Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

«Перемогла Анастасія Осадча. Червоний кут. Бориспіль»


«Перемогла Анастасія Осадча. Червоний кут. Бориспіль»

«Не міг подумати, що боксом у моїй секції займатимуться дівчата!» — зізнається тренер КП «Київська обласна ДЮСШ» Олександр Дмитрієнко, коментуючи «бронзу» його вихованки Анастасії Осадчої. Про успіх бориспільки на чемпіонаті України з боксу серед жінок «Вісті» повідомляли в минулому номері. Нині ж дівчина готується до міжнародних змагань, адже увійшла до збірної України. Про те, чому і за чий кошт боксує молода й тендітна, говорили «Вісті».
«Перемогла Анастасія Осадча. Червоний кут. Бориспіль»

Чемпіонат України — перше серйозне змагання для Анастасії Осадчої. За «бронзу» школярки радіють і в спортивних колах Борисполя, і в її рідній ЗОШ № 3.

«Є дівчата, яким хочеться танцювати. У мене характер не «рожевий». Живу з татом, братом і бабусею. Маю «пацанячий» характер з дитинства, — розповідає Анастасія. — На футбол хочу записатися. Бажання трохи стримує тато, каже, що тоді взагалі вдома бувати перестану. Люблю їздити з ним на рибалку. Дівчатам такі заняття не до вподоби, однак з друзями в мене все добре, ми нормально спілкуємося і знаходимо спільну мову».

Серед захоплень Анастасії є й суто дівчачі: коли встигає зловити натхнення, пише вірші, любить малювати, робить манікюр і читає книги. Каже, як не дивно, у ЗОШ № 3 більшість дівчат бойові, і це вважається родзинкою.

Школярка розповідає: захопилася спортом, ще коли навчалася у 7-му класі. До цього з семи років займалася хокеєм на траві. «Тренер з боксу набирав до секції хлопців. Вирішила: чому б мені не спробувати? На перше заняття вирушила з подругою, бо сама боялася. Згодом подруга пішла з боксу, після чого я тренувалася одна серед хлопців. Мірятися силою з представниками сильної статі не боялася. Вони не сильно б’ють під час тренувань, хоча, стаючи в спаринги, казала, щоб били з усієї сили. Але як хлопцю вдарити дівчину? Тож я перемагаю».

Анастасія бачить себе винятково в професійному спорті. Зазначає, якщо не вступить на спортивний факультет, тренування не кине.

«Коли Настя прийшла на заняття, я запропонував їй подумати і, може, іншу секцію обрати, — розповідає тренер дівчини Олександр Михайлович. — Настя завзято працювала на навчальній підготовці. Думав: а далі як? Ми працюємо в парах, її треба ставити з дівчиною, адже хлопець може не розрахувати силу, вдарити сильніше… Настя — дисциплінована, занять не пропускає і хлопцям перепадає від неї неабияк. Взагалі ставлюся неоднозначно до того, що в бокс ідуть дівчата. А з іншого боку — краще приходити на тренування, аніж палити чи витрачати час на «зависанні» в ґаджетах. Загалом бокс — мистецтво. Тут помахати кулаками не вийде. Боксер має прораховувати дії, як у шахах, мати тактичне мислення».

Олександр Дмитрієнко розповів, що на чемпіонаті у Рівному було понад 300 учасників. Це свідчить про те, що молодь цікавиться спортом, а бокс не занепадає, він входить до програми олімпійських ігор.
Змагання такого рівня для Анастасії було дебютом: розгубилася під час першого раунду. Хвилювання не завадило їй зібрати сили і обійти суперницю з Рівного у двох наступних. Олександр Дмитрієнко пригадує: «Бій був запеклий! Настя стояла в парі з рівнянкою, яка старша від неї на 2 роки. Кажуть, своїм і стіни допомагають, але не з нами. Під час змагань відбувалася онлайн-трансляція боїв. Уявіть — оголошують: «Перемогла Анастасія Осадча. Червоний кут. Бориспіль!» — про наше місто почули всі. Одразу зателефонували колеги, які спостерігали за боєм з екрану вдома, привітали Настю з перемогою. Відчув, як охопила гордість і за свою вихованку, і за Бориспіль».

У півфіналі Анастасія поступилася досвідченій боксерці, яка стала трикратною чемпіонкою України і мала досвід участі в чемпіонаті Європи. «Якби жереб випав по-іншому, і Настя зустрілася б з нею у фіналі, могли в завоювати для Борисполя «срібло», — коментує О. Дмитрієнко.

Анастасія говорить, що займатися спортом — не проблема. Заняття в секції безкоштовні, а участь у чемпіонаті профінансувало керівництво КОДЮСШ (директор закладу В’ячеслав Сидоренко) з власного бюджету.
Як запевняє тренер дівчини, дилема в іншому: заклад може фінансувати змагання різних рівнів, але навчально-тренувальні збори до списку витрат не входять. Перші два номери, що увійшли до збірної України, фінансуються за рахунок оргкомітету, треті (під цим номером у збірній України Настя) — із власної кишені.
На питання, чому в Україні спорт не є масовим, Олександр Михайлович відповідає: «Майже в кожній організації раніше були спортивні інструктори, відбувалися заходи. Зараз скоротили ДЮСШ. Багато закладів переходять на комерційну форму власності, а не в усіх є змога платити за заняття. Зарплати у тренерів невеликі, і багато фахівців спорту «перейшли на інший фронт». Однак за рахунок ентузіастів професійний спорт на Київщині тримається на достойному рівні. До секцій же приходить багато охочих. З різних причин вони поступово «відсіюються». Залишаються одиниці, обрані, для яких спорт — життя».

Міжнародний рівень
Анастасія Осадча думає, що вона одна з таких, для яких спорт — це життя. 5 березня у місті Надвірне Івано-Франківської області вона вперше вийде на міжнародний ринг. Нині серйозно тренується. Каже, що «бронза» стимулює. Хоче викластися на змаганнях на повну.

• «Спортзал длямене — замість психолога. Якщо нерви беруть, йду на тренування, і вся злість сходить. Про застосування боксу в житті не думала. Проявляти силу, коли мене хтось зачепить, не збираюся. Коли виведуть, не вдарю. Розвернуся і піду. А от коли заходжу в ринг, ситуація інша — битимусь до кінця».

Ольга ОГНЯНИК, фото автора

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031