Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Рейд супермаркетами Борисполя


Рейд супермаркетами Борисполя

Страву варять не щодня, бо клопітно і дорого.

В Україні стрімко дорожчають базові зимові овочі. Ходять чутки, що замість дешевих вітчизняних супермаркети пропонують дорогі імпортні товари. Чи насправді це так— розбиралися «Вісті».

Овочі рекордсмени
За рік борщовий набір подорожчав в два рази. За словами голови Української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, в грудні 2017 року вартість овочевого кошика (буряк, капуста, картопля, морква, цибуля) становила 26,6 грн, а наприкінці 2018 року він коштував 56,6 грн.
Рейд супермаркетами Борисполя

Абсолютним рекордсменом стала звичайна ріпчаста цибуля — овоч подорожчав більше, ніж у три рази. У січні ціни ще виросли, хоча деякі експерти прогнозували, що зростання цін досягло піку, і з нового року овочі дорожчати не будуть.

Ціни ростуть швидше за доходи
Експерти пов'язують рекордне подорожчання борщового набору із зростанням цін на ці овочі в Європі. Українські фермери охоче вивозять їх в Польщу та інші країни. А в підсумку ціни ростуть в Україні швидше за доходи українців. На думку національних експертів, у нас не достатньо працює Антимонопольний комітет. У США, Польщі є інспекції щодо цін, які опікуються доступними продуктами для внутрішнього ринку. В Україні, оскільки цим ніхто не займається, ціни «вирівнюються» під експортні поставки фермерів. Тож ці чинники можуть провокувати подальше зростання цін.
Скільки коштуватиме українській господині борщ за кілька місяців — невідомо; вочевидь, дорожче, ніж сьогодні.
Рейд супермаркетами Борисполя


Оптом від виробника дешевше
Чому ціни на звичайні овочі для українського споживача так непомірно зросли, як формується цінова політика, адміністрація супермаркетів пояснити відмовилася. Всі дружно радили звертатися за роз'ясненнями в головний офіс.

Адресу називали, проте телефонів для зв'язку не дали. «Вісті» вирішили з'ясувати, за якими цінами продають овочеву продукцію виробники. Пропозицій вітчизняних фермер-ських господарств чимало в різних куточках України — Дніпропетровська, Херсонська, Чернігівська, Волинська, Запорізька, Полтавська, Рівненська, Чернівецька області. Сільгоспвиробники пропонують оптом моркву, в залежності від сортів і кондиції, від 5 до 8 грн за кг, ци-булю від 8 до 15 грн, буряк від 5 до 8,5 грн за кг.

Ви чиї будете? Свої!
На всіх цінниках у маркетах, крім ціни, є позначка — «Україна». Адміністратори супермаркетів запевнили, що всі овочі — суто вітчизняного виробництва, жодної казахстанської чи азербайджанської морквини чи цибулини тут немає. Мовляв, розмови про те, що українські супермаркети заповнені імпортними овочами — не більше, ніж чутки. На прохання показати сертифікати якості відреагували нормально, документи надали, не було жодних заперечень.
«Вісті» переконалися, що весь набір для українського борщу — від вітчизняних виробників. У «Сільпо» — з Дніпропетровської області, в АТБ — з Херсонщини, в «Біллі» — з Житомирщини і Рівненської області . Судячи з документів, овочі якісні, перевірені на всі необхідні показники безпеки.

Який же український борщ без м’яса!
Але ціни на нього «кусаються». Вартість свинини у «Форі» від 90,90 (ребро) до 113,90 (ошийок). У «Сільпо» свинина дорожча — ребро 96,99, ошийок 140,99.
Яловичина найдешевша у «Сільпо»: від 80,99 (грудинка) до 144,00 (лопатка). У «Форі» теляча грудинка коштує 89,99. Прихильники здорового харчування варять борщ із куркою чи індичкою. Індиче філе у «Сільпо» коштує 155,99 грн, а у «Форі» 137,90 грн. Курка відповідно 101,99 та 97,90 грн. Можна купити бульйонний набір із курки: його вартість у «Форі» 16,40 грн за кг, у «Сільпо» ми такого набору не знайшли.

Наталія Долина

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031