Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Аліменти-2018: на Бориспільщині стягнено 9 млн грн


Аліменти-2018: на Бориспільщині стягнено 9 млн грн

Несплата аліментів та ухиляння від піклування за дитиною є болючою темою для України. Неплатники аліментів — не завжди малозабезпечені та безробітні, серед них є депутати та чиновників навіть на рівні Верховної Ради. «Вісті» порушували цю тему та писали про новостворену службу сімейних радників при Міністерстві Юстиції України та про зміни в законодавстві.

У продовження теми «Вісті» звернулися до Виконавчої служби Борисполя, щоб дізнатися, чи багато злісних неплатників у місті та районі, чи є серед них відомі в місті люди, та які заходи застосовують щодо захисту прав їхніх дітей державні виконавці.
Аліменти-2018: на Бориспільщині стягнено 9 млн грн

Позитивна статистика
Начальник виконавчої служби Олексій Миколайович Сергієнко розповів, що наразі на виконанні знаходиться понад 9000 справ, з яких 2147– стосуються аліментів.
За його словами, статистика, порівняно із минулими роками, позитивна (якщо на кінець 2017 року у Борисполі та районі було стягнуто 3 млн 780 тис. грн по 1790 провадженнях, то вже на кінець 2018 року було відкрито 2147 проваджень, за якими стягнуто 9 млн 215 тис грн); причиною цьому – нові зміни до закону, прийняті у рамках проекту «Чужих дітей не буває» та «Чужих дітей не буває 2 », що підвищили відповідальність за несплату аліментів та дозволили нараховувати штрафні санкції за їх невчасну сплату.
Позитивно вплинули на сплату аліментів і заборона на виїзд за кордон боржника, тимчасове обмеження на право керування авто, полювання, користування вогнепальною мисливською та пневматичною зброєю. «Ці нововведення дієві – так, в аеропорту «Бориспіль» за минулий рік обмежено в праві виїзду за кордон 370 осіб боржників-аліменщиків», — говорить керівник.

Боржники – в відкритому реєстрі
«Створення публічного електронного реєстру неплатників аліментів (туди автоматично потрапляють боржники, що мають заборгованість з аліментів понад 3 місяці) теж мало вплив – адже реєстр знаходиться в відкритому доступі і не кожен хоче, аби його там могли знайти колеги чи знайомі. Боржник, що потрапляє в реєстр, не може продати рухоме чи нерухоме майно, виїхати за кордон», — розповідає Олексій Сергієнко.
Відомо, що для боржників, які мають заборгованість від 4 місяців (а якщо дитина є інвалідом – від 3 місяців), застосовуються суспільно-корисні роботи, що виконуються боржником у вільний від роботи чи навчання час на термін від 120 до 240 годин. Боржник працює на благо громади (наприклад, мете вулиці, прибирає тощо), а зароблені кошти спрямовуються на виплату заборгованості. «Якщо особа не платить аліменти і ухиляється від виконання суспільно-корисних робіт, то покарання може бути замінене адміністративним арештом із розрахунку: одна доба арешту – 15 годин соціальних робіт», — пояснює співрозмовник.
Також злісний неплатник не має права заперечувати щодо тимчасового виїзду його дитини за межі України, для цього його згода не потрібна.

Є жінки-боржники
Олексій Миколайович каже, що на Бориспільщині є ситуації, коли батьки самостійно виховують дітей, а жінки платять допомогу. Зараз у провадженні виконавців знаходиться справа щодо притягнення до адмінвідповідальності матері, яка не платить кошти на утримання дитини, не приймає участі в її вихованні та не хоче бачитися з нею.
Скаржаться на несвоєчасне стягнення та малі суми аліментів
На запитання про те, чи надходять від бориспільців скарги на працівників виконавчої служби, відповідає стверджувально. «Скаржаться на несвоєчасне стягнення аліментів або ж невдоволені їхнім розміром. Державний виконавець робить усе, аби перевірити рівень доходів та майновий стан боржника та нарахувати аліменти, — коментує керівник. — Надсилається запит на офіційне місце роботи, перевіряється наявність рухомого та нерухомого майна, декларації про доходи, інформація про відкриті банківські рахунки, про здійснені покупки тощо». Але, зізнається, часто виконавець не може нічого вдіяти: наприклад, є боржники, що знаходяться в скрутних обставинах, не працюють або живуть в жахливих умовах і з них немає чого стягнути, ще й вживають алкоголь чи наркотики.
«Є випадки, коли боржник перебуває в місцях позбавлення волі (таких на Бориспільщині 38 осіб), — розповідає Сергієнко. — Є ситуації, коли місце перебування боржника невідоме, його оголошено в розшук. Зараз виконавча служба відкрита для спілкування: ми регулярно (2-3 рази на місяць) проводимо зустрічі-консультації, на які може прийти кожен; є виїзні прийоми у Борисполі та в селах району з метою інформування населення про їхні права. Спостерігаємо довіру до нашої роботи. Інформація про графік зустрічей є на офіційному сайті виконавчої служби та на Фейсбук-сторінці».

Про боржників у цифрах
2147 проваджень про стягнення аліментів зареєстровано
у Борисполі та районі в 2018 році.
90 із них — про стягнення аліментів з матерів
799 — знаходяться в бухгалтеріях на виконанні (тобто автоматично вираховуються із заробітної плати боржника)
1079 — боржників самостійно сплачують аліменти
780 — осіб мають заборгованість більше 3-х місяців
38 — перебувають в місцях позбавлення волі
349 — позбавлені права керувати транспортним засобом
349 — заборонено виїзд за кордон
349 — мають обмеження на користування вогнепальною зброєю
9 — знаходяться в розшуку
264 — ускладнення виконання,ведуть аморальний спосіб життя (алкоголь, наркотики), відсутність майна, на яке можливо звернути стягнення.
4 – протоколи щодо накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт судом задоволено, з них 1 відпрацьовано - (120 годин).

Наталія Токарчук, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031