Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Земельні війни Бориспільщини: як віднайти справедливість


Земельні війни Бориспільщини: як віднайти справедливість

Громадянин Володимир Гуков у Бориспільському суді вимагає знести хату Валентини Ковтонюк. Проте, на засідання Гуков підходити не поспішає. А ось Валентину прийшли підтримати майже сотня сусідів із транспарантами. Чому? Давайте розбиратися по порядку.

Українці в пошуках правди
Напередодні суду до редакції надійшов лист від Лесі Левченко: «Хочу звернутися за допомогою. У Київській області Бориспільського району є такий кооператив як «Вікторія-Плюс». Землі членам кооперативу виділяли різні заводи Києва в 1989 р. Ще у 2006 році «Вікторія-Плюс» звернувся у встановленому законом порядку до Бориспільської районної державної адміністрації з клопотанням про надання в оренду земельної ділянки на території Гнідинської сільської ради для ведення колективного садівництва. Та наші документи сховали і в 2008 році передали нашу землю в оренду на 49 років такому собі Давиденку Юрію Васильовичу, вказавши, що земельна ділянка вільна від забудов. А вона забудована! І тепер ми упродовж 9 років судимося, щоб довести, що були на цій землі і нас взяли в оренду з будинками, садками, дорогами… Крім цього, 12 травня в Бориспільському суді буде розглядатися повторно справа по знесенню будівель... Ради справедливості, ради боротьби проти корупції та хабарництва просимо про допомогу».

Редакція вирішила розібратися у ситуації і відрядила кореспондента до суду. Перед засіданням йому вдалося поспілкуватися з адвокатом відповідача та юристом позивача.

Підставний власник і правозахисники-вимагачі
— Десь у 1988-89 роках, — вводить у курс справи адвокат Олександр Нагорний, — радгосп ім. Щорса відмовився від 216 га землі на користь кількох київських заводів («Радар», «Буревісник», «Вулкан» тощо), які хотіли виділити земельні ділянки своїм працівникам. Так люди отримали землю і почали будуватися. Організували товариство індивідуальних забудовників «Стадне», у яке увійшли три тисячі чоловік.

У 1998 році Київрада видала рішення №2008, яким дозволила зробити інвентаризацію і розробити проектну документацію, щоб усі ці ділянки оформити людям у користування, а потім у власність. Але в середині 2000 років відбувся новий адміністративний поділ і частина ділянок, майже половина, відійшли з Києва до Гнідинської сільради Бориспільського району. Внаслідок цього люди не змогли скористатися рішенням Київради.
Кооператив, що залишився у межах Києва, давно оформив землю, і люди живуть там без проблем. Решта були змушені вийти зі «Стадного» і організувати свої кооперативи, щоб належним чином звернутися вже до Бориспільської РДА. Кооператив «Вікторія-Плюс» у 2006 році так і зробив — звернувся до Бориспільської РДА з проханням надати дозвіл на розроблення необхідної документації.

Але невелика група осіб на чолі з Ю.В. Давиденком, які були в курсі того, що внаслідок поділу невеликі кооперативи залишилися за бортом, скористалися цим і створили свій кооператив, який також назвали «Стадне», і паралельно звернулися до адміністрації та шляхом незаконних дій оформили в оренду 21 га землі, куди увійшли всі ділянки «Вікторії-Плюс» разом із будинками і людьми. Тоді ж у 2006–2007 роках районна прокуратура, розуміючи, що відбуваються незаконні дії, постійно вносила протести, скасовувала рішення адміністрації стосовно виділення землі і розроблення документації. Проте та група осіб зверталася до Бориспільського суду, і той задовольняв їхні вимоги, зобов’язуючи адміністрацію виносити рішення на їхню користь. Таким чином у 2008 році з цими особами було укладено договір оренди.

Коли збиралися погодження різних держорганів, майже скрізь було вказано, що ділянка вільна від забудов, заливні луги тощо. І лише Дніпровське басейнове управління та ще дві організації, що мають відношення до водних ресурсів, дали свої висновки (які є в проектній документації), що земельна ділянка забудована, що там до двохсот будинків. На жаль, на це не звернули увагу. Після цього у людей «Вікторія-Плюс» почали вимагати гроші.
Зараз ситуація не змінилася. Природоохоронний прокурор Київської області звернувся до Господарського суду з вимогою визнати договір оренди недійсним через численні порушення при виділенні ділянки, але справа досі розглядається судом, їй створюються перепони, йдуть постійні звернення в апеляційний суд, у касаційний, щоб затягнути справу. З’явилися вже «правозахисники», які обіцяють людям «домовитися» про їхню окрему ділянку в обмін на 18-20 тисяч доларів. Члени «Вікторія-Плюс» відмовилися.

Щоб залякати людей, власник однієї земельної ділянки Володимир Гуков звернувся до суду з вимогою знести будинок активного члена кооперативу. Цей будинок Віталій та Валентина Ковтонюки збудували ще у 1991 році, живуть там постійно з 2000-го, з ними проживає 90-річна бабуся, яка вже не ходить. Якщо знесуть їхній будинок, то решту жителів кооперативу знесуть за аналогічною схемою. Так хочуть змусити людей платити гроші.
— Безпрецедентність ситуації у тому, що в Київській області було багато випадків шахрайства з порожніми ділянками, але із забудованими ще не було, — резюмує адвокат Олександр Нагорний.

