Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Риба повертається в столичні дніпровські води


Риба повертається в столичні дніпровські води

У Всесвітній день водних ресурсів - 22 березня 2017 року в центрі Києва на Набережній Гідропарку відбувся яскравий, масштабний захід з зариблення Дніпра.

Три роки поспіль через складну економічну ситуацію бюджетне фінансування зариблення вітчизняних водойм мінімально. І тому так важливодля столичної акваторії допомога з боку позабюджетних і громадських організацій.
- Дніпро втратив власну течію - його перегородили дамбами, перетворивши в каскад водосховищ. Що тільки не потрапляє в його води разом з виробничими і побутовими стоками. По малих річках в водосховища стікає хімія, що змивається дощами з полів. Вода в водосховищах понад усякі норми мінералізована. А солоність води в тому ж Кременчуцькому водосховищі наблизилася до морських лиманів. Це призвело до того, що нерідкі випадки коли в рибальські сітки потрапляє дрібна медуза, а зустріч з рибою-голкою стала звичайним явищем. Всі ці фактори говорять, що екосистема водоймища під впливом зовнішніх факторів змінюється. Плюс до цього, річка, втративши власну течію не в змозі змити все, що в неї потрапляє. Вода в водосховищахмалопроточна, а це сприяє розростанню водної рослинності. Сотні гектар столичної акваторії сьогодні покриті нею - розповів голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Риб'ячі зграї рідіють прямо на очах. Там, де раніше були природні нерестовища, сьогодні суцільний килим з водного горіха. У його заростях життя немає, так як він, в прямому сенсі, «випиває» весь розчинений у воді кисень. Для того щоб допомогти у відновленні популяцій аборигенних видів риби, їм необхідно створити умови для самовідтворення. А де нереститися плотві, лящеві і щукі, якщо замість звичних нерестовищ суцільна рослинність?

За рекомендацією вчених для природної біологічної меліорації 22 березня 2017 було випущено понад 5 тонн молоді рослиноїдних видів риби (товстолобик, білий амур, короп).
Риба повертається в столичні дніпровські води

- Ці риби, поїдаючи зайву водну рослинність, розчистять природні нерестовища, а також очистять воду, яку споживає Київ, - сказала іхтіолог Київського рибоохоронної Патруля Наталія Опанасюк - Сьогодні зариблення проходить дворічками. А це означає, що ця підрощена молодь вже не по зубам хижакам і її виживанняв Дніпрі буде 100%. І хоч це лише частина від рекомендованої вченими кількості щорічного зариблення рослиноїдних видів риби, але все одно початок покладено. Сьогодні Свято у Дніпра! І зробили його самі рибалки любителі, небайдужі кияни та природоохоронні громадські організації.

Кошти на зариблення надав Фонд охорони навколишнього природного середовища України.

- Я з дитинства захоплююся спортивною рибалкою. Ловлю за принципом: «Зловив - Відпусти!». Тому не з чуток знаю, що відбувається з вітчизняними водоймами. Дуже боляче бачити на що перетворюються колись рибні річки, заростають озера та знищуються зелені ліси. Хочеться допомогти. Тому ми з однодумцями, яким небайдуже наше майбутнє створили Міжнародну благодійну організацію «Фонд охорони навколишнього природного середовища України». Діяльність Фонду є абсолютно прозорою. На сайті ми будемо звітуватись за кожну витрачену гривню - в якому розмірі прийшли кошти і куди вони згодом направлені - каже співзасновник та президент Фонду Павло Литвинов. – Рибалки, мисливці та небайдужі до нашого довкілля хочуть допомогти і Фонд надає можливість зробити це із максимальною користю, а саме акумулювати кошти благодійників та спрямувати їх на вирішення найгостріших екологічних проблем. Сьогодні наше перше зариблення. Може бути, воно не таке масштабне, як хотілося б, але воно щире, від душі. І проводимо ми його, символічно, в центрі нашої столиці! Найближчим часом проведемо ще низку зариблень у всіх регіонах України і, зокрема слід зазначити, що плануємо проводити зариблення в тому числі видами риб, які внесені до Червоної книги України. Зараз, разом із фахівцями, розробляємо де вони пройдуть та їх графік. У цьому році маємо на меті провести ще зариблення Кременчуцького, Каховського водосховищ, а так само Дельти Дніпра і річок Дунай, Дністер, Західний та Південний Буг, карпатських річок. Але на цьому діяльність фонду не обмежується. Нам небайдужі всі питання пов”язані з єкологією, довкіллям, відтворенням живих та неживих природніх ресурсів, флори та фауни, їх збереженням, раціональним використанням та інше. Ми віримо, що робимо правильну, потрібну справу. Фонд – це наша спільна турбота про майбутнє! Приєднуйтесь!

