Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Весілля по-нашому: марш Мендельсона і біла сукня чи рвані джинси і драйв


Весілля по-нашому: марш Мендельсона і біла сукня чи рвані джинси і драйв

У народі кажуть, осінь — пора одружень. «Вісті» зазирнули до Бориспільського РАЦСу, аби дізнатися, чи все ще в моді вальс Мендельсона, чи восени поменшало шлюбів і про яке обличчя «палацу закоханих» мріють його працівники.

Валентина Прохорова, начальник Бориспільського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Київській області.
Весілля по-нашому: марш Мендельсона і біла сукня чи рвані джинси і драйв

«Уже звикла до Борисполя. Почуваюся тут добре, — зізнається очільниця міського РАЦСу Валентина Прохорова. — У Києві, де працювала раніше, переважала мода на громадянський шлюб. У бориспільців погляди інші. Вважають, дитина має бути народжена «в законі», тож РАЦС популярності не втрачає. Раніше одружувалися заради штампу в паспорті. З жовтня минулого року вони не ставляться», — розповідає Валентина Прохорова.

Після вересневого піку настав передзимовий весільний спад. Однак пар, які хочуть побратися, більше за тих, хто розлучається. Порахувати кількість розлучень проблематично, бо для подруж, які розривають стосунки через суд, його рішення є остаточним документом, до РАЦСу йти немає потреби.
Урочисті церемонії нині все ще популярні. Попри сучасні тенденції, містяни сприймають їх як аксіому. «Ще жодного разу ніхто не просив щось змінити в традиційному обряді», — визнає пані Валентина.

Узвичаєна музична доріжка — вальс Мендельсона. Його чіпати ніхто не намагається, кажуть, «то святе», а от інші мелодії могли б змінюватися на прохання молодят, однак поки апаратура не дозволяє.
Зараз у фаворі не тільки пишні весілля, а й, як на них кажуть, «умовні». Якщо наречені прийшли вдвох чи з кількома родичами, запрошують їх до зали урочистих подій: кілька гарних слів почули, а все ж приємно.

Вік. Молодь найчастіше можна побачити у РАЦСі. Працівники говорять, що назвати цифру, яка характеризувала б середній вік «молодят», важко. Розписують пари, які вже встигли розлучитися, а згодом вирішили «побудувати все спочатку». Шлюби з великою віковою різницею фіксують рідко, за іноземців наші виходять теж нечасто.

Виїзні церемонії. Ця новомодна послуга — не проблема, але попит, кажуть в установі, «на нулі». Бажаючі були влітку, але в той час у РАЦСі не було ведучої. Церемонії розпису проводила спеціаліст, «відрядити» на замовлення її не могли: власної роботи вистачає.

У піст. Найкоротші черги до РАЦСу в Борисполі під час посту. «Часто весілля пов’язане з обрядом вінчання, а в піст він не відбувається, тому на відміну від великих міст, де на такі речі не зважають, то видно, що в Борисполі люди набожні», — каже Валентина Прохорова.
Весілля по-нашому: марш Мендельсона і біла сукня чи рвані джинси і драйв

Наречена Лариса: "Я прихильниця традиційного весілля. Сукня і фата обов'язкові!

Сукня біла? «У РАЦСі немає дрес-коду», — коментує очільниця. 80 % пар одружуються у класичному одязі: наречена в сукні, наречений — в костюмі. Кольорова гама «біле і чорне» злегка варіюється до інших кольорів, переважно теплих — так вдягаються на великих весіллях. Якщо подружжя прийшло на розпис «символічно», над одягом не роздумують. Нещодавно розписували пару в рваних джинсах і білих футболках з однаковими написами. Військові одружуються в камуфляжі.
Весілля по-нашому: марш Мендельсона і біла сукня чи рвані джинси і драйв

Володимир та Дарина Черпаки у день власного весілля.

Ремонт. Подія, на яку з нетерпінням чекають і працівники РАЦСу, і молодята. У відділі тривалий час сподіваються, що «нове обличчя» колись відремонтованої установи привабить молодих одружуватися урочисто і попит на весільні церемонії збільшиться.
Весілля по-нашому: марш Мендельсона і біла сукня чи рвані джинси і драйв

У міській раді обіцяли розпочати роботи цього року, та, вочевидь, не склалося. Плану ремонтних робіт немає. Валентина Володимирівна каже, працюватиме в тандемі з виконавцями робіт і міською владою, обговорюватимуть осучаснення, аби кожна думка була врахована. Можливо, з’явиться другий вхід. Від ліплення на стінах планують відмовитися, його замінять сучасніші матеріали. Морально застарілі килими та штучні квіти, віриться, теж відійдуть у минуле. Питання: коли?

