Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Олександр Іщенко: «Був лист від жителів Сошникова — 80% виборців категорично проти об’єднання»


Олександр Іщенко: «Був лист від жителів Сошникова — 80% виборців категорично проти об’єднання»

Сільський голова села Сошників, що на Бориспільщині, у розмові-репортажі із «Вістями» говорив про бюджет віддаленого від райцентру села, про дороги, людей та плани щодо об’єднання громад та варіанти розширення соціальної сфери. Він підкреслює, що головне для нього як керівника щоб сошниківці почувалися комфортно у рідному селі.

Населення села складає 1,5 тис. осіб, це 904 двори. Ми їдемо в Сошників і Олександр Миколайович говорить, що не мав на меті стати головою. «Особливого бажання в мене не було, люди попросили у 2010 році. Було 5 кандидатів, я виграв вибори і розпочав трудову діяльність. За перші 5 років зроблено було багато — село було занедбане».

— А з чого ви почали зміни?
— Розпочали з бюджету, з будівництва нового сільського клубу, добудували церкву, бо стояли лише стіни й дах. Важко було розпочинати роботу. А коли в 2015 році за мене голоси віддали 95% сошниківців, то я відчув шалену підтримку односельців.

— Як формується бюджет села?
— В основному це орендна плата з фізичних і юридичних осіб і земельний податок. Тоді ще був бюджето утворюючим податком ПДФО, на сьогоднішній день 100% від нього йде в район.

— Чи значить це, що бюджет села став менший?
— Ні. У даному випадку клуб, бібліотека, садочок відійшли на фінансування в район. Але і 5-6 млнгрн ПДФО теж іде в район.

— Який сьогодні бюджет села?
— Близько 3 млн грн. Коли відбувалося розпаювання, всі приміщення були викуплені — ферми, автопарки, тракторні парки, але ніхто не сплачував орендної плати за землю. Ми зверталися щодо деяких підприємств до прокуратури і зрушили це питання з мертвої точки: практично 95% користувачів заключили договори оренди землі. Якщо взяти 2009 рік, то орендна плата складала 4 тис. грн в рік і це платив лише один підприємець. Сьогодні орендна плата приносить селу 1 млн грн. Зараз платять 90%, а будуть платити всі — нікуди не подінуться.
Основні надходження: орендна плата — 1 млнгрн, єдиний податок — 1 млнгрн, збір за спеціальне використання лісових ресурсів — 328 тис. грн. На території села знаходяться ліси підприємств «Бориспільський держлісгосп», «Ржищівський військовий лісгосп, Спецсервіс».

— Ліс вирубується?
— Звичайно, вирубується.
— Немає занепокоєння, що залишимося без лісу?
— Багато хто не розуміє, що ліс — як людина. Прийшов відповідний вік — немає людини. Так само й ліс. Весною садять саджанці для його відновлення, пізно восени роблять доповнення на місце саджанців, які не прижилися. Також в адмінмежах села є два полігони — Дівички і Старе (Національна гвардія).
Щодо бюджету хочу додати. Планові показники бюджету на 2017 складали 2,1 млнгрн, надійшло 3463 млнгрн, з них 638 тис. грн — кошти з держбюджету , виділені на ремонт дороги за сприяння народного депутата Сергія Міщенка. За півріччя цього року виконано 174% бюджету — за рахунок того, що з’явилася заправка, нове підприємство «Світ Пива», мінімальна зарплата збільшилась і, відповідно, відрахування з них.

— Над якими завданнями ви зараз працюєте?
— Завдань багато. Хочемо створити новий парк відпочинку. Скоротити витрати на вуличне освітлення. У 2011 році ставили лампочки «сотки» — міняємо на LED 24 ватт, це плюс-мінус 100 тис. грн економії. Зараз сплачуємо близько 200 тис. грн за вуличне освітлення, і село майже повністю освітлене.

— Як в селі з безпекою?
— Працює дільничий із Борисполя. Хотілося б, щоб він був на місці. Є пожежний автомобіль і пожежна служба з 5 осіб. Це плюс.
— Якщо є своя пожежна команда, то чи не можна поліцейського утримувати за рахунок бюджету?
— Ми листи писали керівництву поліції, щоб дали. Якби хоч один правоохоронець на Сошників та Старе був, щоб із місцевих, тоді б було добре. А так, якщо він із Борисполя, то кожен день не їздитиме, та й машини нема — це не робота. Майже рік в нас не було хатніх крадіжок, а до того їх було безліч — це стосується дачників. Думаємо про встановлення відеоспостереження — його майже закінчили в Старому, хочу подивитися на якість: якщо вночі нічого там не буде видно, то навіщо витрачати кошти?

— Що думаєте про об’єднання громад?
— Є перспективний план, погоджений Кабміном: мають об’єднатися села Старе, Сошників, Мирне та Любарці з центром у Мирному.
— Хто тут виграє, а хто програє?
— Не готовий сказати. Мабуть, ті, що будуть в центрі, і виграють. На сьогоднішній день бюджет Сошникова більше, ніж у Старого і у Мирного. У Мирному птахофабрика 100% ПДФО сплачує в район, а це десятки мільйонів гривень. Свого часу був направлений лист голові Бориспільської РДА від жителів Сошникова — 80% виборців звернулися, що сьогодні вони категорично проти об’єднання.

