Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Портрет сучасної мами


Портрет сучасної мами

13 травня світ відзначає День матері, це свято родом зі США.

Офіційно святкування Дня матері започатковано понад 100 років тому — в 1908 р. Американкою Енні Джервіс із Чикаго. В Україні свято відзначають із 2000 року, і воно стає все більш популярним. Бо люди будь-якої національності, віросповідання та освіти відчувають любов і шану до своїх матерів.

У нинішньому світі традиційна роль матері із вузькими обов’язками берегині сімейного вогнища й виховання дітей розширила «компетенцію». Змінився і «портрет» молодої української матері, яка нині соціально активна, прагне самореалізуватися, збудувати кар’єру, щоб бути самодостатньою жінкою, залишаючись гарною мамою і дружиною. Тенденцію, давно відому у світі, називають «інтенсивним материнством».

Як із дітьми на руках, живучи за швидкісним «мамським» графіком, встигати все і відразу, уберегти себе від стресів та перевтоми, вміти насолоджуватись таким життям, не забуваючи про себе саму, «Вісті» запитали у бориспільки Тетяни Талат, прогресивної мами трьох дітей.
Портрет сучасної мами

Її шестирічних доньок-двійнят Софію і Марію помітила на майстер-класі у КРК «Бархат» через незвичну розкутість дівчаток, що не характерна для більшості інших дітей. Їхня мама Тетяна не робила їм зауважень, лише посміхалася і легко поводилася. Вона погодилася для газети розповісти про «інтенсивне материнство».

На її переконання, лише психологічно зріла і готова стати матір’ю жінка здатна бути прекрасною мамою і справитися з усіма труднощами. Тетяна згадує, коли вийшла заміж, мріяла завагітніти, але п’ять років їй не вдавалося, лікарі не робили жодних прогнозів. А вони з чоловіком вірили. Першим дивом став син Міша. Коли через півтора року пішла на УЗД із другою вагітністю, була шокована. «Лікар приголомшив — у вас двійня! Поздоровляю! Це був шок! Ні у кого з нашої рідні двійні не було», — згадує Тетяна. Каже, виносити двійню, народити і справитися перші три роки — це колосальний труд, і фізичний, і психологічний: «Коли я бачу мам із двійнями чи трійнями, я відчуваю їхній стан, перевтому, я їм готова допомогти хоча б морально. Це безсонні ночі і виснажлива втома». На запитання, чи готова вона до другої двійні, відповіла категорично — ні, уже досить.
У Тані склалися неприємні враження про Бориспільську ЦРЛ, бо, коли прийшла на огляд за першою вагітністю, була вражена грубістю лікаря. «Не знаю, чи працює та лікар зараз, але відтоді я туди не зверталася. Народжувала у Києві», — говорить співрозмовниця.
Портрет сучасної мами

Дітей Таня розвиває всебічно — гуртки, студії, секції — але без опору на всілякі методики. «Дівчатка у мене дуже творчі. Вони не граються звичайними іграшками, а роблять їх самі, як їм хочеться. Малюють, вирізають, клеять. Вони побачили пташку — і вже реалізовують її самі, як виходить: такі крильця, ось хвостик. Альбоми у нас замальовуються швидко. Дівчатка ходять у творчу студію, від їхніх картин у мене щире захоплення: колір, форма, задум — це щось», — із захопленням ділиться Таня.
Портрет сучасної мами

Однак, зізнається, почуття вини за іноді надмірну емоційність до дітей чи підвищення голосу вже ж відчуває, потім, каже, разом аналізують ситуацію, розмовляють, вибачаються. «Емоції через зайнятість мою, багато справ встигаю одночасно: нагодувати, привезти, забрати, утомлююсь від дому… Спочатку справитися із малечею допомагала мама, потім була няня, яка гралася із дітьми, потім була інша. Згодом прийшло розуміння, що дітей важливо виховувати батькам, по-своєму, бо чужі люди вкладають їм чужі думки», — ділиться Таня. Вона відмовилася від щоденної престижної банківської посади у Києві, хоча має дві вищі освіти — економіста і фінансиста. Тепер вона дизайнер інтер’єрів. «Я завжди з дітьми. Перекваліфікувалася на дизайнера і паралельно працюю у цьому напрямку, напрацьовую професійний авторитет. Я хочу все встигати. Реалізовуватися як гарна мама, хочу рости у новій професії. Не все виходить. І мене це вводить у дисонанс. Але все одно стараюся», — щиро ділиться Таня. І підкреслює, що незважаючи на зайнятість вдома та з дітьми, вони родиною часто відпочивають на вихідних, разом читають, влаштовують фотосесії. Бо, каже, вміння насолоджуватися життям — важлива складова щастя жінки. А щаслива мати — щасливі і діти.

• «Вісті» вітають усіх мам Бориспільщини зі святом. Бажаємо здоров’я, радості й поваги від дітей та невичерпної життєвої енергії.

Є виїзні заняття з психології для дітей у школі № 3
Тетяна розповідає, що була з дітьми в «Інституті обдарованої дитини» у Києві на заняттях у психолога, їй сподобалося. «Я подумала, що було б непогано, щоб такі тематичні тренінги проводилися у Борисполі. Провела опитування у школі №3, де навчається мій син, і зрозуміла, що ідея цікава багатьом. Ми змогли організувати на базі школи виїзні заняття. Тепер приїздять педагоги з різними програмами, є програма літніх таборів для дітей з 6-7 років і до старших класів», — ділиться Таня і наголошує, що це унікальний проект для Борисполя, але заняття платні.

Оксана ПАВЛЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031