Вакансія. Нині у РАЦСі не вистачає спеціаліста з вищою юридичною освітою. За працевлаштуванням не поспішають. Кажуть, і ведучу церемоній шукали довго! «Бажаючих не було взагалі, — пригадує Валентина Прохорова. — Знайшли через знайомих дівчину-студентку. Вона «горить» роботою. Працювати у РАЦС йдуть неохоче. Зарплата мінімальна з надбавками, преміями, вислугою. Зверталися до центру зайнятості, там сказали, що молоді з юросвітою на біржі праці немає».

нове
Шлюб за добу
Цей проект РАЦС готує спільно з аеропортом «Бориспіль». Стартуватиме він незабаром і, як обіцяють, дозволить зареєструвати шлюб не тільки швидко, а й ексклюзивно та романтично. Для «запуску» все готово, залишилося скоординувати деталі і провести урочисте відкриття.
Документи прийматимуться в аеропорту, етапи реєстрації проводитиме представник РАЦСу. «Це цікавий задум. Можна зробити оригінальне весілля і одразу вирушити в подорож», — коментує очільницяРАЦСу.
Ціну питання поки не називають, зрозуміло, що вона буде «круглою».

Ірина ДУДЕНКО, ведуча весільних церемоній.
Весілля по-нашому: марш Мендельсона і біла сукня чи рвані джинси і драйв

«Мій рекорд — 12 пар за день»
Робота. Досвід у проведенні урочистих заходів вона має чималий. Хоч працює в РАЦСі із жовтня, встигла вивчити процес до найменших дрібниць і дає поради батькам і родичам наречених.
«Я питала себе, якою повинна бути ведуча у РАЦС і тамада на моєму весіллі? Це людина, на яку хочеться дивитися і яку варто слухати, яка підходить з душею до справи. Настрій передається людям у залі. Намагаюся мати достойний вигляд: одяг, зачіска, макіяж. Навіть якщо церемонія триває 10 хв., все має пройти на одному подиху. Зовнішній вигляд — одна із складових ведучої церемонії», — розповідає Ірина і зізнається: вона перетворюється на принцесу за півтори години.
До РАЦСу прийшла за досвідом: «Це робота з людьми, тому маю зробити так, щоб гості комфортно почувалися. Колись один батько під час церемонії сказав: «Давайте швидше, бо я вже не можу!», була фраза у стилі: «Я не п’ю, але ви мені налийте, бо все всередині колотиться».

Сценарій. Існує стандарт. Кожна ведуча підбирає його «під себе». Ірина має «скелет», яким керується залежно від побажань молодят, їхнього віку тощо.
«У кожній сім’ї є щось особливе. У когось рушник стелять мами, в когось — свідки. Люди з інших регіонів привозять свої звичаї, до них дослухаюся. Нюанси обговорюються з молодятами і рідними перед весіллям. У нас часто розписуються військовослужбовці, як правило, ці церемонії короткі. Треба знати, які слова говорити, бо це люди з тонким відчуттям».

Втома. Особистий рекорд Ірини — 12 пар за день. «Хоч втома взяла своє, отримала заряд енергії від теплоти і щирих подяк молодят. Гірше, якщо настає втома моральна: вона може прийти, незважаючи на те, чи дві пари чи 12 розписав».

Повір’я. «Досвід показує: прикмети не підводять. Наприклад, в день весілля не можна зустрічатися двом нареченим. Коли бувають накладки, одні виходять, інші заходять — не можемо дотримуватися повір’я. Люди про це знають і намагаються перечекати. Тому хотілося б мати другий вихід із
РАЦСу»,
— міркує Ірина.

Не можна переходити дорогу нареченим. Рушник, на який стали молодята, потрібно віддати молодій господині. Не можна віддавати порожню коробочку з-під каблучок молодятам, розбивати весільні бокали».

Потрібне осучаснення
«Вісті» попросили ведучу весільних церемоній розповісти про свій погляд на ремонт у РАЦСі. «Хочеться, щоб він відбувся якнайшвидше, бо весілля не чекають. Треба прибрати пластикові квіти, влітку можна поставити живі. Можна повісити картини чи розписати стіни. Головне, зробити це у тонах, що не втомлюють очі. Не вистачає мікрофона і гарної апаратури. Тоді ми могли б під побажання людей підлаштовуватися. Можливо, і попит на весілля збільшився б. А ще хотілося б бачити на стіні прапори України і Борисполя. Усе має бути скромно і зі смаком, без помпезності».

Ольга ОГНЯНИК, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031