Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Перепелина ферма по-бориспільськи


Перепелина ферма по-бориспільськи

Бориспілець Федір Прилуцький, батько-одинак, який, не отримуючи ні аліментів, ні соцдопомоги від держави, виховує двох малолітніх синів — 10-річного Ваню і 11-річного Віталіка, від яких мати відмовилась. Розказуючи про своє господарство, пернату ферму, чоловік каже, що взявся вирощувати перепелів кілька років тому з метою додаткового заробітку.

Почав Федір Іванович з того, що закупив 50 дорослих птахів, які вже неслись. А згодом, працюючи на збільшення цього чубатого поголів’я, мав їх уже 1000, а потім і 2500 особин, які тримав виключно задля яєць. Потім, через стан здоров’я, був вимушений зробити перерву, спродавши практично все. Розповідає, що тоді птахів за оптовою ціною скупила якась столична китайська ресторація.

А зараз господар запускає цей сільгоспбізнес повторно. Каже, все добре зваживши з синами (своїми найбільшими помічниками), вирішив повернутись до справи. А для того, аби вона пішла краще, оснастив клітками приміщення, облаштував витяжку, а також змінив яєчну японську породу на чи не єдину у світі м’ясну — фараон.
Перепелина ферма по-бориспільськи

Секрет гарного приплоду у пропорціях
День у родині Прилуцьких починається рано, бо ж господарство чимале. Тому довго не поспиш — треба вставати, щоб порати… Але хлопцям те, як вони кажуть, в радість.

Тим часом господар проводить для нас ранкову екскурсію двором під сокотання і якийсь іще химерний свист-спів. Спочатку, розказавши, кому який «говір» належить, пан Федір показує своїх старших пернатих годувальників — курей. Потім проводить до перепелів.

— Ось це — Жора. А он ходить Микола, — показує двох дебелих когутів, що повагом походжають у огорожі найближче до нас. — Вони такі схвильовані, бо зараз саме час, коли кури, яких у мене кілька сотень, несуть яйця. До речі, а Ви знали, що це в межах 9-11 ранку, тоді як перепели, наприклад, несуться по обіді, десь з 16-ї години?
Я хитаю головою, мовляв, де мені було набратись усіх цих тонкощів. Господар, бачу, поблажливо вибачає мені незнання і продовжує розповідь. Віталик, трошечки критично зиркаючи у мій бік через мої слова, саме наливає перепелам у поїлку воду.

— Перепелів я тримаю виключно у клітках, — зауважує Федір Іванович. — Їм багато місця не потрібно. Вони ж маленькі. Проте такі жваві, що ну. Якщо десь не догледів і вчасно не зачинив дверцята, то лиш фур-рр — і шукай вітра в полі!

Перепелів у Федора Івановича ще не дуже багато, бо ж купив лише нещодавно. Але вже дуже скоро поголів’я, як зауважує власник, зросте у кільканадцять разів. У них, якщо дотримуватися пропорцій (згідно з якими, на кожні 4 самки має бути один самець), заплідненість має бути 95%, а виводимість — майже 85 %. Крім того, якщо курчата лупляться через 21 день, то перепели — вже на 17-й.

— Поки що їхні яйця молоді, — зауважує він, — тому всі продаю на їжу, адже вони не дадуть того, що я хочу. А от як тільки настане час, заповню інкубатор і буду чекати зі своїми хлопчиками бажаного приплоду.
На запитання, скільки яєць поміщається в інкубатор, пан Федір деяку мить мовчить, пригадуючи, а потім каже, що насправді точне число і сам не знає. Додає, що в нього своя мірка — завжди закладає під зав’язку, а це десь 300 штук. Також чоловік коментує, що насправді свій інкубатор зробив з підручних засобів, закупивши у спеціалізованому магазині лише автоматику.

— Є в мене іще дві спеціальні шафи (оснащені термометрами і лампами на штативах), які називаю «квартирами». Їхній розмір приблизно 120х120 см. Я зробив їх з ящиків, які раніше у під’їздах ставили під лічильники. У них я перекладаю щойно вилуплених пташенят перепелів, бо їм кілька днів дуже важливо підтримувати таку ж сталу температуру, як і в інкубаторі. Це вже потім треба потроху знижувати температуру, загартовувати, як я кажу, — додає господар.

Чистий прибуток… з посліду!
На моє запитання, чим годував раніше, а також, чим годує своїх перепелів сьогодні, господар всміхається. Каже, якщо я думаю, що якоюсь хімією, то дуже помиляюся. На таке в нього немає ні грошей, ні бажання, адже він підтримує і продукує виключно екологічний продукт.