Нам говорять, що 60% ПДФ має повернутися — це добре. Але треба сісти і графік увесь зробити. Я не проти того, щоб Сошникову краще було. Але люди розуміють, що у селі(не головному), будуть тільки староста і діловод, а всі земельні питання треба буде їхати вирішувати до Мирного. А як у нас 50% населення пенсіонери, то для них це й боляче.
Села Щасливе, Гора, Олександрівка — їм для чого об’єднання? Там бюджети такі, що мамо рідна! Але об’єднання буде, бо почалась реформа. Я знаю одне — і старші люди теж знають — для нас було гірше, коли був центр у Мирному, коли був у Старому. Подивіться — є школа в Мирному, стадіон, багатоповерхівки — потім перейшли будувати Старе, а Сошників взагалі визнали неперспективним. Тоді голова Петро Олишивець писав листи і, як це не важко було, але наш радгосп від'єднався у 1988 році.

Ми звертаємо з переяславської траси на село. Півкілометра дороги — справжній випробувальний полігон.

— А це чия дорога?
— Була в Службі автомобільних доріг Київської області, а зараз в Департаменті Київської держобладміністрації. Половину цієї дороги в минулому році ремонтувала Мирненська птахофабрика — до повороту на свої майданчики; у цьому теж пообіцяли. А ближчу до села частину ремонтує агрофірма «Сошників Плюс». Від цієї компанії йде значна допомога — хочу подякувати директорові Юрію Олійнику. Вони безкоштовно здійснюють вивіз сміття та чистять сніг, допомагали технікою робити вуличне освітлення. Взагалі, ми зробили вуличне освітлення своїми силами і зекономили на цьому 1,5 млн грн. Ми реєструвалися в РЕМ, робили проект, але виконували роботи і закуповували матеріали наші місцеві хлопці. Зробили 23 км освітлення. Залишився 1 км.

Їдемо селом, свіжоасфальтованою дорогою.

— Є тісна співпраця з районним керівництвом, дякую їм за підтримку розвитку доріг! Тут частина коштів йде з місцевого бюджету, а більша частина — з районного. 90% доріг були грунтові. Сьогодні грунтових майже не залишилося, десь є асфальт, а де-не-де висипка щебенева. Кладовище доводимо до ладу — огорожі старі замінили. Багато в нас по центральній дорозі городів — вирішили, спільно з депутатом сільради Володимиром Тригубом, поставити вздовж дороги оригінальний відкритий паркан. Центральну дорогу в цьому році відремонтувала область. Маршрутки ходять до райцентра щогодини, проблем із цим немає.

У кабінеті голови — коробки з лампочками та ліхтарями для вуличного освітлення, на шафі — 12 спортивних кубків.

— Відкрили того року стадіон зі штучним покриттям біля школи — зараз молодь там грає в футбол. Останні 5 років ми із призами з футзалу, двічі ставали чемпіонами району та міста Борисполя. Команда ветеранів також неодноразово була призером.

Минулого року, спільно зі старинською громадою, створили футбольну команду «Карань» і зайняли перше місце в районній лізі. Маємо чудові стосунки із старинським головою Валерієм Макаренком, товаришуємо. Сошників приймає участь в усіх спортивних заходах району. Хочемо стадіон побудувати новий, вже не зі штучним покриттям, поряд з сільрадою.

Створено тренажерний зал в підвалі — своїми силами. Скоро відкриємо його, хай молодь займається. Причому не лише хлопці, а й дівчата, жінки. У нас там три приміщення — тренажерна зала, більярд, теніс. Є в селі жива музика — учні 7-8 класів створили ВІА, керівник Олександр Голіяд. У п’ятницю та суботу дискотека в клубі.

— Скільки дітей у школі у дитсадку?
— У школі — 150. Дитячий садочок — болюче питання. Зараз там 25 діток, ще до 50 дітей на черзі. Треба будувати новий — є проект, але самі ми його не побудуємо. Потрібно 30-35 млнгрн, тому без допомоги ніяк. Плануємо садок на 80 місць із можливістю розширення до 100. 18 липня буде комісія в облдержадміністрації, поясню їм, чому нам треба садочок.

— Які ще є проблеми в селі?
— Проблем вистачає. Наприклад, центральна вулиця — люди не розуміють, що ми не маємо права витрачати на неї бюджетні кошти. Від Мирного до Сошникова — 6 км і центральна вулиця 7 км, разом 13 км обласних доріг. Голова Бориспільської РДА Олександр Туренко неодноразово звертався до Київської ОДА, щоб взяти обласні дороги в районне підпорядкувння і тоді їх легше буде ремонтувати. Ще одна проблема людей — пенсійна реформа, бо збільшили пенсії лише на 100 грн. У моєї мами пенсія 1600 грн. Таких прикладів у селі багато, люди незадоволені. Постійно надаємо матеріальну допомогу жителям села, чого раніше не робили.

