Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспіль: чи готова міська влада проводити археологічну розвідку?


Бориспіль: чи готова міська влада проводити археологічну розвідку?

На вулиці Героїв Небесної Сотні розпочалося нове будівництво. Але не там, де його чекали, на 15а, а на сусідній ділянці — просто 15. Археологи стверджують — нищиться пам’ятка Давньої Русі. Власник говорить, що про історичну цінність цього місця вперше чує і що жодних документів, які це підтверджують, ніколи не було.

Першим інформацію про будівництво поширив у facebook минулої суботи Ярослав Годунок: «Ну чому весь бєспрєдєл робиться на вихідні і де взагалі працівники музею, та депутат цього округу, які так рьяно кричали, що по вулиці Героїв Небесної сотні історична пам'ятка і там закопані останки Бориса і Гліба, адже зараз тут відбуваються незаконні земляні роботи і нищиться наша історія, та ще й авто Жлоби поставили тупо на тротуарі. Викликав поліцію і благоустрій уже пишу на Гаск - чекаю». У неділю Олег Верес написав на своїй сторінці: «Поки депутати міської ради «чубляться» із-за спірного питання суборенди земельної ділянки по вулиці Героїв Небесної Сотні, 15-а, ПП «Денадобору», поруч раптом (!!!) розпочалося будівництво. Знову НІХТО не знає ЩО. Поспіхом було вивезено значний шар грунту. І це не зважаючи на те, що тепер вже публічно, на сесії міської ради, працівники місцевого музею звернулися до місцевої влади з пропозицією провести археологічні дослідження цієї місцевості. Ділянка є приватною власністю».

До вечора тут поставили вагон для будівельників та засипали шар щебеню. Тоді ж там вперше побували «Вісті». На об’єкті працювали кілька хлопців, любителів шукати, яких називають копачами. Вони говорять, що їх ображає нерозуміння та упереджене до них ставлення у суспільстві, що часто прирівнює їх до грабіжників. «Чорні копачі» копають у охоронних зонах, де мають працювати виключно державні інститути. А люди, які видирають у землі крихти історії, досліджуючи з металошукачем (замість рибалки та ТБ на дивані) поля, ліси та городи — зовсім інше. Завдяки їм людству повертаються цінні артефакти — нехай часто в приватні колекції, але не гниють у безвісті (за словами одного з них, молодого бориспільця, нещодавно він зробив маленький подарунок нашому музею — жіночу підвіску VIII ст., знайдену у Кийлові). Отож, поки чиновники пишуть листи і дискутують, а забудовник — будує, ці люди першими на місці і проводять своє дослідження. При поверхневому огляді стінок котловану були знайдені рештки керамічних горщиків (на глибині близько 80 см), крупні кістки та старі горілчані кришки радянських часів.
У понеділок зранку на плановій нараді у міській раді Олег Верес попросив розповісти про подробиці будівництва.
На ділянці будуються «офісні приміщення», відділ благоустрою повідомив, що з ними все погоджено. Отже, міські чиновники і всі служби заздалегідь знали про будівництво, але ніхто не подумав про можливий конфлікт і не намагався його уникнути. Хоча на фоні незавершеного скандалу навколо ділянки 15а варто було його очікувати й тут. Не виключено, що хтось на це й сподівався.

Через кілька годин до Борисполя з Києва приїхало четверо археологів Київського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини. Вони разом з працівниками Бориспільського державного історичного музею швидко дослідили територію, провели виміри. Прораб будівництва попросив їх відійти, оскільки приїхали КамАЗи з бетоном і на ділянці знаходитися було просто небезпечно.
Бориспіль: чи готова міська влада проводити археологічну розвідку?

Юрій Толкачов, заввідділом археології Київського обласного центру: «Київська область дуже багата на пам’ятки культурної спадщини. Багато курганів, городищ, поселень. Але трапляються випадки нищення пам’яток. Один з таких бачимо у Борисполі на вулиці Героїв Небесної Сотні, 15, де внаслідок землерийних робіт відбулася руйнація залишків давньоруського валу на глибину два метри, площа знищеного шару — 200 кв.м. Центр виїхав на місце подивитися, виписав припис. Це одна з небагатьох ділянок, що ще залишалися для наукових досліджень, і дуже шкода, що пам’ятка може бути знищена».

