Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

У Переяславі причалила славнозвісна баржа з херсонськими кавунами


У Переяславі причалила славнозвісна баржа з херсонськими кавунами

Баржа з кавунами з Херсонської області, про яку гучно заявляв прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, дісталася до кінцевого пункту призначення – міста Переяслав-Хмельницький

Останнім часом вітчизняні ЗМІ, високопосадовці та інші приділили стільки уваги баржі, що везла Дніпром з Голої Пристані 250 тонн (50 фур) херсонських кавунів для Києва, що вона стала по-своєму знаменитою. І це не випадково. Ось що написав у зв’язку з цим на своїй сторінці у facebook очільник уряду Володимир Гройсман: “Вперше за 14 років херсонські кавуни відправляться в столицю не автошляхами, а річковим транспортом. Це – позитивна новина, яка говорить про те, що річкове сполучення, яке, на жаль, перебуває в занепаді останніми роками, починає відроджуватися.
У Переяславі причалила славнозвісна баржа з херсонськими кавунами

Ми – країна, яка має значний потенціал у розвитку як пасажирських, так і вантажних перевезень річковим транспортом. Нещодавно я дав доручення Мініфраструктури підготувати стратегію розвитку транспортної галузі України. І розвиток річкового сполучення стане важливою її складовою”.

З Херсонщини баржа компанії “Нібулон” відправилася 30 липня. А сьогодні, 4 серпня, в першій половині дня вона причалила до найпівнічнішого на Дніпрі терміналу цієї компанії у Переяславі-Хмельницькому (Київська область), що приблизно за 90 км від столиці. Коли ми звернули до нього з траси “Київ-Дніпро”, на узбіччі дороги нарахували більше 20 фур торгівельної мережі “Сільпо”, які очікували на завантаження кавунами, щоб вже сьогодні розвезти їх по магазинах своєї мережі. А на причалі швартування баржі очікував цілий натовп столичних журналістів, що представляли в тому числі і ряд загальнонаціональних телеканалів, та офіційних осіб. Серед них були генеральний директор “Нібулону” Олексій Вадатурський, Олександр Сененко, фермер і голова фермерського об’єднання, Патрік Рейдер, керівник проекту USAID (міжнародна агенція розвитку США), Максим Діденко, представник супермаркетів “Сільпо” та інші.
У Переяславі причалила славнозвісна баржа з херсонськими кавунами

Як розповів Олексій Афанасійович, ще більше року тому у нього та керівництва Херсонщини виникала ідея відродити традицію перевезення сільгосппродукції, в першу чергу кавунів, до Києва Дніпром. А місяць тому, коли в Голій Пристані було введено у дію термінал компанії, її стало можливим реалізувати. У пілотному проекті було об’єднано 28 дрібних фермерів, які вирощують кавуни у невеликих обсягах, щоб надати їм доступ до великих ринків, торгівельних мереж.

– Якщо казати по правді, то для “Нібулону” – це соціальний проект, – відповів він на одне із запитань журналістів. Бо, якщо розглядати перевезення кавунів річкою як комерційний проект, то на сьогодні це економічно не вигідно порівняно з іншими видами транспорту. Адже потрібно платити великий акциз за паливо, за проходження шлюзів, розведення мостів. Є дуже багато платежів, які річкові перевезення роблять не конкурентними, хоча в інших країнах це – найдешевший транспорт.

Керівництво компанії погодилося на цей проект, оскільки вірить, що високопосадовці, вітчизняні політики все ж зрозуміють потребу належного відродження річкових перевезень. А от Олександр Сененко, як представник фермерів, повідомив, що відпускна ціна кавунів у них зараз становить 1,5 грн., доправлення одного кілограма до Києва автотранспортом коштує 1 грн., а от нібулонівською баржею – обійшлося десь на 25 % дешевше.

Після проведення детального аналізу доставлення першої партії, цілком можливо, до переяславського терміналу повезуть і наступні, причому не лише з кавунами, а й іншою сільгоспродукцією півдня. Адже раніше баржі звідти за зерном йшли порожніми, а до закінчення цьогорічної жнивної кампанії їх очікується ще до півсотні.

Вісник Переяславщини

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031