати цю тему. Тоді ще були живі очевидці і навіть учасники того повстання.

І лише нещодавно про нього почали говорити вголос, а героїв-повстанців та мирних мешканців, які постраждали від помсти більшовиків, стали вшановувати на загальноміському рівні.

Це сталося на Юр’їв день (святого Георгія або Юрія вшановують 6 травня). Повстання очолив Микола Чепілко (за одними даними, це був тодішній начальник поліції, за іншими — командир полку). Вони піднялися на боротьбу за власну свободу, за незалежну Україну, але зазнали поразки.

5 травня 2017 року з нагоди відзначення 97 річниці антибільшовицького повстання 1920 року у Борисполі на території Книшового меморіально-паркового комплексу відбувся мітинг та покладання квітів до пам’ятного знаку на честь бориспільців, які загинули під час повстання.

Із вуст виступаючих прозвучали лише окремі штрихи історії тих страшних подій, які отримали назву «червоний терор». Але і від них у жилах холоне кров. Про бронепоїзд, який обстрілював місто без розбору, як гинули діти, жінки, чоловіки, інваліди. Як горіли хати, як поранених добивали в лікарнях. Вбивали навіть тих, хто намагався припинити убивства і хлібом-сіллю зустрічати окупанта. Як син, який стояв поряд з батьком, виявився п’ятим. Батько прохав, щоб помінятися з сином. Але сина зарубали на очах у батька. Батько посивів на місці.

Спадкоємиця славного роду хоробрих бориспільських повстанців — родини Ільєнків — начальник управління освіти та науки Бориспільської міської ради Тетяна Чернойван розповіла історію брата її бабусі, учасника того повстання. Сьогодні на старій частині Бежівського цвинтаря, неподалік центрального входу, є відновлена могила і пам’ятник з написом: «Тут лежить тіло Василя Григоровича Ільєнка, убитого 5 травня 1922 року у віці 25 років під час громадянської боротьби за вільне життя в Україні». Могилу відновлено племінницею Галиною Григорівною Степановою, матір’ю Тетяни Чернойван. На жаль, у родині тривалий час боялися торкатися цієї теми.
За сто років методи московщини не змінилися. Але смерті героїв не були даремними, вони запалили дух боротьби проти російського окупанта.

Учасники мітингу поклали квіти до меморіальної дошки, на місці якої буде встановлено пам’ятник бориспільцям, загиблим під час повстання 1920 року. Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук запевнив, що на місці огорожі, яка починається за територією, виділеною для Свято-Миколаївського храму, буде встановлено стіну висотою до 5 метрів. Із стіни виступатимуть силуети. Буде облаштовано місця для встановлення лампадок та свічок. І на стіні буде викарбовано 189 імен загиблих бориспільців, про яких відомо на сьогодні.

Ірина КОСТЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031