Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Чи то урна для сміття, чи то саме сміття


Чи то урна для сміття,  чи то саме сміття

Якщо із благоустроєм та чистотою на власній приватній ділянці більш-менш зрозуміло, то підтримання у належному стані території біля багатоповерхівок залишає чимало питань. Наприклад, чи колись з’являться у Борисполі сміттєві урни у дворах висоток? Зрозуміло, там, де їх взагалі немає, або біля будинків, мешканці яких самотужки намагаються підтримувати чистоту біля своїх осель.

Якось ми із подругою прогулювались кількома бориспільськими двориками багатоповерхівок і звернули увагу на відсутність сміттєвих урн чи не в кожному з них. Щоб викинути порожню пляшку з-під води, нам довелося йти аж у сусідній двір до великих контейнерів.

«Дуже незручно, гуляючи з дитиною на подвір’ї, складати сміття у кишені та нести його з вулиці додому. Дитина їсть печиво, фрукти, п’є водичку чи сік, а всі залишки я вимушена забирати з собою», — розповідає мама Наталя, мешканка будинку на вулиці Головатого, 9, яку ми зустріли дорогою.

Ми ніколи навіть не задумуємось про незручності для мешканців багатоквартирних будинків. І, виявляється, ситуацій, що від них не залежать, у містян чимало. Дуже часто їм доводиться самотужки вирішувати давно наболілі проблеми біля своїх домівок. Наведемо кілька прикладів.

Вул. Бежівка, 3.
Чи то урна для сміття,  чи то саме сміття

Ось такий вихід із незручної ситуації знайшли мешканці цього будинку. Бачимо сучасну лавку, трохи далі новенький дитячий майданчик і… звичайне відро, яке небайдужі мешканці будинку купили самі.

Вул. Київський Шлях, 41.
Чи то урна для сміття,  чи то саме сміття

Подібні «стильні» сміттєві урни як мінімум кілька років займають тут почесне місце. Так тамтешні мами та бабусі вирішили проблему із сміттям біля свого дому. До речі, цей білий пакет «прикрашає» місцевий двір, який виходить прямісінько на центральну вулицю Борисполя, що є дорогою державного значення. Уявіть, завітав до нас іноземний турист, зазирнув у двір поруч… Про яку Європу тут говорити?

Між вулицями Головатого та Київський Шлях.
Чи то урна для сміття,  чи то саме сміття

Йдучи далі, у двори будинків вулиць Головатого та Київський Шлях, зустрічаю ще «кращу» сміттєву урну — звичайний мішок, який часто використовують для будматеріалів. Його добре прив’язали до розлогого дуба, що росте поблизу дитячого майданчика. «Зручно, і собаки не розтягнуть сміття, до того ж, його поміститься тут майже вдвічі більше, адже це не пакет», — пояснює тато, який гуляє із сином поруч на майданчику.

Вул. Головатого, 4.
Чи то урна для сміття,  чи то саме сміття

За цією адресою знаходяться ще «оригінальніші» сміттєві урни. Певно, господарі цих коробок для дитячих іграшок виросли і їм вони не потрібні, тому в цьому дворі сміття є куди складати. Та й вигляд цих урн набагато кращий за попередні.

Подібна ситуація із урнами для сміття чи не по всьому місту — там красується пакет, причеплений до лавки, тут магазинний картонний ящик з-під печива, десь відро, а десь невелика пластикова бочка, яка давно тріснула і тепер вже не годиться для господарства. Як розповіли мені мешканці будинків, за такими урнами інколи доглядають і двірники: сміття із них забирають або ж замінюють на нові — подібні «урни».

Та є будинки, де навіть таких винахідливих схованок для сміття не побачиш (через певні причини). Відсутність урн ми спостерігаємо, наприклад, на вулиці Головатого — будинки №1, 3, 4, 6. Також не мають ніяких урн навіть у вигляді пакетів чи ящиків мешканці вулиці Нижній Вал — будинки №1, 3. Та ж ситуація і на вулицях Івана Франка (№2, 4), Київський Шлях (№39а і 36а), вулиці і провулку Бабкіна (№4 і 12). І це далеко не повний перелік.

