Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

У Борисполі знову хворіють каштани


У Борисполі знову хворіють каштани

Бориспільські каштани демонструють симптоми ураження. Які плани щодо хворих дерев у міській дільниці зеленого господарства, запитували «Вісті».

Середина літа показала, що міські каштани, особливо вздовж вулиці Київський Шлях, традиційно перебувають у не найкращій формі: листя дерев уже пожовкло і опадає, ніби пізньої осені. Невтішна картина повторюється із року в рік.
У Борисполі знову хворіють каштани

Катальпа - швидко росте і має розгалуджену крону. Варіант для озеленення міста.

Вочевидь, каштан кінський звичайний — ще радянський популярний атрибут озеленення Борисполя — нині потребує пильної уваги та піклування з боку спеціалістів дільниці зеленого господарства КП «ВУКГ»: лікування чи заміни.
У Борисполі знову хворіють каштани


Безсилі проти молі
Начальник дільниці Ольга Клименко повідомила «Вістям», що хворіють каштани через ураження мінуючою міллю. Шкідник, що з’явився в Україні у 90-х роках і масово розповсюдився її територією, відкладає яйця на зворотньому боці листка каштану, а личинки виїдають листок зсередини, що і спричиняє його відмирання. Розмноженню шкідника (двічі за літо), на думку фахівців, сприяють спека і посуха, а сама міль здатна до адаптації. Стійкість дерев до хвороби послаблює несприйнятлива екологічна ситуація у місті — висока концентрації шкідливих речовин у повітрі (викиди) та ґрунті (сольова суміш у зимовий період). Така ситуація із кінськими каштанами по всій Україні та окремих країнах Європи.
У Борисполі знову хворіють каштани

За словами Ольги Клименко, міська влада мала спроби лікувати хворі каштани методом щеплення. «Кілька років тому для 10 уражених міллю каштанів було закуплено спеціальну вакцину, що запобігає розмноженню шкідника. Процедура імунізації проста: у стовбурі висвердлити кілька отворів, куди вводиться інсектицид і закупорюється біорозчином. Разом із соками дерево доставляє ліки до листя, що є безпечним для рослини і людей, — розповідає Ольга Іванівна. — Але спроба не спрацювала, вакцинація не дала жодного ефекту».
Щодо хімічних методів боротьби — обприскування отрутохімікатами —то це, стверджує співрозмовниця, неприпустимо у межах населеного пункту згідно із санітарними нормами. Технічні методи протидії — збирання та вивезення листя — як показує практика, малоефективні.
У Борисполі знову хворіють каштани

Вихід — заміна
Раціональним виходом із ситуації щодо масового ураження кінських каштанів спеціалісти із озеленення «ВУКГ» вбачають заміну дерев на інші види. Ольга Клименко розповідає: «Пропозиція замінити кінський каштан на каштан м’ясочервоний (що спробувала колись столична влада), які не вражає мінуююча міль, було відхилено у Борисполі через дороговизну. Я б рекомендувала замінювати нездорові каштани на липи, які є стійкими до хвороб, довговічними та мають гарну крону і помірну висоту й ціну. Вартість саджанця липи висотою в 1,5 м — від 400 грн».
На переконання співрозмовниці, вражені кінські каштани поступово почали замінювати липами. Тенденція, каже, продовжуватиметься. Є ідея купувати уже підрощені саджанці до 3 м у розплідниках.
У Борисполі знову хворіють каштани

Липове місто
Щодо декоративного озеленення міських територій іншими видами дерев, то у Борисполі своя думка. «Не всі дерева підходять для вуличного озеленення. Тополя, дуб, ясен, акація, верба мають недоліки. Їхня надмірна висота шкодитиме мережам, а неприваблива крона і потреба в обрізуванні вимагатиме догляду, — говорить пані Ольга. — Липа найестетичніший та найбільш економічно вигідний варіант для міста».
Щодо катальпи, то у міській дільниці зеленого господарства цьому дереву у загальному рейтингу привабливості призового місця не дають. Причина, кажуть, у рихлості середини стовбура та надто розлогій кроні. Хвою теж не хвалять, мовляв, потребує поливу.
У Борисполі знову хворіють каштани

Каштан м'ясочервоний, стійкий до шкідника, але саджанці дорогі у закупівлі, кажуть у "ВУКГ".

Без плану
У КП «ВУКГ» підтвердили, що виконують розпорядження щодо озеленення від головного управління ЖКГ. На запитання газети, чи існують загальний або «точковий» плани озеленення міських територій, та які акценти у цьому питанні робить міська влада, В’ячеслав Толкач, начальник головного управління ЖКГ, категорично відмовився надати відповідь. Мовчання керівника наштовхує на підозри, що плану насаджень, як такого, у комунгоспі немає, усе відбувається хаотично.

Оксана ПАВЛОВА,
фото Ірина КОСТЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031