Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

«Три лікарні інтенсивного лікування: Броварська, Яготинська та Бориспільська»


«Три лікарні інтенсивного лікування:  Броварська, Яготинська та Бориспільська»
Березанську міську лікарню відвідала Госпітальна рада Лівобережного госпітального округу, куди входять Броварський, Бориспільський, Баришівський, Згурівський, Яготинський, Переяслав-Хмельницький райони та місто Березань. Гості ознайомилися з Березанською лікарнею і висловили своє бачення щодо подальшої долі закладу.

Наголошувалося, що Березанська та Ржищівська міські лікарні — єдині, де не створені Центри надання первинної медичної допомоги, бо у цьому не було потреби, — пояснює головний лікар Березанської міської лікарні Володимир Луценко. — Бо немає розгалуженої мережі сільських медамбулаторій та ФАПів. Зі створенням Березанської об’єднаної територіальної громади, можливо, і буде створене ЦПМД. Зараз Березанська міська лікарня змінює статус. З бюджетної установи вона перетворюється на комунальне некомерційне підприємство «Березанська міська лікарня». Нині підприємство та сімейні лікарі зареєструвалися у системі «eHealth» (електронна система охорони здоров’я) і отримали електронні підписи.
Загалом, відзначалося на засіданні Госпітальної ради, Березанська міська лікарня має досить хороші показники, що свідчить про успішну роботу медзакладу.

• Куди повезуть пацієнтів? Що буде в майбутньому? Який статус отримає лікарня? Ці питання цікавили лікарів, які були присутні на зустрічі. Як повідомив голова Госпітальної ради, головний лікар Броварської центральної районної лікарні Валентин Багнюк, попередньо планується зробити три лікарні інтенсивного лікування — Броварську, Яготинську та Бориспільську. Можливо, лікарня інтенсивного лікування буде на базі Переяслав-Хмельницької ЦРЛ. Центральним медичним закладом госпітального округу стане Броварська лікарня ІІ рівня інтенсивного лікування. Заклад повинен мати найсучасніше обладнання, аби цілодобово надавати кваліфіковану медичну допомогу. Решта лікарень інтенсивного лікування отримають статус лікарень І рівня. Всі інші лікарні займатимуться або плановим, або ж відновлювальним лікуванням. Деякі медзаклади перетворяться на хоспіси та реабілітаційні центри. Який статус матиме Березанська міська лікарня? Поки не відомо. Госпітальна рада має відвідати Згурівську районну лікарню. Потім відбудеться засідання у Броварах, під час якого будуть сформовані відповідні рекомендації до Департаменту охорони здоров’я Київської ОДА. Наразі реформується первинна ланка медицини. З 1 квітня по 1 липня триватиме приписна кампанія пацієнтів до сімейного лікаря. З 1 липня пацієнти укладатимуть договори з сімейними лікарями. Втім, як зазначив Валентин Багнюк, нині пацієнти воліють звертатися переважно до вузькопрофільних спеціалістів, оминаючи сімейних лікарів. Хоча має бути навпаки. У лікарнях, особливо у Броварській ЦРЛ, спостерігається плинність кадрів. Через невелику зарплату перспективні лікарі переходять працювати до приватних клінік чи виїжджають за кордон.

Можливо, цю негативну тенденцію, коли дипломований лікар отримує менше, аніж молодша медсестра, змінить медреформа? Також говорилося, що потрібно ретельно продумати маршрут хворого. Куди його має відвезти екстрена для надання медичної допомоги, якими дорогами, скільки це займе часу? Адже принципу «золотої години», коли хворий повинен вчасно отримати медичну допомогу, ніхто не відміняв. Медична реформа чомусь випустила таку важливу ланку, як надання невідкладної допомоги. А вона необхідна, і на місцях потрібно вкладати кошти у невідкладну допомогу (закуповувати автомобілі, медичне обладнання, медикаменти тощо).
Лікарі запитували, а як може диспетчер по телефону визначити стан хворого? І сходилися на тому, що у цій медичній реформі більше запитань, ніж відповідей. Закон недосконалий, депутати обіцяють внести зміни. Але як показує практика: все залишається так, як є.

Тетяна СОЛОВЙОВА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031