Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспільське сміття перероблятимуть американці


Бориспільське сміття перероблятимуть американці

На землях Бориспільщини збудують сміттєпереробний завод, який даватиме викиди в атмосферу у рази менші, ніж викиди машин, що привозитимуть це сміття. Інвестори вже викупили земельну ділянку, а із Бориспільською міською радою підписано інвестиційну угоду, у якій, зокрема, йдеться, що місто всіляко сприятиме, аби максимально забезпечити підприємство сміттям.

На перший погляд здається, що цей масштабний план — фантастика. Але саме такі перспективи обіцяють американські інвестори, які планують будівництво сміттєпереробного заводу. До речі, співпраця з ними у питанні будівництва розпочалася вже давно. Сьогодні ж іще триває етап підготовки документації та робота над проектом.
17 жовтня у приміщенні Бориспільського міськвиконкому проходила зустріч американської делегації із Бориспільським міським головою Анатолієм Федорчуком, керівним складом міста, представниками виконавчого комітету та депутатського корпусу. До складу американської делегації входили представники посольства Америки в Україні, представники керівництва компанії-інвестора та інших підприємств, задіяних у проекті. Під час зустрічі відбулася і презентація проекту майбутнього заводу.

Результати цієї зустрічі прокоментував «Вістям» мер Борисполя Анатолій Федорчук. Очільник міста зазначив, що сьогодні американська компанія рухається у напрямку того, щоб розпочати будівництво сміттєпереробного заводу. На нинішньому етапі триває імплементація — узгодження американського законодавства, норм, передбачених проектом, з українськими законодавчими вимогами.

Також міський голова зазначив, що під час презентації ставили багато питань, які викликані, швидше, перестраховкою, ніж думкою про перспективу. Але ми мусимо визнати той факт, що сьогодні у Борисполя немає можливості вибирати. Тим більше, що до нас прийшов потужний інвестор, і він розробляє проект, враховуючи реальні потреби міста і нашого регіону.

У ході попередніх зустрічей перед інвесторами ставилося завдання стосовно утилізації «нестандартних» побутових відходів. Зокрема, вікон, дверей, диванів, столів — масивного непотребу, який люди викидають, коли роблять ремонт у квартирах. Місту підтвердили, що розробляється проект окремої лінії для переробки цих проблемних відходів.
Під час зустрічі ставили питання, чи готовий буде новий завод переробляти сміття, яке уже знаходиться на полігоні під Глибоким. У відповідь прозвучало запевнення, що одним із завдань цього заводу, в тому числі, є переробка сміття, яке вже накопичилося на існуючих полігонах.

На першому етапі підприємство планує переробляти 150 тис. тонн на рік. Це те сміття, яке ми сьогодні маємо з урахуванням побутових відходів з Борисполя, Бориспільського району та, частково, із Києва. Але завод буде вдосконалюватися, тож і потужності розширюватимуться.

Судячи з інформації, яка прозвучала під час презентації, навіть ті заводи, які є в Німеччині, по своїх екологічних показниках будуть значно поступатися заводу, побудованому за американською технологією. У ході переробки сміття планується отримувати електроенергію і не лише забезпечувати нею власне виробництво, але і реалізовувати її по зеленому тарифу, подаючи в загальну електромережу.

Підсумовучи розмову, міський голова зазначив, що дуже хотілося б, щоб ми своїми «перестраховками» не злякали американських бізнесменів. Адже йдеться про серйозні інвестиції. Орієнтовна вартість заводу складає 108 млн доларів. А вкладати такі кошти без застережень жоден інвестор не наважиться, повинні бути певні гарантії.
Американці уважно відслідковують події та ситуацію в Україні. Наразі вони готові навесні 2018 року вже розпочати будівництво і завершити його наприкінці 2019 року. Але до весни ще півроку... Тож дуже важливо, щоб за цей період ми не зробили таких кроків, які можуть виявитися фатальними.

Інна КРИНИЧНА

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031