Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Анатолій Соломін: «У Борисполі виховуємо майбутніх чемпіонів»


Анатолій Соломін: «У Борисполі виховуємо майбутніх чемпіонів»

Анатолій Соломін — людина-легенда радянської спортивної ходьби. Він рекордсмен світу, чемпіон Європи, учасник Олімпійських ігор, переможець принципового у радянські часи матчу між збірними СРСР і США, багаторазовий чемпіон Союзу.

Після завершення спортивної кар’єри Анатолій Васильович присвятив себе тренерському ремеслу: був старшим тренером збірної України, нині працює у Броварському вищому училищі фізичної культури. Нещодавно авторитетний фахівець відгукнувся на пропозицію стати тренером з легкої атлетики у Бориспільській ДЮСШ. До слова, цього року з нагоди Дня незалежності України Президент Петро Порошенко своїм указом присвоїв заслуженому тренеру України Анатолію Соломіну почесне звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту України».

— Робота з дітьми у Бориспільській ДЮСШ — це новий етап у моїй тренерській діяльності, — починає розмову Анатолій Васильович. — Радий, що зможу працювати пліч-о-пліч з професіоналом своєї справи, тренером з боксу, директором спортшколи Михайлом Шкорупом. Разом зі мною тренерами з легкої атлетики працюють досвідчений Іван Гончаренко, який підготував багатьох відомих атлетів, і молодий наставник Михайло Савченко. Виховуємо у Борисполі майбутніх чемпіонів. Зазначу, що Бориспіль — місто з традиціями у легкій атлетиці, тут створені прекрасні умови для занять цим видом спорту. Наприклад, бігова доріжка краща в області.

— Чи відчуваєте зацікавленість у бориспільських дітей до занять легкою атлетикою?
— Уже сформовано дві дитячі групи віком від семи до тринадцяти років. Починаємо з азів легкої атлетики, адже діти приходять зовсім не підготовленими. Навіть правильно бігати поки що не вміють. Непочатий край роботи, але тим цікавіше. Раніше у школах на уроках фізкультури давали необхідні початкові навички, зараз цього немає. Прикро констатувати, але фізичній культурі і спорту у нашій країні приділяють мало уваги. Хоча спорт — це посол миру, здоров’я нації. За кордоном спортом займаються всі: від малого до старого. А скільки у них спортивних об’єктів будується у рік. Ми про це лише мріємо. До речі, скажу вам одну цікаву річ: більшість моїх маленьких підопічних у майбутньому мріють стати не легкоатлетами, а представниками модного нині руху паркуру, який не вважається видом спорту.

— Який регіон в Україні на сьогодні є центром розвитку спортивної ходьби?
— Дуже сильну школу і традицію мають Суми. Міцна база у цьому обласному центрі була започаткована легендою світової спортивної ходьби, дворазовим чемпіоном Олімпійських ігор, рекордсменом світу Володимиром Голубничим. У Сумах живе і тренується нині одна з кращих українських представниць спортивної ходьби Інна Кашина.

— Ви виховали не одне покоління атлетів. Хто з них досягнув найвищих вершин у спортивній ходьбі?

— Хороші результати демонструє заслужений майстер спорту Ігор Главан. У 2013 році на чемпіонаті світу у Москві він встановив національний рекорд зі спортивної ходьби на дистанції 50 км. А за два роки завоював бронзову медаль світового чемпіонату та виграв «золото» Всесвітньої Універсіади у командній першості. Крім того, Главан є срібним призером Універсіади-2013, учасником Олімпійських ігор у Лондоні і Ріо-де-Жанейро.

Відзначу також Руслана Дмитренка, який, до речі, народився у Бориспільському районі. В дитинстві хлопець займався багатьма видами спорту. Зокрема під орудою Михайла Шкорупа успішно тренувався в секції боксу. Врешті зробив свій вибір на користь легкої атлетики і не прогадав. Руслан — переможець Кубку світу — 2014 зі спортивної ходьби з національним рекордом на дистанції 20 км, дворазовий срібний призер Універсіади — 2013, двічі представляв Україну на Олімпіадах.

Серед жінок виокремлю заслуженого майстра спорту, призерку чемпіонату світу і Європи Людмилу Оляновську. Всього, якщо порахувати, то підготував двох заслужених майстрів спорту і дванадцять майстрів спорту міжнародного класу. Повірте, що приємно, коли твій учень підіймається на п’єдестал, звучить Національний гімн.

— У серпні ваші підопічні взяли участь у Всесвітній універсіаді у китайському Тайбеї. Які результати вони там показали?
— Порадували хорошими результатами. Зокрема уродженка Баришівки Аліна Цвілій завоювала золоту медаль у командній першості на дистанції 20 км. В особистій першості вона була сьомою. «Бронзу» на цій же дистанції у команді серед чоловіків збірній Україні приніс Андрій Гречковський.

— Хто з ваших вихованців зможе позмагатися за медалі Олімпіади — 2020, яка відбудеться у Токіо?

— До Олімпійських ігор ще три роки. Нині вихованці є кандидатами на поїздку до Токіо, входять до розширеного складу збірної України. Хто зуміє повторити досягнення Володимира Голубничого, залежатиме від них самих.
Бориспільська ДЮСШ вітає заслуженого тренера України Анатолія Соломіна з присвоєнням йому почесного звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту України».

Валерій ГІРЧЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

  1. Алла 18 квітня 2019 14:00
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    Соломін А.В. - травить майбутню молодь України.
  2. Гість Алла 21 квітня 2023 22:24
    • Не подобається
    • 0
    • Подобається
    тьфу ,тварь..
Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031