Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

На території Бориспільщини побудують сміттєпереробний завод за $ 108 млн


На території Бориспільщини побудують сміттєпереробний завод за $ 108 млн

Перед стартом будівництва заводу із переробки твердих побутових відходів на території Бориспільщини відбулися перемовини між замовником робіт та інвестором. Говорили про фінанси і терміни.

4 червня за переговорним столом у міськвиконкомі зібралися дві сторони-партнери, які зацікавлені в реалізації грандіозного проекту: замовники — представники міської влади на чолі з Бориспільським міським головою Анатолієм Федорчуком та реалізатори — представники інвесторів на чолі із американцем Скоттом Брайоном, відповідальним за розподіл фінансів на реалізацію об’єкту.

«Мані, мані, мані»
Міський голова, починаючи перемовини, підкреслив, що на будівництво сміттєпереробного заводу Бориспіль чекає уже третій рік і сподівається, що старт робіт розпочнеться у 2018-у.
«Ми можемо повезти вас на сміттєвий полігон, щоб ви побачили гори сміття і переконалися, наскільки потрібен такий завод. На нього чекає і місто, і район, і сусідні райони. Будівництво заводу — це для нас питання номер один. Ми з вами в одній команді й будемо допомагати в усьому. Єдине, чого нам бракує — це коштів», — сказав Анатолій Федорчук.
На території Бориспільщини побудують сміттєпереробний завод за $ 108 млн

У відповідь Скотт Брайон через перекладача підкреслив, що роботи з фінансування проекту зайняли більше часу, ніж планувалося раніше, через причини, що не залежать від них. «Мані, мані, мані! — акцентував американець. — Гроші змусять цей проект працювати. Відомо, що і внутрішній ринок України, і світовий фінансовий ринок знаходяться у складному становищі. Але фінансовий бік проекту уже на фінальній стадії, повне завершення його займе від 4 до 5 тижнів».

Перша фаза реалізації проекту, за прогнозами Скотта Брайона, стартує не пізніше четвертого кварталу 2018 року. Решта питань щодо об’єкту, пов’язані із технологіями та інфраструктурами, уже підготовлені й очікують запуску.
«Об’єкт на заключній стадії фінансування, ми готові розглядати типи матеріалів для початку спорудження», — підсумував Скотт Брайон.
На території Бориспільщини побудують сміттєпереробний завод за $ 108 млн

Йшлося, що фінансування може розділиться на етапи, перший — міні-транш для проектних робіт і старту будівництва, наступні не обговорювались. Усі процедури здійснюватимуться згідно із чинним українським законодавством.

Деталі
Сторони порушили питання будівництва дороги та під’їздів до майданчика. За словами представників інвестора, потрібна траса, розрахована на важкогабаритний транспорт, паралельно із міською залізничною колією. Щодо енергозабезпечення об’єкта, то йшлося, що проблем не виникне, оскільки сміття даватиме і воду, і енергію у ході експлуатації.

Скотт Брайон підкреслив, що запланований сміттєпереробний завод буде надсучасним, екологічно безпечним, із потужними фільтрами. «При будівництві ми задіємо кращі свої можливості та технології. Ми зробимо такий проект, на який чекав увесь світ. Ми будемо першими у цьому», — сказав фінансовий директор.

Микола Корнійчук, перший заступник міського голови, підтвердив, що місто ознайомлене із технологічними процесами, які передбачені проектом, загальний проект потребує адаптації та узгодження. Розташування земельної ділянки, де планується будівництво, представниками міської влади поки не уточнюється, зазначалося, що вона дещо за межами міста і навколо немає житлової забудови, тож новий об’єкт функціонуванню міста заважати не буде. Ділянка площею 6,4 га уже викуплена інвесторами під завод, наразі триває зміна її цільового призначення. «Якщо буде мова про розширення виробництва, то ділянка дозволить це зробити ще до 10-15 га», — сказав Анатолій Федорчук у відповідь на запитання «Вістей».

Скотт Брайон підтвердив, що загальна сума інвестицій в унікальний для України об’єкт складає
108 млн доларів. Для порівняння називався Львів, який планує освоїти 35 млн доларів інвестицій на сміт­тєсортувальний завод. Сторони підкреслили, що запланований завод у Борисполі буде зразково-показовим за техпоказниками не лише для України, але й усього світу.

Терміни
Сторони також говорили про терміни закладання першого каменя під фундамент заводу. Ноту песимізму висловив міський голова, нагадавши, що раніше делегація інвесторів обіцяла розпочати роботи 1 листопада 2017 року, але не склалося. «15 вересня Бориспіль святкує День міста, ми запрошуємо вас на заходи і пропонуємо із великої сцени сповістити про початок будівництва заводу», — запропонував голова. «З огляду на те, який прогрес ми уже маємо, це може бути», — відповів Скотт Брайон.

Тон
Інвестори пояснили одну із причин, чому сучасний об’єкт може з’явитися не десь, а саме в Борисполі — це через сприяння місцевої влади, її зацікавленість у заходах із покращення екології, а також, цитую: «У Борисполі один із тих мерів, до яких ми зверталися, що не запитав: «Де я у реалізації цього проекту?»

Анатолій Федорчук подарував Скотту Брайону свіженький українсько-англійський фотоальбом про Бориспіль і пожартував, що у ньому не вистачає світлини сучасного сміттєпереробного заводу. Американець подякував і запевнив, що таке фото буде.

