Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Як економити: обирай якісне і безпечне


Як економити: обирай якісне і безпечне

Підбірка сторінки не містить реклами. Це особистий досвід, спостереження та висновки автора, які можуть бути корисними для читачів. «Споживач» з’являтиметься на сторінках «Вістей» у міру наповнення теми, не обмежуватиметься нинішньою тематикою. «Вісті» пропонують долучитися до обговорення усім бажаючим. Приймаються запитання читачів, цікавий досвід і спостереження кожного, плюси та мінуси у роботі підприємств регіону, які обслуговують споживачів. Давайте разом спробуємо зробити наш споживацький кошик якісним, безпечним і вигідним.

Молочка, якій довіряю
Якщо знаєш смак справжнього домашнього молока та продукції з нього, до купівлі молокопродуктів ставишся особливо прискіпливо. У магазинах мені не вдалося знайти сметану, яка б у борщі не згорталася грудочками. Це значить, що до неї додавали загущувач. Надійного продавця на базарі також не завжди визначиш з першого разу.
Серед молочної продукції найскладніше вибрати сметану, з якої можна збити вершковий крем, не використовуючи додаткових загущувачів. Не всяку сметану вдається збити у піну. Але мені пощастило знайти виробника, якому можу довіряти. Його продукцію не побачиш на полицях супермаркетів. У Борисполі знаю тільки три фірмових кіоски цього підприємства — Переяславського молочного заводу. У них і сметана така, як і має бути, і з молока, якщо поставити його скисати, виходить справжній кисляк. А переяславські вершки чудово збиваються у крем. Масло має справжній смак, без присмаку. До речі, переяславське молоко — найдешевше. (Зверніть увагу: за літр, а не за 900 г, як фасують багато нинішніх виробників).
Підприємство реклами не потребує. Бориспільці його продукцію оцінили. Молоко, сметану та вершки розбирають інтенсивно, а перед великими святами їх немає вже зранку.

Економимо з акціями
Потрапити на акційні знижки заманливо. Особливо актуально це сьогодні, коли виживати стає складніше. Акційні знижки можна використовувати цілеспрямовано. Це стосується і продовольчих, і непродовольчих товарів.
Для цього не потрібно щодня заглядати до кожного магазину. Достатньо знати, як часто змінюються акції у тому чи іншому торговельному закладі. Якщо говорити про бориспільські магазини, то, наприклад, у «Сільпо», АТБ, «Біллі» акції змінюються щотижня. У «ЕКО» вони тривають по два тижні, а деякі акційні товари продаються і довше, до розпродажу. Акції у «Новій лінії» тривають від кількох тижнів до місяця, а у «Космо» змінюються щомісяця. І якщо цей місяць у «Космо» засіб по догляду за кухнею був у акції, то наступні два місяці на нього навряд чи будуть знижки. Зате той самий товар за зниженими цінами можна придбати, наприклад, у Watsons чи PROSTOR, або супермаркетах. А знижки бувають до 35% і більше.
Бігати і шукати потрібний товар не обов’язково. Якщо вам не вкинули у поштову скриньку чи не тицьнули в руки акційний буклет, не надіслали СМС, то можете через Інтернет зайти на сайт кожного з магазинів, і котрийсь із них точно запропонує те, що вам необхідно.
Таким способом користуюся не перший рік. Давно не купую за повну ціну улюблені креми, шампуні, засоби для миття посуду та чищення, тощо. Не пропускаю можливості затаритися дешевшими продовольчими товарами. Головне — не зірватися і не накупити непотрібного за вигідними цінами.

Підводні камені цінників
Чим більше зростають ціни, тим більше зусиль докладають маркетологи, щоб зробити це зростання менш помітним. І роблять це віртуозно.

Крупи. Так, наприклад, на прилавках із крупами поруч із кілограмовими пачками з’явилися схожі, але вагою 800 чи 900 г. Звичайно, коштує така пачка менше, але у підсумку ви заплатите дорожче. Більше доведеться заплатити і коли купуєте крупи у півкілограмових чи у 400-грамових пачках. Але там ви робите вибір свідомо, бо половину із кілограмом не сплутаєш.

