Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

«Гобелен — як життя»


«Гобелен — як життя»
У неділю у художній майстерні «Пепса» відкрилась виставка «Гобелен — як життя» народного майстра з килимарства, викладача Великоолександрівської школи мистецтв і ремесел Ірини Анатоліївни Чернюк. Це перша персональна виставка майстрині.

Крім килимарства, Ірина Анатоліївна навчає дітей гри на бандурі та співає у Народній академічній хоровій капелі ім.П.Чубинського. Разом з Людмилою Романенко та Наталкою Зущенко вони створили тріо «Заграва». На відкритті виставки тріо виконало кілька пісень, у тому числі на слова Миколи Боровка, музику до яких пише сама Ірина.

«Гобелен — як життя»
Ірина Чернюк про свій творчий шлях і своїх вчителів:
— Коли я навчалася у 5 класі, до нас у школу завітала майстриня з презентацією свого гуртка «Килимарство». Вона показала свої роботи, вертикальні кросна і як працювати на них, але найцікавішою мені здалася виделка, якою треба міцно прибивати нитки одну до одної. Тоді я зрозуміла — це те, чим я хочу займатися, створювати чудові килимки, гобелени, втілюючи в життя свої ідеї.

Килимарство — це як гра на музичному інструменті, як перебирати струни на бандурі. Струни — нитки, а звуки і ритм — колір. Працюючи за верстатом, я чую музику гобелена. Є килимки, що створені на музику і навпаки. Наприклад, історія гобелену «Кава». Кілька років тому я була на конкурсі в австрійському Граці з капелою ім.П.Чубинського. Ми з друзями пішли на каву, і я звернула увагу на пакетик цукру, де було зображено дівчину з філіжанкою — я зрозуміла, що це ескіз мого майбутнього гобелену. Згодом я познайомилася з Миколою Боровком і, прочитавши рондель «Задоволення», згадала відчуття від творення гобелену і зрозуміла, що напишу ще й музичний твір. У процесі написання музики мене супроводжував аромат смачної свіжозвареної кави.
«Гобелен — як життя»

Нам допомагає благодійна організація «Допомога Південної Сконе Україні», що її очолює Алла Корнілова–Валлін, бориспілька, яка проживає у Швеції. Вони придбали для Великоолександрівської школи мистецтв і ремесел чотири горизонтальні ткацькі станки, вертикальні кросна та кольорові нитки. Килимарство і музика — це моє життя.
Олена Іванівна Кравчун, творчий клуб «Спілка митців Борисполя»:


«Гобелен — як життя»
— Виставка — дуже високого рівня! У творчості Ірини є традиційні народні сюжети і візерунки, глибока символіка. У всьому цьому вона перевершила свого вчителя Олександру Пренко. На відкритті було гарне зібрання.
Ірину Анатоліївну, яка бере участь у «Козацькій Варті» з першого фестивалю, ми запросили до нашої Спілки, і це буде честь, якщо до нас приєднається такий майстер.

Хочу подякувати Володимиру Чекулаю за те, що «Пепса» влаштувала це свято творчості. Сьогодні у нашому місті виставкову функцію виконують музей та бібліотека, але просторої світлої галереї Борисполю дуже бракує.


«Гобелен — як життя»


Володимир Чекулай, художня майстерня «Пепса»:

— Від виставки у мене одні емоції, хіба їх словами опишеш! Приходьте, дивіться. Творче єднання допомагає почути один одного у нашому непростому житті.
Великий кайф подарував мені виступ тріо «Заграва» — дівчата демонструють найвищий професіоналізм! Треба відзначити й те, що Ірину оточують толкові люди, глибинні, які перебувають у творчому середовищі.
Приємно бачити молодого майстра, її творчі шукання і знахідки.


«Гобелен — як життя»


Виставка триває у художній майстерні «Пепса»: Бориспіль, вул.Київський Шлях,108/1, тел.: (098)848-69-84

Сергій КРУЧИНІН, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031