Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Обов'язкові лічильники на тепло і воду в Україні: хто платитиме за встановлення


Обов'язкові лічильники на тепло і воду в Україні: хто платитиме за встановлення

Від 2 серпня в Україні стало обов'язковим встановлення лічильників на тепло і воду. Такі вимоги прописані в законі "Про комерційний облік комунальних послуг".

Згідно із цим законом, компанії, що надають послуги центрального тепло-, водопостачання і водовідведення повинні встановити в кожному багатоквартирному будинку лічильники на тепло і воду. Лічильники тепла мають встановити протягом року. Рік часу мають оператори для встановлення лічильників води для нежитлових будівель, для житлових будівель – цей термін складає 2 роки.

Хто заплатить за встановлення цих лічильників – головне питання. Законопроект на нього чітко відповідає – споживач. І це перший і найголовніший аргумент противників законопроекту.

Однак, насправді виконавці послуг завжди встановлювали лічильники за гроші споживачів. Просто раніше це намагались не афішувати. Як пояснила аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Наталія Камінська, виконавці не витрачали на встановлення лічильників та їх обслуговування ні копійки. Вартість робіт закладалася у тариф на тепло- чи водопостачання.

"Ми роками сплачували за встановлення лічильників навіть після того, як прилад вже стояв у будинку. Тарифи після встановлення лічильників не переглядалися і передбачена на це частка коштів із структури тарифу не вилучалася", - відзначила аналітик.

Тобто споживачі платили за встановлення лічильника у своєму будинку, за лічильник у сусідському, за повірку, обслуговування і заміну. При цьому лічильник був власністю виконавця послуг. Різниця в тому, що після набуття законом чинності споживач платитиме за лічильник і його встановлення лише один раз, а за обслуговування – у визначених законом випадках та у випадку необхідності.

Є кілька варіантів встановлення будинкового лічильника тепла або води, пояснили у "Опорі".

Ініціатори прийнятого закону вважають, що обов'язкова вимога ставити прилади обліку тепла, знизить споживання на 15-20% протягом одного-трьох років.
Обов'язкові лічильники на тепло і воду в Україні: хто платитиме за встановлення

Оператор зовнішніх мереж повинен попередити власників про встановлення лічильника не менше ніж за два місяці. А власник протягом цього терміну може повідомити про свою згоду, або запропонувати відповідні зміни за умовами установки. При цьому споживачі послуг мають право самі встановити в будинку відповідний вимірювальний прилад. Відповідно до закону, вартість послуг за встановлення розраховується оператором зовнішніх інженерних мереж і встановлюється для кожного будинку окремо, фіксованої суми немає.

З порушення термінів встановлення стягуватиметься штраф з оператора зовнішніх інженерних мереж. Розмір шрафу становитиме від 20 до 108 прожиткових мінімумів.

24 канал

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031