Думка та дії влади

З нагальним питанням щодо відсутності сміттєвих урн у дворах більшості багатоповерхівок Борисполя я звернулася до начальника головного управління ЖКГ Бориспільської міської ради В’ячеслава Толкача.
Позиція В’ячеслава Миколайовича, з одного боку, радує і вселяє надію на позитивне вирішення цього болючого питання, адже він підтримує думку, що сміттєві урни потрібні й обов’язково мають бути у дворах. Але з іншого боку, щоб така урна з’явилася біля під’їзду чи дитячого майданчика, необхідне звернення від мешканців конкретного будинку до управління ЖКГ чи до ЖЕКу.

Але ні мені, ні багатьом мешканцям міста незрозуміло, навіщо вигадувати якісь і кудись звернення, коли і так усі знають, що урни вкрай потрібні. Неприємно прославлятися на всю Україну своїми «оригінальними» урнами для сміття і стихійними смітниками там, де і того ж відерця з-під фарби немає.

Також В’ячеслав Миколайович говорить про те, що часто біля маленької урни у дворі можна побачити цілий пакет сміття. Комусь лінь нести пакет до великих контейнерів, і тому люди не хочуть, щоб біля їхнього під’їзду була урна.
Але, на мій погляд, це не проблема, бо там де мешканці проти (не менше 55%, тобто більшість), то і не треба. Хоча важко уявляю, що ця більшість насправді набереться, якщо провести опитування всіх власників квартир. І наявність цих «оригінальних» урн у нашому місті тому яскравий приклад. А людину, яка лінується донести свій пакет сміття до контейнера, хтось обов’язково побачить та поговорить із нею.
Тож ситуація з урнами для сміття досить спірна, та зрозуміло одне: проблему із їх нестачею вирішити можна, було б тільки бажання.
• • •
Спілкуючись із мешканцями бориспільських багатоповерхівок, зрозуміла одне: люди хочуть жити у кращих побутових умовах і намагаються самотужки вирішувати болючі питання, особливо тоді, коли відповідальним байдуже. Але самі вони не в силах це зробити — їм потрібна підтримка влади.

Правда, і владі необхідно пам’ятати, що сьогодні у приватних бесідах частіше і частіше можна почути подібні думки, як у пані Валентини, мешканки будинку №12, що на вулиці Бабкіна: «Та яка може бути довіра до нашої влади, коли у законах прописано одне, а на практиці ми бачимо інше!»

Та і питання, чому бориспільці смітять на вулицях, чому вони такі безкультурні й подібні звинувачення частіше розглядаються як безпідставні. Бо треба створити у місті умови, коли культурний рівень його мешканців буде підвищуватися і далі вирішувати, що робити з порушниками благоустрою.
Тож, думаю, все ж таки спочатку треба забезпечити місто достатньою кількістю урн для сміття, організувати його своєчасне вивезення. А потім уже дивитися, чи то бориспільці такі некультурні, чи то умов відповідних немає для підвищення тієї ж культури. Забагато сміттєвих урн не може бути, адже це звичайнісінький показник підтримання порядку та чистоти на вулицях.

За даними головного управління ЖКГ у Борисполі нараховуються 326 багатоповерхівок (у два і більше поверхи), у цих будинках 15 тис. 900 квартир. Приблизна цифра мешканців багатоповерхівок міста сягає близько 40 тисяч осіб. У Борисполі на сьогодні проживає понад 60 тисяч осіб.

Закон України «Про благоустрій населених пунктів»
Розділі IV. Організація благоустрою населених пунктів.
Стаття 25. Утримання та благоустрій прибудинкових територій багатоквартирних житлових будинків: «Утримання та благоустрій прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, належних до нього будівель, споруд проводиться балансоутримувачем цього будинку або підприємством, установою, організацією, з якими балансоутримувачем укладено відповідний договір на утримання та благоустрій прибудинкової території»
Наказ Міністерства охорони здоров’я від 17.03.2011 року №145 «Про затвердження Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць»
III. Прибирання об'єктів благоустрою.
3.1. На всіх об'єктах благоустрою повинні бути встановлені в достатній кількості урни для сміття. Відстань між урнами повинна становити 10-40 м на територіях з підвищеною щільністю населення та 50-100 м — на територіях із середньою і низькою щільністю населення. Урни обов'язково встановлюються в місцях зупинки громадського транспорту, входу в метро та громадські і житлові будівлі та споруди.
Чищення урн слід проводити систематично в міру їх наповнення. За утримання урн у чистоті відповідають підприємства, установи та організації, що здійснюють прибирання закріплених за ними територій.


Тетяна ХОДЧЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031