Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

А села ще мерзнуть


А села ще мерзнуть

Опалювальний сезон «увімкнув» непомірні витрати. Надто для сільських жителів, які і так заледве зводять кінці з кінцями, не маючи роботи, а, отже, і грошей. Цьогоріч, незалежно від типу їхньої системи опалення, здається, зекономити на теплі не вдасться зовсім.

Більше десяти років тому селяни з великою радістю сприймали те, що села газифікували фактично масово. Чи не кожна, навіть найбідніша родина, тяглася і, добряче заощадивши, таки проводила газ. Так, спочатку це справді було престижно і вигідно.

Словом, людям було тепло і дуже комфортно, бо вже не треба було повсякчас (а в сильні морози то і вночі) слідкувати за тим, аби вчасно підкласти палива. Але з кожним роком ціни на газ почали розбухати все більше. Люди пошкодували, що на хвилі ейфорії від «цивілізації», що дійшла і до них, колись повикидали зі своїх будівель печі, грубки. Не дивно, що кілька останніх років українці в селах уже масово повертаються до традиційного для них способу опалення — дровами — назад, старанно вимуровуючи те, що раніше так необдумано знищили.
А от 68-річний Михайло Любарський, на велике здивування сусідів, колись не викинув з хати грубку. Також він не піддався загальному настрою і щодо газової справи в своєму селі.

— Завжди палив дровами. Сьогодні на зиму, хоча і живу вже один, треба дві машини дров. Мої діти заготовили для мене дрова іще влітку. Я туди жодною копійкою не доклався, але знаю, що одна машина сухих рубаних дров твердих порід зараз коштує, максимум, 6500 гривень.

Як свідчать реалії, люди, які традиційно опалювали газом, зараз трохи затягнуть паски. Раніше їх добре виручала субсидія, а тепер, коли норму скоротили, всім стало зрозуміло — газу не вистачить. Продумуючи альтернативу, більш заможні люди зупиняються на тому, що міняють котел і запасаються дровами. Також варіантом для них є електричні обігрівачі. Але попри те, що їх зараз чимало, в тому числі і буцімто «економних», про яку там економію насправді може йтися, коли треба ними топити фактично цілодобово, аби в хаті було справді тепло і не доводилося спати в куфайках, заспокоюючи себе тим, що відносна прохолода в кімнаті позитивно впливає на наше здоров’я.
— У нас газ, — розказує мама 12-річної Олі Валерія Крижанівська, — але ми ще жодного разу не протоплювали, бо цього року ще не відомо, що там буде з нашою субсидією. То і не ризикуємо, ще ж не замело на вулиці, то терпимо… Гріємося тим, що «напарує» з каструль, поки варимо їсти. Ми усією родиною гарно утеплили вікна і так собі живемо...

Коли подорожуєш країною, маєш знайомих чи родичів у багатьох областях, то можна переконатися, що опалення людям зараз обходиться дуже дорого практично в усіх регіонах. Водночас, як би сутужно не було, варіанти здешевлення ціни, зокрема, на дрова все ж є.

— Якщо брати метрами, а не вже порубаними, — зауважує дядько Микола, біля двору якого ми зупинились, бо побачили метрові кругляки, — то дров у результаті виходить у рази більше. А от рубані продавці навчились складати на машину таким чином, щоб просто виглядало, що їх багато, та насправді це геть не так. Я вже був свого часу переконався в цьому, тому зараз купую лише от такими колодками.

Цей простий сільський дядько розказав «Вістям», що хоча мороки з такими метровими дровами більше — їх треба різати, колоти, зате однозначно вигідніше виходить у результаті. І, до слова, коштують такі стоси від 4800 гривень за машину. А от, якщо поблизу розчищають молодий ліс, то машину з довгими і тонкими палицями можна пригнати і за 3600 гривень. Потім ці палиці залишається лише порізати на кражики, які вже і так, без рубки, добре увійдуть і в грубу, і в котел.

У битві за опалення селяни роблять ставку на тверду породу дерев: бук, граб, дуб. Причина у тому, що чим твердіша порода, то тим більше жару, а, отже, й тепла вона дасть. А от колись таке популярне вугілля чи брикет, яке масово «виписували» жителі сіл, сьогодні майже ніде не пропонують. Навіть якщо хтось і має бажання купити таке паливо замість дров, то його в дрібних містечках, а селах і поготів, вдень з вогнем не знайти.

Валентина ОЛІЙНИК

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031