Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Мляве озеленення Борисполя


Мляве озеленення Борисполя

За весняний період 2018 року міська влада не відзначилася екоініціативою: активно не садили дерева і не визначилися із територією, де їх можуть посадити активісти. Проявили себе у плані озеленення теж не всі депутати. Як у транзитному загазованому і забудованому місті комплексно дбають про озеленення? З’ясовували «Вісті».

Міське КП «Виробниче управління комунального господарства» — підприємство, яке, окрім іншого, займається озелененням, висадженням молодих насаджень та доглядом за ними, вирубкою аварійних чи сухостійних стовбурів, кронуванням.
Контролює та організовує такі роботи Ольга Клименко, начальник дільниці зеленого господарства КП «ВУКГ». «Бориспіль — компактне місто старого зразка, густонаселене, тут і при великому бажанні садити дерева уже ніде», — говорить Ольга Іванівна.
За її словами, зараз про велике висадження нових дерев у місті поки мови немає. Це підтверджує і Микола Корнійчук, перший заступник міського голови. «Першочергове завдання — озеленення Книшового меморіально-паркового комплексу. Розпочаті там минулого року роботи щодо насаджень треба довести до ладу», — говорить «Вістям» Корнійчук.
Відомо, що на Книшовий меморіально-парковий комплекс було закуплено торік восени понад 50 підрощених саджанців: декоративні дуби та сливи, кущі горобини, дерева магнолії. Більшість зацвіли.
За словами Корнійчука, одне таке дерево коштувало від 2 до 5 тис. грн. «Дорого, бо насадження кількарічні, спеціально обирали такі, щоб зламати їх було неможливо», — розповідає він. І нарікає з приводу неодноразових актів вандалізму над молодими
деревами.
Як стало відомо, на кожну партію зелених насаджень з бюджету виділяється по 199 тис. грн задля уникнення процедури ProZorro. Купують саджанці у перевірених постачальників.

• Ще у планах. У 2018 році міська влада обіцяє завершення проекту коригування Олесницького озера. Потім територію, що довкола озера, перетворять на зону відпочинку і висадять молоді дерева. Чиновники говорять без деталізації плану, подібні обіцянки були і минулого року.
Також планується завершення проекту благоустрою Княжицького озера, де теж передбачається зона відпочинку та висадження дерев. Далі влада обіцяє взятися за поліпшення технічного стану та благоустрою озера Гульківка. Про проекти, терміни і деталі теж поки не йдеться.
без відповіді
• За інформацією КП «ВУКГ», у 2017 році на території Борисполя кронували 184 дерева, спиляли 193. А скільки посадили — такої статистики, на жаль, немає.

• Гарною виявилася ідею із насадженням алеї катальп у центральній частині міста (від «Сільпо» до «Рошен») кілька років тому. Дерева добре прижилися, швидко ростуть і мають розлогу крону, невибагливі і гарні. Але саджанців катальп Бориспіль чомусь більше не закуповує.
• Дорослі каштани вздовж головної вулиці міста вражаються мінуючою міллю (листя через це жовтіє та відмирає), бо ослаблені викидами шкідливих речовин від автівок. Пошкоджені потрібно замінити. Наприклад, тими ж катальпами.

• Потрібні нові парки, сквери, зелені майданчики, з відкритими газонами, де б можна було посидіти, відпочити. Як, наприклад, Алея Тисячоліття, що поряд із Європейською площею.
• У Борисполі не практикується сучасне контейнерне озеленення, як це робиться у Європі. Можливо, біля фонтану на Європейській площі великі рослини у контейнерах чи навіть дерева — краще та ефективніше вкладення бюджетних коштів, ніж, наприклад, пластикові яйця. Та й екологічніше.

• Гарна ініціатива влади зробити на території Кинишового меморіально-паркового комплексу дендропарк із екзотичними видами дерев. Єдине «але» — те місце непопулярне серед бориспільців. Життя кипить у центрі міста, у парку. Чи є комплексне бачення щодо оновлення його території, в тому числі озеленення — невідомо.
Адже кора і стан дерев у центральному парку демонструють їхній вік — вони уже «пенсіонери»,
хворіють.

Ольга ВАСИЛЕНКО, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031