Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Авто на єврономерах: Хто, як і чому штрафує українців


Авто на єврономерах: Хто, як і чому штрафує українців

Суди почали штрафувати водіїв за використання "потриманих" автомобілів із іноземними номерами у сотні тисяч гривень, розмитнення таких авто часто перевищує їхню вартість у Європі, люди виходять на мітинги, в тому числі до Верховної Ради.

Урядовий квартал зранку стоїть у заторах. Біля будівлі Верховної Ради сотні людей під прапорами громадської організації "Авто Євро Сила", б’ють у імпровізовані барабани (палицями по металевих бочках), подекуди скандуючи понуре "Кожному українцю доступне авто!". За ними байдужо спостерігають десятки правоохоронців.

Так проходить анонсована кількома днями раніше так звана "100 тисячна" акція "За доступне розмитнення авто", вимогами якої є, окрім вже названого, створення єдиного вікна та спрощення механізму розмитнення автомобілів, в тому числі вже ввезених із-за кордону, відміна обмежень Евро 5 та на перепродаж машин із ЄС, а також введення мораторію на переслідування ввезених із-за кордону авто до прийняття доступного для кожного українця розмитнення.
Авто на єврономерах: Хто, як і чому штрафує українців

Організатори акції розраховують, що сьогодні у мітингу візьме участь до 3700 автомобілів.

Що не так із автівками з ЄС

Основа для сьогоднішньої проблеми була фактично створена у 2014 році. Справа в тому, що в Україну заборонено ввозити авто старші 2010 року випуску, оскільки такий автомобіль розмитнити неможливо. Розмитнити авто 2010 року і молодше наразі коштує не менше половини митної вартості машини, що робить легальне завезення безглуздим.

Як відомо, за іноземний автомобіль необхідно заплатити мито (10% від вартості), акцизний збір (його розмір може досягати декількох тисяч доларів і залежить від об'єму двигуна і року випуску машини) і 20% ПДВ. Так, до прикладу, якщо купувати в Польщі старий автомобіль Ford Focus Mk2 2012 випуску з об'ємом двигуна 1600 куб. см і пробігом 100,7 тис. км, він може обійтися в 4288 євро. Від цієї суми доведеться заплатити мито – 428,8 євро; акцизний збір – за ставкою 0,267 євро за кожен куб. см – це 427,2 євро; податок у Пенсійний фонд 3% – 154 євро плюс 20% ПДВ від вартості авто разом із акцизним збором і митом – 1029 євро. В цілому Ford Focus обійдеться в 6327 євро.

Однак, в 2014 році парламентарі дозволили ввозити автомобілі з Європи без розмитнення транзитом на 10 днів (5 днів у разі переміщення в зоні діяльності однієї митниці). Таке рішення було прийнято для потреб сил Антитерористичної операції (АТО) на сході України. Волонтери приганяли зі Східної Європи старі автомобілі і відправляли їх на лінію фронту для українських військовослужбовців. Там такі машини "вбивалися" за кілька місяців, але було не шкода за рахунок низької вартості. Згодом правоохоронні органи помітили, що за останні декілька років кількість автомобілів ввезених в Україну на умовах тимчасового ввезення зросла до 600 тисяч, і їздять вони по всій країні. Для розуміння, наведене число авто відповідає кількості всіх машин у Києві.

За відсутності реального механізму перевірки з боку митниці, чи виїхала ввезена на умовах транзиту машина через 5 - 10 днів, привозити автомобілі з Європи стало прибутковим бізнесом, до того ж вигідним для людей.
Авто на єврономерах: Хто, як і чому штрафує українців

Хто і як штрафує за авто з європейськими номерами

Так цьогоріч водіїв автомобілів із європейськими номерами почали жорстко штрафувати. Загалом якщо таке авто знаходиться на одну добу більше, ніж належить за Митним кодексом України, водієві загрожує штраф у 85 грн. Якщо ж машина затрималася в країні від 1 до 10 діб – доведеться заплатити штраф у розмірі 3,4 тис. грн, понад 10 діб – 8,5 тис. грн.

Окрім цього, якщо автомобіль належить іноземцю, а за його кермом перебуває українець – машину можуть конфіскувати. Автомобіль громадянина України можуть заарештувати, якщо він відмовиться платити штраф. Якщо ж іноземець завіз в Україну авто, а повернувся на батьківщину без нього, українські правоохоронні органи можуть звернутися в країну резидента з вимогою оштрафувати порушника. Також автомобілі без реєстрації можуть оголосити в розшук.

Примітно, встановлення факту порушення митних правил співробітниками поліції сьогодні неможливе у силу відсутності доступу до даних митної бази, а отже у них немає законних підстав для затримання автомобіля з європейськими номерами. Втім, водії таких автомобілів затримуються поліцією. Якщо водій не може пояснити, на яких умовах він керує транспортним засобом і показати документи, або ж стверджує, що це його авто на правах власності, правоохоронці викликають митників, і ті складають протоколи на порушення ст. 485 Митного кодексу України, - а це штраф в розмірі до 300% митних платежів.

Так, на початку серпня суд оштрафував українця на 420 тис. грн та конфіскував автівку, за те, що той понад рік керував транспортним засобом із іноземною реєстрацією на умовах довіреності. Окрім того, відомі практики накладання штрафу за подібне порушення у 1,682 млн грн з конфіскацією авто. Такі суми штрафів встановлюються, якщо в суді буде доведено, що власник машини не просто "прогавив" терміни і не встиг розмитнити автомобіль, а умисно ухилявся від сплати податку.

Які рішення пропонують у Раді

Примітно, у липні минулого року парламент прийняв законопроект 3251 – до 2018 року ставку акцизного ввезення автомобілів значно скоротили. Якщо до цього за автомобіль з двигуном до 1000 кубічних сантиметрів доводилося платити від 1,09 до 1,44 євро за кожен сантиметр, після нововведення ставку знизили до 0,102 євро. Так, якщо в 2015-му акциз на машину з об'ємом двигуна 1000 кубічних сантиметра коливався в межах 1090 – 1440 євро, в липні минулого року його скоротили до 102 євро. Правда, це стосується тільки автомобілів, що відповідають стандарту Євро-5. Це машини, випущені після 2010 року. У законі сказано: машину за пільговою ставкою українець може купити лише для себе. Продати такий автомобіль можна тільки через рік після покупки.

Наразі у Верховній Раді зареєстровано чотири законопроекти, які передбачають збільшення терміну транзиту автомобілів. Якщо документи підтримають, українці зможуть легально їздити на машинах з іноземними номерами довше 10 діб. Або ж, як пропонують автори одного із законопроектів, щорічно платити за використання такого автомобіля 6 тис. грн.

Водночас Державна фіскальна служба підготувала законопроект, який передбачає введення штрафів для власників автівок на іноземних номерах у сумі вартості транспортного засобу, якщо машина перебувала на території держави більше 20 днів. За словами заступник директора департаменту організації протидії митним правопорушенням ДФС Олексія Сівіріна, Міністерство фінансів та Міністерство економічного розвитку і торгівлі погодили цей документ на початку серпня і передали у Державну регуляторну службу.

112.ua

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031