Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Друге дихання для озера Княжицьке


Друге дихання для озера Княжицьке

Княжицьке озеро у Борисполі цієї весни опинилося під пильним контролем бориспільської громади. Торік восени за екологічні кошти міста було проведено роботи з його очищення і поглиблення. Але навесні стан озера не на жарт насторожив людей. І мешканці прилеглих вулиць забили на сполох.

Не так сталося, як гадалося
Цю водойму живлять підземні джерела. Вона завжди була одним із улюблених місць відпочинку бориспільців. Але протягом останніх років почала інтенсивно замулюватися і заростати. Небайдужі давно почали звертатися до міської влади, давали доручення своїм депутатам, щоб почистити, облагородити озеро. Кошти було виділено лише торік, виготовлено проект, виконано усі роботи, визначені проектом. Але навесні, особливо з настанням тепла, озеро почало заростати водяною рослинністю. По всій поверхні водойми з’явилися зелені острівці водорослів, а вода, яка ще недавно була прозорою аж до дна, стала каламутною.

З водоймою межують три депутатські округи: Олени Донченко, Миколи Грони та Ігоря Шалімова. Ці депутати першими відгукнулися на заклик мешканців, які злякалися за долю свого озера. На початку травня біля водойми було проведено зібрання за участю цих депутатів, де люди висловлювали багато припущень, чому так сталося з озером і що робити, щоб допомогти водоймі.

Мовою фактів
«Вісті» вирішили проконсультуватися у спеціалістів стосовно всіх зауважень, припущень і чуток, які звучали навколо ситуації з озером.

Висловлювалися побоювання, що роботи на озері були виконані не належним чином. Щоб спростувати чи підтвердити ці припущення, було замовлено комплексну геодезичну зйомку озера. Її результати показали, що роботи з поліпшення технічного стану водойми були виконані відповідно до проекту. Мовою цифр це виглядає так: рівень води в озері, в середньому, коливається від 1,60 до 2,05 метрів. Відмітка зрізу води станом на 13 травня 2017 року показує, що водна поверхня стала на 10 см вищою, ніж проектна. Це свідчить про те, що в озері є джерела і вони поповнюють його водою.

Особливо насторожила інформація, яку вперше почула із вуст першого заступника Бориспільського міського голови Миколи Корнійчука, що в озері почав інтенсивно розростатися водяний горіх. Здалеку острівки рослинності зовсім не були схожими на зображення водяного горіха, які демонструвала «Вікіпедія». Та й мешканці стверджували, що водяного горіха у Княжицькому ніколи раніше не помічали. Коли вдалося дістати із води зразок тієї рослинності, сумніви розвіяла кандидат біологічних наук по спеціальності «ботаніка» Оксана Футорна. Вона визначила, що це кушир занурений.

Озеро оживає
За той час, відколи в озеро випустили товстолобика, рослинності там відчутно поменшало і вода стала більш прозорою.

У понеділок, 12 червня, на Княжицькому працювали водолази. Вони обстежували дно. Це є обов’язковою процедурою для того, щоб визнати озеро придатним для купання. Вони, у тому числі, перевіряли і глибину. Запевняють, що через усю довжину озера до берега, протилежного від пляжу, проходить рів, глибина якого місцями перевищує три метри, а іноді сягає і чотирьох. Стан дна у цьому озері чи не найкращий із тих водойм, які вони обстежували. Щоправда, сміття із дна трохи подіставали. То це ж не міська влада, і не депутати його накидали!
За запитом «Вістей», були проведені і лабораторні дослідження води в озері. За фізико-хімічними показниками вода була у межах норми, а бактеріологічні — перевищували допустимі нормативи. Але проби води бралися до того, як озеро зарибили. Днями мали брати воду на аналіз повторно. Тож очікуємо контрольних результатів.
Друге дихання для озера Княжицьке

А от відпочивальники результатів дослідження не очікують: вони вже облюбували територію пляжу. Тож пляжний сезон на Княжицькому відкрито, озеро отримало друге дихання.

довідка
Кушир занурений
Друге дихання для озера Княжицьке

(Ceratophyllum demersum) Багаторічна водяна рослина. Може рости на великій глибині — до 9 метрів. Найчастіше зустрічається у водоймах із стоячою або повільно проточною водою. Дуже невибаглива. Добре витримує широкий діапазон температур — від 12 до 30°С, але в теплій воді розвивається значно швидше.

Кушир занурений зустрічається на всіх континентах, окрім Антарктиди. Інколи витісняє з водойми інші рослини. Підводні луки з куширу відіграють важливу роль у житті водойми. Вони слугують притулком для риб і дрібних безхребетних. Також очищають воду і насичують її киснем.

Куширом харчуються деякі риби, равлики; він також придатний для використання в акваріумах.


На прохання «Вістей» ситуацію із озером прокоментували депутати прилеглих до нього округів

Олена Донченко:
— Я була депутатом цього округу і в минулій каденції. На жаль, тоді ще ми не могли використовувати екологічні кошти. Протягом 2015-2016 року ми, всі три депутати, працювали над тим, щоб «вибити» кошти на очищення цієї водойми, бо виборці просили про це давним-давно. Підозри людей, що роботи виконані не за проектом, не підтвердилися. У зв’язку з тим, що під час виконання робіт по очищенню не стало риби, озеро і стало заростати зеленню. Тому вважаю дуже правильним кроком запустити у водойму рибу. На зборах мешканці округу також висловлювали своє бачення благоустрою. Вони бажають бачити там лавочки, гойдалки, дитячий майданчик. Тож будемо працювати і в цьому напрямку.

Ігор Шалімов:
— Я виріс на цьому озері, проживав неподалік, на вулиці Френкеля. Тому Княжицьке для мене є особливим. Дуже добре, що вдалося його почистити. Ситуацію, яку склалася нині, постараємося виправити, допомагаючи природі. Для цього, зокрема, за рекомендацією спеціалістів, у водойму було випущено півтонни товстолобика, який має контролювати популяцію водяних рослин. Трохи згодом плануємо поповнити риб’яче поголів’я ще й білим амуром.

Микола Грона:
— Вважаю, що роботи з очищення виконані без душі. Землю, яку мали вивозити на визначену відстань від озера, чомусь розгортали по берегах. Я чи не кожного дня мав змогу спостерігати за ходом робіт. Стверджую, що водне плесо озера стало меншим. Деякі дерева над ним позасипали землею. Думаю, що водойму поглибили недостатньо, не на проектну глибину.
Я хотів узяти в оренду ділянку біля озера і за кошти свого підприємства облагородити його. У планах було зробити комфортною для відпочинку всю територію навколо озера, але додатково запропонувати ще й платні послуги. Тоді ми відповідали б за порядок навколо водойми. Так, як це сьогодні зроблено біля кафе «Маріанна».
Вважаю, що недостатньо почищені джерела, які живлять озеро. Я намагався звернути на це увагу працівників, які виконували роботи, але мене ніхто слухати не хотів. Переконаний, що на чистку Княжицького витрачено занадто великі кошти, результат не виправдовує витрати.
Сьогодні я не бачу виходу для поліпшення ситуації на озері. За кілька років воно знову замулиться. І товстолобик його не врятує.


Ірина КОСТЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

  1. Ірина 19 червня 2017 12:38
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    Княжицьке - це Комсомольське?
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031