Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

«Мірко Сабліч»: «Шкварити ватників і окупантів політичним гумором і сатирою»


«Мірко Сабліч»: «Шкварити  ватників і окупантів  політичним гумором і сатирою»

Наша країна пишається волонтерами, які воюють, допомагають грошима і речами воїнам. Але музичних волонтерів, які борються на фронті інформаційної війни п'ятий рік поспіль — обмаль. Група українських патріотів, яких знають як «МіркоСабліч», виконує пісні про АТО та російську агресію в специфічному, невідомому до цього стилі. Це військова народна музична публіцистика. Як створювався проект — ексклюзивна розповідь її учасників «Вістям».

«Ви встояли, та не вистояв бетон»
Вперше я зустрілася з цим проектом на YouTubе на початку російської агресії. Це був виступ гурту «Аліса». «О, мама, мама, нетвойне», — співав Костянтин Кінчев, підтримуючи Україну в її боротьбі за незалежність. «Який молодець, не побоявся висловитися!» — подумала тоді. Кліп, голос, манера співу — ну точнісінько Кінчев! А згодом зрозуміла, що це зовсім не російський рок-музикант засуджує російську агресію. Це талановитий проект українських патріотів.

Одна з перших пісень «МіркоСабліча» — «Сповідь казака-окупанта» — відразу отримала 250 тисяч переглядів і 3 тисячі коментарів на YouTube. Її було записано на початку січня 2015 року на мотив старовинного казацького романсу «Не для мене прийде весна». Герой пісні — донський казак, який, наслухавшись пропаганди, пішов воювати за ДНР/ЛНР.
«Донбас повстане, повстане Донбас. Почуй нас, Челябінськ, почуй нас, Кавказ. Ні п'яді не матимете нашої землі, валіть в Москву, москалі», — замріяно співає член «Єдиної Росії» Микола Расторгуєв. Ні, політичні погляди лідера «Любе», улюбленої групи Володимира Путіна, не змінилися. Кліп змонтований учасниками українського гурту «МіркоСабліч».
Ролик супроводжується документальними свідченнями. Грандіозна «Донбас-Арена», Донецький аеропорт світового рівня, який Україна побудувала до Євро-2012, Донецьк, який називали «містом троянд» — і те, що з ними сталося зараз, після російської агресії. Знищені будинки, зруйнований вщент аеропорт, сльози жінок і дітей. «Гімн Донбасу», перш ніж його заблокували, набрав за 30 годин понад 120 тисяч переглядів. Проте зараз він вже знову доступний на YouTubе.
Одна з найбільш зворушливих пісень, слухати яку неможливо без сліз на очах — «Темна ніч». У ролику — кадри з фільму «Два бійці». Солдати в перерві між боями пишуть листи своїм коханим. Бернес під гітару співає:

«Темная ніч. Тільки «Гради»
свистять вдалині,
Без зупинок і без вихідних лупить
арта скажена,
В цей пізній час ти, кохана,
в Фейсбуці сидиш,
Видивляєшся вістки з АТО,
Молиш Бога за мене.
Нечисть повзе, вже осілася
міцно в Криму,
Пошматовано рідний Донецьк,
Біль у душах стражденних.
Так, як колись мій дідуня
фашистів смалив,
Так і я за поребрик зжену
окупантів мерзенних.»

Автори ролика створили відеоряд: кадри зі старого фільму перемежовуються світлинами молодих хлопців у камуфляжі, знімками бійця, який у відпустці обіймає свою новонароджену дитину, маленького хлопчика, що допомагає своєму батькові збиратися на війну, фото захисників аеропорту, що загинули. Слова, музика, візуальний ряд — гармонійний твір, пряме попадання у душу глядачів.

«Вже багатьох не побачиш у
нашім строю,
Тіло в землі, але пам'ять про
них нетлінна.
Низько вклонись всім загиблим
в нерівнім бою,
Всім, хто тіло і душу поклав
за твою Україну.»

Тематика пісень різна, всі вони виконуються в різних жанрах, проте спільним для них є тонкий тролінг новин, які активно вкидаються в український інформаційний простір російською пропагандою. Наприклад, відповіді українців ксенофобу Табакову, Стасу П'єсі «Коли везли ми гумконвой», Калягіну, музичне «привітання Пореченкова з днем народження», «Гімн Новоросії», «Идут по Украинесолдатыгруппы «Центр» тощо.

У березні цього року група «МіркоСабліч» видала черговий тематичний хіт — про загиблих у Сирії «їхтамнєтних». Цинічні заяви керівництва «братньої» держави про те, що їхні військові не беруть участь у війні на Донбасі і в Сирії спростовуються повідомленнями про загибель росіян на чужій землі. Саме про це і співають музиканти. Цікаво, що «сусіди» за поребриком дуже гостро прореагували на цей кліп. Як тільки його виклали на YouTubе, щогодини з'являлося понад 300 дизлайків, аби заблокувати кліп. Але він і досі там!