— На жаль, паю в нас нема, то зерно доводиться купувати. Добре, що саме літо і є багато зелені. Ми їздимо скрізь і нариваємо трави, яку хлопці допомагають сікти. Це значно здешевлює корм.

— І що, — уточнюю у Віталика, — чи багато доводиться насікати зеленого корму? — і поки батько віджартовується, що ця робота не закріплена, а її вони виконують спільно, хлопчик, хвацько показуючи біцепси, видзвонює так:
— А як Ви собі думаєте? Ось це — результат того, що трави щоразу треба насікти майже повну балію! І це, зауважте, ще й дуже дрібненько має бути.

Проте, якщо говорити про зиск зі справи, її вигода не така вже й велика, як можна вважати. Господар зауважив, що саме зараз, коли ринок перенасичений яйцями (і курячими, і перепелиними), рентабельність у цьому векторі низька — сягає хіба 20 відсотків. А от чистим прибутком у справі повертається бізнес… з посліду. Як у всі часи за кордоном, а кілька останніх років і у нас, той дуже цінується. Так, наприклад, за мішок такого добрива зараз дають від 70 гривень (тим часом вже в магазинах, наприклад, 25 кг гранульованого такого продукту відпускають в межах 170 гривень).

Їжа царів? Хоч на щодень!
Федір Іванович холостякує, але, певно, дітей хоча б іноді дивує якимись особливими стравами з птиці, що належить до сімейства фазанових.

— Насправді перепелів, колишню страву вельмож, я готую часто. І це м’ясо, маю, не дуже скромно зауважити, в мене виходить просто неймовірне. Я навіть не знаю, з чим його можна порівняти. Наприклад, найменш затратний по часу рецепт такий. Випатрану і обмиту тушку трохи натираємо сіллю і перцем зсередини, дуже важливо і під шкірою з боку грудинки. Туди ж введіть грудочку масла, також розподіліть його по поверхні птиці. Ця хитрість допоможе приготувати справді соковитих і ароматних перепелів. А от скільки треба їх запікати, може, і не повірите, але навіть не засікав. Зазвичай, перевіряю виделкою: якщо перепели вже гарненько присмажились, то придавлюю виделкою і якщо шкірка тріскає, пускаючи сік, то вже готові.

Цікаве про перепелів
Перепелина ферма по-бориспільськи

• Самка перепела починає нести яйця у місячному віці і за рік може дати до 300 штук. Після 1,5 року її несучість знижується.

• Перепелине яйце досить довго не псується, оскільки в його склад входить лізоцим, корисна амінокислота, яка не дозволяє розвиватися мікрофлорі. Також у яйцях перепелів ніколи не буде сальмонельозу, на відміну від курячих. Це дає можливість абсолютно без остраху пити їх у сирому вигляді.

• Птахи дуже чутливі до будь-яких стресів (температури, освітлення, голосних звуків), що прямо пропорційно впливає на несучість. Але в харчуванні дуже невибагливі (бажано 3 рази на добу), хоча в них обов’язково має бути чиста вода.

• У вольєрах промислових масштабів на площі 20 кв.м припадає 700 голів.

• Цілющі властивості перепелиних яєць і м’яса відомі людині з давніх часів. Згадки про їх вживання в їжу в якості лікування та профілактики згадується в документах стародавнього Єгипту. Японці свого часу вивезли з Китаю партію перепелів, зацікавившись їхніми унікальними властивостями. Після трагедії Хіросіми, японці дуже велику увагу приділили вивченню продуктів, що виводять радіонукліди з організму.

• Маса яйця перепела японської породи — 9-11 грамів. При цьому жива маса самців сягає 115-120 гримів, самок — 130-150 грамів.

• Маса яйця перепелів м’ясного напрямку сягає навіть 15 грамів. Вага самця —200-260 грамів, а самки — до 300 грамів.

• Шкаралупа теж дуже корисна. У перетертому вигляді її застосовують в їжу у випадках захворювання суглобів і кісток, особливо хребта, а також недокрів’я.

ціни
Яйця (упаковка 20 штук) — в середньому 16 грн.
Тушка перепела породи фенікс золотистий (3 категорія) — 200-300 гривень.
М'ясо перепелів свіже — від 120-140 гривень за кілограм продукту.
Добові перепеленята — від 5-7 гривень, тижневі — від 10 гривень, 2-тижневі — від 15 грн, 1-місячні перепели — від 20 грн (ціна варіюється, залежно від породи).

Валентина ОЛІЙНИК,
фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031