— Де працюють селяни?
— На підприємствах «Спрінт-К» (сільпгоспвиробник), агрофірмі «Сошників Плюс», «Бізон-Імпорт», «Ржищівському військовому лісгоспі». Робота є. Ще є бажання створити комунальне підприємство, для цього треба найти 600 тис. грн. Є серйозна проблема — ліс грузять максимально «під зав’язку», дороги не витримують, машини по 60 т йдуть через центр села. Ми зробили схему об’їзду, погодили з поліцією, залишилося встановити знаки. Потрібно, щоб це контролювала поліція.

Зупинки у селі яскраво розписала Ірина Солодка. Сміття в нас вивозиться 6 разів на місяць безкоштовно — два рази централізовано, весь населений пункт, і ще 4 рази — від зупинок, підприємств, магазинів.

ДОСЬЄ
Нинішній сільський голова Сошникова другий термін на виборчій посаді. Народився у 1973 році у Сошникові, навчався у Лубенському лісному технікумі. 17 років пропрацював у ДП «Ржищівський військовий лісгосп» лісником та помічником лісничого, а з 1995 по 2010 — на керівних посадах, був начальником лісництва. У 2007 році здобув ступінь магістра лісового господарства у Національному аграрному університеті. Одружений, виховують з дружиною двох синів.

Олександр Іщенко: «Був лист від жителів Сошникова — 80% виборців категорично проти об’єднання»

• Церква Українського патріархату. «Це моя гордість, — каже голова. — У 2014-му ми її відкрили. Купола ставили — плакав, чесно кажу. У планах на цей рік — разом з громадою огородити її, зробити фасад».
Олександр Іщенко: «Був лист від жителів Сошникова — 80% виборців категорично проти об’єднання»

• Гордість села — товариство «Бізон-імпорт», займається продажем сільгосптехніки.
Олександр Іщенко: «Був лист від жителів Сошникова — 80% виборців категорично проти об’єднання»

• Школа побудована в 90-х. «Планувалося, що це буде дитсадкок на 150 місць. Директор школи — Микола Пилипчук — відповідальна людина, любить порядок, був сільським головою у Старому у 2010-2015, повернувся працювати до школи. Хочемо зробити волейбольний та тенісний майданчики, футбольний вже є».
Олександр Іщенко: «Був лист від жителів Сошникова — 80% виборців категорично проти об’єднання»

• Сільський клуб. «Також гордість села. У 2012-му році його відкрили, в цьому році фасад хочу перефарбувати. Завідує ним Наталія Малежик, на стінах всередині зробили малюнки Ірина Солодка, Оксана Прядко, Лілія Безверха. На 350 кв.м — гримерка, актовий зал на 200 місць, танцювальний зал — для села більше, ніж достатньо». Сидіння зручні, м’які. Їх купив бориспільський підприємць і депутат Микола Грона у якості допомоги — він будує в селі ресторан.
Олександр Іщенко: «Був лист від жителів Сошникова — 80% виборців категорично проти об’єднання»

• За новим футбольним полем стоїть занедбана багатоповерхівка. «Шкода «гостинку»— стоїть із 1989 року, зробили експертизу — її стан незадовільний. Тепер, щоб розібрати її, треба 500 тис.грн». Цю «гостинку», а ще школу, магазин, будівлю сільської ради за три роки своєї роботи збудував Олександр Ліченко, голова колгоспу у 1989-1992 роках. Шанована людина в селі, центральну вулицю названо в його честь. «Олександр Васильович створював робочі місця, з Західної України багато до нас переїхало, мав плани будівництва консервного заводу — співпрацював з німцями. Збудував будинки більш як 50-ти родинам, кожен на 100-120 кв.м. На полях дороги зробив. Ферму будував, збільшував поголів’я. Столова була радгоспна — людей годували, все своє було, із поля. Хазяйство залишив він після себе добротне — і все це встиг зробити за три роки. А тоді загинув — потонув. Потім все це стало комусь невигідно, тому «у пух і прах» зруйнували».
Олександр Іщенко: «Був лист від жителів Сошникова — 80% виборців категорично проти об’єднання»

• Сільська медамбулаторія фінансується районом, сільська рада робить ремонти. При вході — об’ява про укладання договорів із сімейним лікарем — завідувачем медамбулаторією Євгенією Гавриленко. За два місяці договори уклали понад 877 селян, є ще 12 заявок. Лікар пояснила: «Ми були підготовлені, комп’ютер налаштований — тому реформа пішла».
Олександр Іщенко: «Був лист від жителів Сошникова — 80% виборців категорично проти об’єднання»

• Дитсадок «Іскорка». Завідувач Тамара Коваленко говорить, що один вихователь із помічником відповідальні за групу із 25 дітей віком від 2 до 6 років. Новий садочок планується будувати на земельній ділянці, що між церквою і клубом.

Сергій КРУЧИНІН, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031