Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Французька душа під беретом бориспільського художника


Французька душа під беретом бориспільського художника

Французька випічка, олійні фарби, ніжні й кумедні сюжети відомої художниці Євгенії Гапчинської… Хто сказав, що ці уподобання не для хлопців?

Десятирічного Андрія Сахна можна жартома назвати останнім романтиком. «Вісті» дізналися, як почуваються Андрієві життєрадісні кумедні чоловічки у сусідстві із боксерськими рукавичками хлопця, і чому дівчата запрошують шестикласника на всі свята.
Французька душа під беретом бориспільського художника

Андрій Сахно розповів, що пензля до рук взяв ненароком: старша сестра відвідувала гурток малювання в Будинку дитячої та юнацької творчості й запропонувала йому скласти компанію. Батьки купили альбом, гуаш, кілька пензлів, не сподіваючись, що сина «вистачить надовго». Ентузіазм переміг усі сумніви. За невеликий відрізок часу його образи почали набувати серйозних художніх рис. Після невеликої творчої паузи продовжив навчання у ЦТТ «Евріка» під керівництвом Марини Шматкової. Спочатку «виріс» до формату А3, а нині пише олійними фарбами.
П'ятнадцять картин лише за два роки художніх шукань — досить багато. Першим полотном став «Зимовий пейзаж». Його хлопець писав під враженням від прогулянки у лісі. На замовлення тату намалював сонячне гусеня, бабусі — багряний мак. Є в колекції і особлива робота — мамин портрет, змальований з фотографії: колись зафіксував її на кухні на мобільний телефон, а згодом вирішив дати світлині життя олівцями.

Припали до серця хлопцю картини Євгенії Гапчинської. Для експерименту вирішив скопіювати. І ось з-під пензля народилися кумедна Мерлін Монро, привітний пірат, стильне дівча з крилами янгола… Найоб’ємніший витвір — дівчинка в національному строї — виглядає помпезно і лагідно водночас, відчувається, що в неї вкладено всю душу. «Бо ж подарунок на мій день народження», — зазначає мама юного художника Людмила і розповідає, що сюрпризами син уміє дивувати.

Всі дівчата-однокласниці завжди запрошували його на день народження чи не найпершим: з нетерпінням чекали саморобних див від родини Сахно. Тож удвох з мамою Андрій «чаклував» над подарунком для кожної іменинниці індивідуально. З пані Людмилою виготовляли й чималі партії сюрпризів на різноманітні шкільні свята, наприклад, 8 Березня. Пригадують, що від унікальних прикрас для волосся дівчата довго були під враженням. Щоправда, цього року помешкання родини на «фабрику» не перетворювалося: Андрій майстрував подарунок лише для однієї дівчинки. «Подорослішав», — посміхається мама.

Найбільша мрія хлопця — галерея у Франції. Важко не помітити насолоду у його словах, коли розповідає про потяг жити в Парижі. Тож не дивно, що особливою для нього є картина «Французький сніданок». До речі, у кулінарії не пасе задніх, не лише зображаючи трапезу французького пана, а й в реальності. Місить тісто й випікає круасани, тортики та інші смаколики. Смакують випічкою поки лише в родинному колі, та, можливо, вже в наступному навчальному році Андрій пригощатиме нею гостей «Евріки» або друзів та вчителів НВК «Гімназія «Перспектива», де навчається.

Юний художник розповідає, що літні канікули планує провести по-творчому. Нині працює над картиною «Осінній Париж». Її «Вісті» ексклюзивно мали змогу побачити. Навіть у напівготовому стані має атмосферний та неабияк привабливий вигляд. Окрім малювання фарбами, Андрій майстерно володіє графікою, «фарбує» листівки пластиліном і створює незвичайні іграшки. Чудернацькі «друзі», сплетені з різнокольорових гумок, оселилися у звичайній коробці. Підіймаєш кришку, а звідти визирають жираф, Віні Пух, вівці, їжачки та інші персонажі. Всі вони позитивні, здається, ніби посміхаються.

Зерно творчості у душі хлопчика посіяли батьки. Андріїв тато має власну кузню, де виготовляє неймовірні речі з металу. «Викував хвіртку, ворота з виноградними гронами й поштову скриньку», — хвалиться Андрій. А мама отримує заряд позитиву, створюючи вироби hand made.

Нині Андрій додав до списку хобі ще одне заняття: бокс — бо і гуманітарію (як він сам себе характеризує) треба вміти постояти за себе. «Андрій-боксер» — навіть звучить суворіше! Хоча у французькому береті з намальованими вусами він має вигляд впевненого маестро пензля.

Ольга КАЦАН, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031