Сам собі МінСтець
Клубок в горлі і мурашки по шкірі — так зазвичай описують вплив великої музики, тим більше, коли вона є живою ілюстрацією героїчної епохи в житті країни. У роки війни патріотичні пісні піднімали дух населення і солдатів у бою, допомагаючи долати негаразди і труднощі. На фронтах не замовкала музика, а виїзні бригади музикантів співали патріотичні пісні, надихаючи солдатів на перемогу. Пісня може вражати ворога, як і будь-яка зброя.

На жаль, попри те, що проти України ведеться потужна інформаційна війна, державні інституції не змогли дати відсіч російській пропаганді. Міністерство інформаційної політики, яке в народі охрестили МінСтець, виявилося непрофесійним і неефективним. І тоді на поле бою в інформаційній війні вийшли волонтери. Не випадково цей проект працює під гаслом «Сам собі МінСтець». Група «МіркоСабліч» була створена навесні 2014 року. Це музично-публіцистичний проект, метою якого є критика військової, політичної, культурної окупації України.

«МіркоСабліч» не існує поза Інтернетом. Це група української молоді з різних регіонів України, які усе роблять на волонтерських засадах.
Зараз кількість переглядів хітів «МіркоСабліча» — мільйони.

«Смалимо піснями»
«Вістям» вдалося поспілкуватися з «МіркоСабліч» у Фейсбуці. Ось що вони розповіли:
— Проект визрівав давно. Дехто з нас був активним симпатиком Майдану, а дехто тримався осторонь. Усіх нас згуртувала окупація Криму і війна на Донбасі — це такий переломний момент, коли вже було соромно просто сидіти і бідкатись. Хто ми? Пересічні громадяни. Серед нас немає ні професійних співаків, ні музикантів, ні поетів, ні режисерів монтажу. Все робимо від душі. Коли потрібно заспівати особливим голосом — розшукуємо співака серед прихильників. Ми абсолютно незалежні від жодної партії. На кліпах не заробляємо. До нас уже долучилася істотна кількість людей, які знають наші пісні і відповідають ними в соцмережах на антиукраїнські пости. Це ніби дрібниця, але з таких мікро-справ і тчеться загальна «маскувальна сітка» нашого ідеологічного захисту. Ми радо вітаємо нових прихильників, і кожен новий учасник може вважати себе «МіркомСаблічем». Ми переспівуємо совєцькі хіти, вкладаючи в уста виконавців антивоєнні тексти. В Україні цей жанр започатковано Орестом Лютим. Наше завдання — шкварити ватників і окупантів політичним гумором і сатирою. Орієнтовно, раз на місяць ми випускаємо новий ролик, він прив’язується до котроїсь актуальної події. Наприклад, постріляв Пореченков у Донецькому аеропорту — ми написали пісню; зморозив Табаков, що українці — недонація, ми написали пісню. Ми працюємо без грошей: тексти, запис, монтаж, виконання, аранжування і розповсюдження кліпів — усе здійснюється на волонтерських засадах. Часто навмисно співаємо пісні російською мовою, щоб донести інформацію російському слухачеві. Коли учасники проекту публікують у соцмережах саму пісню, вони мають на меті поширити контрпропагандистське послання саме серед аудиторії, яка складається з прихильників російського
телебачення.

«Смалимо піснями» — під таким гаслом працюють українські музичні волонтери. Про що промовчав Юрій Шевчук із ДДТ, заспівав «МіркоСабліч» у ролику «Побратим»:

«Гори, душа, гори!
Прапори догори!»

Сила духу дає українським воїнам віру і надію: «Побратиме, переможем, будемжить!»
Кожен ролик, незалежно від змісту, завершується словами: «Крим повертається — проект припиняється».

В'ячеслав ГУСАРОВ,експерт групи «Інформаційний спротив»
«Мірко Сабліч»: «Шкварити  ватників і окупантів  політичним гумором і сатирою»

— Інформаційна війна як частина гібридної війни — це боротьба за мозок і серце людей. Можна згадати радянські часи. Вся радянська естрада була патріотичною. Було тисячі пісень патріотичного характеру. Чому сьогодні про це забули на державному рівні? Адже ця сфера мистецтва важлива в гібридній війні. А через те, що українська влада практино самоусунулась від неї, цю місію взяли на себе пересічні громадяни, інформаційні волонтери у фейсбуці і твіттері, на інтернет-радіо та інтернет-сайтах. Волонтерське мистецтво я розглядаю як необхідну самодіяльність в інформаційній політиці України, але з обов'язковою умовою. Ця самодіяльність не повинна бути відкинута або не помічена тими, хто формує державну інформаційну політику держави. На мій погляд, у незалежній Україні не було і, на жаль, немає, циклу сучасних патріотичних пісень. Це прикро.

Наталія ДОЛИНА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031