Олія. Літрові пляшки, вагою 920 г, зустрічаються усе рідше. Зате який привабливий вигляд має слово «акція»! І не кожен зверне увагу, що там йдеться про 0,87 л чи ще менше…

Майонез. Стандартні 200-грамові пачки одного із затребуваних виробників майонезу усе частіше поступаються місцем упаковкам по 170,
150 г. Вони дешевші. Та чи вигідніші? Хочеться наглядно показати розрахунки для цього виду продукції, які ґрунтуються на реальних цінах.

Якщо пачка майонезу вагою 150 г коштує 8,5 грн, то 200 г потягне на більше, ніж 11 грн 30 коп. У той же час 200-грамову пачку можна придбати за ціною від 10,30 до 11 грн. А до цього додайте ситуацію, коли звичної кількості пачок з меншою вагою не вистачає на заплановані страви…

Кондитерка. Не відстають у подібних хитрощах і виробники кондитерських виробів. Уже практично неможливо знайти шоколадку вагою 100 г. Вага плитки оспустилася до 90 г, а часом і до 85 г.

Ціна за 100 г. У супермаркетах, щоб не шокувати цінниками, пишуть вартість не кілограма, а
100 г продукції. А деякі з бориспільських магазинчиків, які торгують пивом, пішли ще далі. У них вартість смаколиків до пива подається за 50 г продукції.

У підсумку. У перерахованій маркетинговий політиці немає порушень. Просто підприємці вдало користуються нашою неуважністю та усталеними звичками. І порада у цій ситуації єдина: потрібно не лише читати етикетки, але й звертати увагу на вагу чи об’єм товару, які вказані на етикетках і цінниках. Щоб вибір був свідомим.

варто знати
• Дивіться на нижні полиці. Там, зазвичай, стоять недорогі якісні товари не таких розкручених марок, як на полиці, яка на рівні очей. Таку полицю ще називають золотою. І «золото», яке платить постачальник за розміщення продуктів на цій полиці, вже входить до ціни.

• Шукайте в маркеті його власні торгові марки. Велика складова ціни — це витрати виробника на маркетинг і на те, щоб цей товар продавався у супермаркеті. А на власні торговельні марки супермаркет додаткових націнок не ставить. Тож цей товар дешевший. Якість теж буде високою, бо маркету не вигідно самому псувати свою репутацію.

• Складайте список. Якщо перед походом у магазин скласти список того, що потрібно купити, і не відволікатися на інші товари, можна утримати себе в рамках бюджету.

• Контролюйте час! Ви замислювалися, чому в торгових залах супермаркетів відсутні вікна? Якщо навіть вони є, їх закривають, щоб денне світло не потрапляло у магазин. Причина та сама, що і в казино.
Покупець має забувати про час і цілковито занурюватися у процес здійснення покупок. А коли людину нічого не відволікає, вона зосереджується на бажаннях, і може ходити між стелажами довго і купити більше.

• Не ходіть до супермаркету голодними. Ризикуєте купити багато зайвого. Особливо якщо у магазині є свіжа випічка — запах збуджує апетит і бажання купити більше, щоб втамувати голод і заспокоїтися.

• Слідкуйте за терміном придатності. Особливо це стосується молочних продуктів. До речі, часто супермаркети ставлять у перший ряд пляшки йогурту, термін придатності якого ось-ось закінчиться. А більш свіжа партія ховається в глибині вітрини.

• Купуйте на вагу. Модна в Європі ідея нульових відходів поки мало популярна у нас. Ми теж можемо купити борошно або макарони на вагу і забрати їх додому в своєму пакеті багаторазового використання. Покупка товарів на вагу не тільки екологічніша, але й економніша.

• Беріть із собою гроші лише на заплановані покупки. Перед походом у супермаркет прикиньте приблизну суму грошей, яку вам потрібно. Так менше шансів спокуситися на той продукт, який ви не планували купити.

• Платіть готівкою. Як показують дослідження споживчої поведінки, оплата банківською карткою збільшує витрати на 20, 30 або навіть більше відсотків (залежно від конкретного товару). За місяць виходить кругленька сума.

Інна КРИНИЧНА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031