Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Чому туго із сортуванням сміття


Чому туго із сортуванням сміття

З початку цього року в Україні стартувало роздільне сортування сміття. Зобов’язує громадян до цього Закон України «Про відходи», який був прийнятий на виконання Директив ЄС, що регулюють процес поводження зі сміттям у європейських країнах. У Борисполі така вимога, схоже, запрацює ще не скоро.
Ірина КОСТЕНКО

БОРИСПІЛЬ: ХТО ПРОТИ
У міських комунальних підприємств до бізнесу на смітті руки не доходять. Коли ж Бориспіль буде готовий до розподілу відходів, як того вимагає закон, «Вісті» поцікавилися у першого заступника міського голови Миколи Корнійчука.
Чому туго із сортуванням сміття

«Міська влада не братиметься за організацію роздільного збору сміття, не встановлюватиме для цього контейнерів. Пропонуємо цей сектор підприємцям. На сайті міської ради опубліковано положення про проведення конкурсу на організацію роздільного збору сміття. Документ оприлюднено 2 лютого цього року, і через 20 днів після публікації питання буде винесене на розгляд виконкому. Коли виконком затвердить це положення, оголосимо конкурс», — розповідає керівник.

Вдалося дізнатися, що на конкурс виставляються два лоти: перший — вивезення органічних відходів та будівельних матеріалів, а другий — роздільний збір: сортування і вивезення сортованого сміття. За умовами другого лоту необхідно буде встановити три контейнери: для ПЕТ-пляшок, для скла і для паперу. Якщо у конкурсі братиме участь один учасник, договір з ним укладатиметься на рік. Якщо переможець визначатиметься з кількох претендентів, то угода укладатиметься до 5 років, щоб підприємець міг гарантовано розвивати свій бізнес.
Якими будуть кроки міської влади, якщо охочих брати участь у такому конкурсі не виявиться? Наразі не відомо. Микола Корнійчук натомість запевнив, якщо активісти чи ОСББ виявлять бажання заробляти на вторинній сировині, то і міська влада, і комунальні підприємства сприятимуть реалізації таких ініціатив.

власний досвід
Ігор Вішталюк, керівник органу самоорганізації населення у будинку на вул. Головатого, 6
Чому туго із сортуванням сміття

Активіст зробив під сходами у під’їзді багатоквартирного будинку комірку з отворами, куди мешканці можуть скидати папір, пластикові пляшки, поставив ящик для склотари. Також у підвалі організував склади для тривалого зберігання зібраної вторсировини. Раз на місяць до нього приїжджають представники фірми, яка приймає вторинну сировину, щоб забрати накопичене. Перш ніж обрати підприємство для співпраці, Ігор Олександрович вивчив пропозиції двох десятків підприємств, які приймають таку сировину. Зароблені гроші активіст вкладає у благоустрій будинку. Ігор Вішталюк охоче ділиться досвідом.

БЕРЕЗАНЬ: ПРОЦЕС ПІШОВ
Тетяна СОЛОВЙОВА
Чому туго із сортуванням сміття

А як європейський досвід запроваджується у Березані? І чи готові комунальні підприємства, які надають послуги з вивезення непотребу, працювати за новим законом.

У 2017 році в Березані стартував пілотний проект із роздільного сортування сміття. Столична компанія «Еко-сток» встановила біля багатоповерхівок контейнери для вторсировини. Березанці проект підтримали і відтоді сортують папір, скло, пластик, плівку, металеві вироби. Єдине, на що нарікають мешканці міста, щоб компанія частіше випорожняла контейнери.

«Ми встановили у Березані 24 контейнери, — розповідає менеджер ТОВ «Компанія «Еко-сток» Олексій Гострик. — Наша фірма вивозить сміття з контейнерів раз на 8-9 днів. Працівники телефонують до комунального житлово-побутового підприємства («ЖПП)», і там повідомляють, чи заповнені ємності. У перспективі планується збільшити кількість контейнерів в окремих районах».

«Вісті» поцікавилися, чи будуть встановлені такі контейнери біля приватних будинків, аби мешканці теж долучалися до сортування сміття?

«Плануємо встановити контейнери у приватному секторі, — каже Олексій Гострик. — Але біля них швидко утворюються стихійні сміттєзвалища. Як з цим боротися — не знаю.»

На нововведення немає коштів
Щодня сміттєвоз «ЖПП» забирає непотріб біля багатоквартирних будинків і відвозить його на переповнений полігон твердих побутових відходів, що біля с.Коржі. Влітку березанці скаржаться на запах біля сміттєвих баків та на їдкий дим з боку Коржів, адже час від часу полігон горить. А могло бути інакше: місто заробляло б на смітті. Потрібен і сміттєпереробний завод, а ще — щоб усі містяни долучилися до роздільного сортування непотребу. Поки що ЖПП не планує запроваджувати роздільне збирання сміття, адже поряд стоять контейнери ТОВ «Євро-сток», повідомили на підприємстві.
«Наше підприємство співпрацює зі столичною компанією «Еко-сток», результатами співпраці ми задоволені», — зазначив начальник КП «ЖПП» Єгор Гарбуз.

Щоб заробляти...
За аналогічним сценарієм працює і КП «Березанський ККП». Щоденно працівники відділу благоустрою забирають пакети зі сміттям з приватного сектору і відвозять на полігон. З тим, що на смітті потрібно заробляти, погоджується начальник КП Олександр Окладний. Але, каже, потрібні кошти, яких у підприємства немає, щоб закупити контейнери та сортувальну лінію. «Потрібно, аби всі мешканці приватного сектору уклали договори на вивезення сміття. Ми працюємо у збиток», — констатує комунальник.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031