Велика спеціалізована машина для перевезення риби «MАN», що надана Центром сімейної риболовлі «Білі Камені» привезла на Набережну Гідропарка більше 5 тонн риби (коропа, товстолобика, білого амура).

- Знаєте, як то кажуть «з миру по нитці - голому сорочка». Так і тут всі хто хотів і міг допомогти, допомогли. Наша організація займається риборозведенням і перевезенням риби. Тому наш внесок в цю спільну справу - доставка риби - сказав Сергій Тонконоженко - з гордістю можу сказати, що в цьому ми не підвели, і риба доставлена за 300 кілометрів з Черкаського риборозплідного підприємства знаходиться у відмінному стані.

На заході були присутні чиновники різних структур та рангів. Треба відмітити, що Київський рибоохоронний Патруль Державного Агентства рибного господарства України оказав неоцінену допомогу, щоб це зариблення пройшло в правовому руслі. Своєчасно була зібрана Комісія по нагляду за вселенням риби, та перевірки всіх необхідних для цього документів. Зариблення - це серйозний і відповідальний захід. Адже у відкрите природне середовище випускаються вселенців. Тому зарибок повинен бути абсолютно здоровим, він зобов'язаний пройти ветеринарний контроль.
Риба повертається в столичні дніпровські води

- У 2017 році Держрибагентство сконцентрує свої зусилля на розвиток рибного фермерства у нас в країні - повідомив голова Агентства рибного господарства УкраїниЯрема Ковалів - У світовому вилові риби в 2016 році частка фермерської риби - 52%, а в Україні вона - всього 25%. При цьому наша держава має найбільшу площу прісноводних акваторій в Європі. Ми бачимо колосальний потенціал для розвитку вітчизняного рибництва. Нам потрібно прагнути до того, щоб стати в цій галузі світовим лідером. Останні три роки були непростими для нашої економіки, тому відновлення рибного ресурсу було мінімально. Дякую громадськості за акумуляцію коштів і організацію такого заходу, воно життєве важливо сьогодні для наших водойм. Ситуація в цьому році буде значно вирівняна. Завдяки наполегливості Держрибагентства і ініціативи профільної громадськості Міністерством аграрної політики та продовольства України та Урядом була підтримана програма зариблення та відтворення на 2017 рік. У цьому році з держбюджету виділено на селекцію і відновлення рибного ресурсу 40 млн. грн. Дуже хочеться сподіватися, що ці, може бути поки недостатні, але такі потрібні кошти допоможуть почати відновлювати риб'ячі популяції, що в свою чергу забезпечить стале використання водних біоресурсів.

Дійсно сьогодні у найбільшої річки України - Дніпра маса проблем, а всечерез нерозумну, та часом і злочинну господарську діяльність останніх десятиліть. Це незаконна забудова прибережної території, несанкціоновані побутові та виробничі сливи і стоки, багаторічне не виконання меліоративних робіт з розчищення руселмалих річок та безліч інших питань, які впливають на життя і оздоровлення головної водної артерії країни.

- Не забувайте, що на річках побудовано 1 100 водосховищ. Дамби призводять до зникнення природних течій і накопичення в водах отруйних речовин. Оспіваний класиками Дніпро перестав бути могутнім – каже керівник відділу розвитку ГО "Еко Громада" Валентин Рак- В 2016 році вводойми країни було скинуто близько 2 млрд. куб. м стоків. З них одна третина - це неочищені або недостатньо очищені води. Тому ми і говоримо про серйозні загрози для водних ресурсів. І якщо їх не почати вирішувати, то незабаром про питну воду з наших річок можна буде забути. Наша організація займається відновленням вмираючих київських водойм. На сьогодні в пілотному Проекті знаходиться 29 водних об'єктів. Серце радіє, коли бачиш плоди своєї праці, коли з заболоченій ями після копіткої системної роботи виходить прекрасна водойма з чистою джерельною водою, адже для кожного киянина озера - це блакитні легені столиці.

Асоціація риболовів України

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031