Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Щеплення — надійна профілактика інфекційних захворювань


Щеплення — надійна профілактика інфекційних захворювань

В природі існує безліч інфекційних хвороб, які мають дуже тяжкий перебіг і нерідко закінчуються смертю хворого. Попри деякі успіхи боротьби з ними рівень захворюваності усе ще залишається високим і навіть час від часу зростає. Певною мірою це зумовлено економічною кризою і несприятливими екологічними умовами.

Якщо збудники інфекційних хвороб є в природі, обов’язково на деякому етапі виникнуть ті чи інші хвороби. І краще попередити їх проведенням щеплень дітям та дорослим, ніж потім лікувати. Це стосується таких захворювань, як дифтерія, правець, поліомієліт, кір, кашлюк, краснуха (червоничка), туберкульоз, інфекційний паротит, вірусний гепатит В, гемофільна інфекція.

В Україні існує календар профілактичних щеплень. Згідно з ним щеплення проводяться дітям до 18 років. Щепленню підлягають новонароджені, що не мають до цього протипоказань. Проводять вакцинацію і ревакцинацію
згідно з віком. Особи старші 18 років, які не були раніше вакциновані проти зазначених інфекцій, можуть бути щеплені за епідпоказниками в будь-якому віці до 60 років.

Треба пам’ятати, що щеплення — це основна профілактика тяжких інфекційних хвороб. Серед них дифтерія, поліомієліт, правець та низка інших захворювань.

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом. Викликається дифтерійною паличкою, яка виділяє сильний токсин. Він швидко всмоктується в кров і вражає серце, нирки, нервові стовбури, викликає в них специфічні зміни, які можуть призвести до загибелі людини.

Поліомієліт характеризується загальнотоксичним синдромом та ураженням спинного мозку з розвитком млявих паралічів. А головним заходом попередження поліомієліту є масова імунізація усіх дітей, починаючи з раннього віку.

Правець викликається паличкою правця. Збудник проникає в організм людини через дрібні, частіше колоті, рани, при травмах. При цьому паличка правця виділяє сильнодіючий токсин, який вражає нервову систему, проявляється судомами скелетних м’язів, що може призвести до зупинки дихання.

Єдиним реальним засобом профілактики цих захворювань є щеплення. Дифтерійний та правцевий анатоксин входить до складу вакцин АКДП (проти коклюшу, дифтерії і правця). На жаль, стовідсоткової гарантії від хвороби вакцина не дає, але практично повністю виключає можливість розвитку важких форм дифтерії та правця, а також смерть людини.

Необхідно зазначити, що абсолютна більшість планових щеплень припадає на дітей. Здійснюють їх у кабінетах для щеплень поліклінік і сільських медичних закладах.

У частини вакцинованих можуть спостерігатись реакції. Вони виникають протягом першої доби після імунізації і тривають не довше 48 годин. Реакції можуть бути загальними і місцевими. Загальна реакція проявляється підвищенням температури тіла, нездужанням, кволістю, болем голови. Місцева реакція проявляється у вигляді почервоніння та набряку в місці введення препарату.

Реакції на вакцину в осіб, які не мають протипоказань до імунізації, після правильного щеплення не мають патологічного характеру і не потребують лікування.

Особливістю сьогодення є порівняно невелика кількість імунізованих дітей та дорослих, які здатні були б протистояти спалаху інфекцій. Це пов’язано з різними причинами: тимчасова відсутність необхідних вакцин, небажання батьків проводити щеплення дітям, не завжди об’єктивна інформація у ЗМІ.

Шановні батьки та дорослі! Перегляньте своє ставлення до проведення щеплень собі та своїм дітям. Пам’ятайте: серед усіх інфекційних захворювань є група небезпечних інфекцій, які можуть привести до летальності. Щеплення — це надійна профілактика інфекційних захворювань.


Олена САБУРОВА, лікар-інфекціоніст Бориспільської ЦРЛ

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031