Загальний тон зустрічі мав дружній і конструктивний характер. Однак було очевидним, що багато питань щодо реалізації проекту потрібно буде ще обговорювати. Сторони побажали одна одній політичної стабільності в обох країнах, щоб разом успішно завершити заплановане.

СМІТТЄСПАЛЮВАЛЬНИЙ ЗАВОД ШПІТТЕЛАУ У ВІДНІ
На території Бориспільщини побудують сміттєпереробний завод за $ 108 млн

Яскрава будівля із золотистим куполом та казковим будиночком біля труби розташувалася у дев'ятому районі австрійської столиці, на березі Дунайського каналу, йдеться на ecotown.com.ua.

Щороку на заводі Шпіттелау, який схожий на розважальний центр, спалюють сотні тисяч тонн сміття і проводять екскурсії, виставки та фестивалі. На головну туристичну принаду Відня сміттєспалювальне підприємство перетворив австрійський дизайнер ФріденсрайхГундертвассер, який вирішив розфарбувати вікна, зробити золоті сфери та влаштувати зелені насадження на даху.

Дизайнер змусив обладнати завод найсучаснішими фільтрами, через які реконструкція у 2015 році після 25 років експлуатації заводу, обійшлася вдвічі дорожче, ніж планувалося — у 250 млн євро. Як результат, Шпіттелау значно скоротив шкідливі викиди в атмосферу, про що свідчать дані про якість повітря на спеціальному табло біля входу.
Відходи звозять у сміттєсховище об'ємом 7000 метрів кубічних, а потім доправляють до спалювальної камери. На підприємстві працює три печі. Отриману під час спалювання відходів енергію використовують для підігріву води та отримання тепла. У Відні понад 60 тисяч житлових будинків і приблизно 4400 промислових споживачів миються та гріються завдяки Шпіттелау.

Шлак, який утворюється у процесі спалювання, застосовують у будівництві. Очищена ж вода скидається у канал Дунаю.

ЛЬВІВ ТЕЖ БУДУВАТИМЕ У 2018-у
Переможцем конкурсу на проектування сміттєпереробного заводу у Львові, у травні цього року, стало ТОВ «Інститут проектування «Комфортбуд». Повідомляє zaxid.net.

На розроблення документації у проектантів є 120 днів.
Тендер, каже переможець, був важким. Адже кваліфікаційні вимоги до учасників — це рекомендації європейських фахівців із ЄБРР та французької компанії Egis.

«Проект сміттєпереробного комплексу — це виклик для нас. Проектація матиме такий вигляд: іноземна компанія буде поставляти технологічні рішення, а фахівці нашої компанії адаптовуватимуть ці рішення й оброблятимуть всі розділи проекту», — прокоментував переможець тендеру.

На розроблення проекту та реалізацію сміттєпереробного заводу залучать європейські кошти — 25 млн кредиту та 10 млнґранту. Окрім того, докладуть і міських грошей.

Комплекс зменшить обсяги перероблених відходів, які відправляють на захоронення, на об’єкті сортуватимуть вторинну сировину. Концепція заводу передбачає можливість виробництва твердого палива.
Роботи там планують розпочати у другій половині 2018 року.


Оксана КОБЗАР,
фото Тетяни ХОДЧЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

  1. Дурень з СУМ17 8 червня 2018 13:35
    • Не подобається
    • +1
    • Подобається
    Чудова Ідея!!!
    Зрозуміло, що так званий "Сміттєпереробний завод", підїзна інфраструктура і нано-фільтри будуть лише на папері.
    Насправді ж це відкриття нового сміттєвого полігону у міських межах (інакше це питання виришували б не чиновники міста).
    Як я зрозумів, аеропорт таки переламав ситуацію із закриттям того звалища, що в них під боком.
    То ж, готуємось приймати машини з отрутою з усієї неньки-України.
    Львів, Дніпро, Миколаїв що захлнаються від свого сміття, саме на таких дурнів і чекали.

    Вже уявляю собі черги зі смердючих вантажівок через увесь СУМ-17, Промінь, Нестерівку, окружну і особливо залізничний переїзд; отруту в колодязьних водах; формальдегіди у повітрі і НЕСТЕРПНИЙ СМОРІД на пів міста.
    А потім буде ще боротьба молодих матусь за життя своїх онкохворих дітей і збирання коштів на їх лікування (поряд дитсадок и школа №7).

    Це все буде потім, а зараз цікавіше відкати жирні отримати, поки ще при владі.

    РОШЕНІВСЬКА хвабрика, що коржі випікає, їм не подобалась. Бунтували.

    Хавайте!
  2. Татьяна 8 червня 2018 15:53
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    Неймовірно чудова ідея! Абсолютно згодна з Дурнем з СУМ -17. Я напевно теж Дура , тому що мені незрозуміло
    чому "розташування земельної ділянки, де планується будівництво, представниками міської влади поки не уточнюється" (дослівно із статті). Це щоб Дурні нічого не знали, подохли там від смороду тихенько і все. І чому міська рада виносить рішення, це ж містом? Напевно, то влада собі під власними будинками має намір поставити завод, щоб далеко своє сміття не возити. Подібні об"єкти потрібно будувати далеко за межами населених пунктів!
    Маю надію, що це дійде в голови наших керівників міста поки не повстала армія Дурнів та не вивезла їх як сміття.
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031