Припис вимагає припинити будівельні та земляні роботи. Його мали у вівторок відправити Укрпоштою до Бориспільської міської ради. На час написання матеріалу невідомо, чи лист уже дійшов.
Бориспіль: чи готова міська влада проводити археологічну розвідку?

Але є ще один аспект. Будівництво припинити неможливо, оскільки житловий будинок, що опинився над котлованом, знаходиться у небезпечному положенні, тому необхідно якнайшвидше залити стіну та засипати землю назад. Мешканці «будинку над прірвою» небезпідставно переживають про можливий зсув ґрунту.

Власником і забудовником землі є адвокат Валерій Кузьменко: «Один з колишніх власників отримав цю ділянку під будівництво у 1931 році. Пізніше її було приватизовано з погодженням усіх необхідних документів, уже у 2006 році було складено новий державний акт, робився черговий проект землеустрою. У 2009 році землю купив я і знову оформляв усі документи, одразу попросивши будівельні вимоги та обмеження, які мені дали у вересні 2013 року. Вже цього року я повторно звертався з цим питанням до відповідних органів, але мені відповіли, що все нормально, вимоги 2013 року є дійсними.

З 1931 року жодного разу при отриманні документів не ставилося питання про історичну цінність цієї ділянки і ніяких відповідних обмежень не існувало і не існує. Декларацію про початок виконання будівельних робіт датовано 22 травня 2017 року, цей документ і є дозволом на будівництво.

Всі документи мною було отримано абсолютно законно. Я зацікавлений знайти компроміс з істориками та дослідниками, але я маю одне питання — чому цим ніхто не займався раніше? На ранок вівторка в нас було призначено зустріч з археологами Київського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини, але вони не приїхали».


• • •
Розмова про історичну цінність окремих ділянок у центрі Борисполя — річ суперечлива та часто спекулятивна. На історичних, цікавих для науки місцях, стоїть перша школа, ринок, нові порожні торгівельні центри навколо ринку, універмаг — при будівництві всіх цих об’єктів історичний шар нищився і нікому з влади не було діла до його порятунку. На «денадаборівській» ділянці 15 а в середині 1990-х років збудували цокольний поверх нового суду. Якщо там щось і було, його знищили ще тоді. Тут ми плавно повертаємося з глибини віків у сьогодення, і знову постає відхилене міською радою питання використання спірної ділянки громадою у майбутньому Борисполя без жодних історичних алюзій.

Богдан Меташоп: «Сектор Безпеки» чекає офіційного висновку археологів. Вони по ділянці 15 автоматично стосуватимуться і 15 а. Крім того, питання законності передачі землі по 15 а залишається відкритим, а наша позиція — незмінною.»

26 липня до Борисполя неофіційно приїхав Олександр Сиромятников, колишній співробітник низки науково-дослідних організацій археологічного та історичного напрямків. Він, з дозволу власника, оглянув ділянку будівництва. За його версією, зріз показує, що зверху був насипний вал, а вздовж теперішньої вулиці — оборонний рів, що добре видно по неоднорідності ґрунту. У пізніші віки рів для ведення господарства був засипаний валом — його «зсунули» вниз, вирівнявши ділянку. Тобто ґрунт валу опинився у рові. Тут Олександр Костянтинович також виявив фрагменти давньоруської кераміки. У рові є вірогідність цікавих знахідок, пов'язаних з обороною укріплення — наприклад, залишків загиблих нападників і тих, хто захищав поселення.

Цей висновок можна спроектувати і на сусідню ділянку — там засипаний рів вздовж вулиці мав був бути збережений при будівництві суду. Тепер постає питання позиції міської влади і депутатського корпусу — чи готові ми там провести археологічну розвідку?

Сергій КРУЧИНІН,
фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031