Куди очі дивилися?
Згідно з договором купівлі-продажу (є копія документа), свою ділянку В. Гуков купив 20 серпня 2013 року у Ю. Давиденка. Угоду посвідчив бориспільський нотаріус Мурга С.Г. У договорі є п.10: «Покупець повідомляє, що земельна ділянка, яку він купує за цим договором, ним оглянута до моменту посвідчення цього договору, недоліків, які перешкоджають використанню її за цільовим призначенням на момент огляду не виявлено та претензій щодо якісних характеристик відчужуваної земельної ділянки він не має».

Юрист позивача Роман Ліліцький, який представляє його в суді, говорить, що справа складна, а всі члени «Вікторії-Плюс» побудувалися самочинно без документів на землю і будівництво.

Я зауважую, що не розумію його клієнта. Якби я купував вільну ділянку землі, то подивився б, що купую. А побачивши на ній будинок, в якому живуть люди, відмовився б від покупки. Юрист згоден: «Я б теж, мабуть, не купував». І про що думав Гуков, купуючи все це, хтозна.

До речі, самого позивача у суді немає. «Мій клієнт з’явиться, якщо суд визнає його явку обов’язковою», — пояснює Роман Ліліцький. А суд поки не визнав. Я передав свої контакти і попросив В.Гукова зв’язатися і дати коментар. Проте, за півтора тижні він цього, на жаль, не зробив.

Суддя Бориспільського міськрайсуду
Євген Борець дуже зрозуміло і ретельно провів судове засідання. Були задоволені клопотання В. Ковтонюка щодо залучення низку письмових доказів, а в якості третіх осіб до участі в справі залучили Бориспільську РДА, садовий кооператив «Вікторія-Плюс» та обслуговуючий кооператив ГО «Стадне». У зв’язку з цим оголосили перерву до 20 червня.

«Вікторія-Плюс»
Наступного дня, щоб побачити все на власні очі, я прямую до «Вікторії-Плюс». Їхати туди п’ять хвилин машиною від метро «Славутич». Забудова не переривається — фактично, все це київська агломерація.
Лінія між землями столиці та Бориспільського району йде по «Вікторія-Плюс» абияк. Вона перетинає багато ділянок по цій вулиці — десь відсікає куточок: то більший, то половину. Через це у людей виникає подвійна проблема — документи доводиться оформляти і в Києві, і в районі.

Будинок Ковтонюків, про який ідеться, зведено з матеріалів, які використовували ще при Союзі та в 90-х роках. Стиль будівництва — приблизно тих же років. Його вік сумнівів не викликає.
— Я ходжу на всі суди, вивчив усі закони і документи, — пояснює Віталій Ковтонюк, — не мовчу, тому й почали з нас, щоб злякати решту наших сусідів. І вимагають з кожного величезну суму грошей.

— Після суду юрист позивача підійшов до мене, — додає Валентина Ковтонюк, — попросив вибачення і попросив не проклинати — мовляв, він на роботі. Але як ти на роботі, то мені що на вулиці жити? Ми вже сімнадцять років тут постійно живемо. Гукова ніхто з нас ніколи в очі не бачив. У них скрізь свої люди — варто нам написати чергове звернення до прокуратури, і того ж дня їм про це відомо. Ми втомилися. Де нам шукати справедливості?
З’явилися вже «правозахисники», які обіцяють людям «домовитися» про їхню окрему ділянку в обмін на 18-20 тисяч доларів.

до теми

Андрій Гріненко, на той час голова Бориспільської РДА, у коментарі для газети «Час Київщини» від 2 серпня 2013 року радив не купувати ділянки кооперативу «Стадне», оскільки продають і вже забудовані ділянки членів кооперативу «Вікторія-Плюс». Очільник адміністрації бачив вихід у скасуванні договору оренди частини земельних ділянок, які вже забудовані, і в тому, щоб допомогти людям належним чином оформити документи: «Загалом, за принциповою позицією органів прокуратури повинно відбутися, вважаю, повторне опротестування рішення про надання в оренду земельної ділянки й доведення справи до суду. Слід розібратися й у проектах землевідведення: хто винен конкретно. І скасувати ці розпорядження».

Сьогодні начальник юридичного відділу Бориспільської РДА Олексій Завірюха так коментує ситуацію: «Ми підтримуємо позов прокуратури про розірвання договору оренди. Крім інтересів людей, які там живуть, є також екологічна проблема — орендар засипає озера, насипи робляться зі сміття. Згідно з експертизами екологів, завдано збитків на мільйони гривень. Справа про розірвання договору вже кілька років у суді, робиться безліч експертиз, але орендар постійно все оскаржує, затягуючи справу. Бориспільська РДА у цьому конфліктному питанні на боці людей — ми робимо все, що від нас залежить».

Сергій КРУЧИНІН, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031