Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Бориспільський шлях до первинки


Бориспільський шлях до первинки

Процес створення первинної ланки медицини, як того вимагає медична реформа, у Борисполі ще триває. Який шлях до старту первинки містом уже пройдено та які виклики досі існують, запитували «Вісті».

• Малі проблеми. Створення первинної ланки медицини у Борисполі серед містян породжує слабку надію на покращення стану охорони здоров’я у місті і значні побоювання щодо його суттєвого погіршення. Полярність думок існує у місцевих верхах і низах, але реформа все ж впроваджується, нехай і повільно.

Офіційний Бориспіль свого часу заявив, що по місту буде п’ять амбулаторій сімейної практики, визначився з адресами та створив і зареєстрував Комунальне підприємство — медичний заклад «Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», очільником якого є Євгеній Черенок, який уже виконує свої посадові обов’язки.

Також було написано Борисполем відповідну програму підтримки та розвитку новоствореного підприємства, яку прийняли у грудні минулого року, а нещодавно внесли коригування відповідно до цін та вимог табеля оснащення майбутніх медамбулаторій. Коштів у міському бюджеті на процес запуску первинки, кажуть у міськраді, не бракує. Але у приміщеннях амбулаторій досі ще тривають ремонти, хоча первинка у місті мала б запрацювати з липня цього року, але, вочевидь, не складеться.

• Головна проблема. Шлях до первинки у Борисполі оголив невирішену принципову дилему між містом та районом: чия Бориспільська ЦРЛ та чи ввійде до складу засновників Бориспільська міська рада. Недомовленість у цьому питанні двох місцевих рад автоматично ставить під сумнів, якою буде подальша доля центральної районної лікарні, тобто вторинної ланки місцевої медицини, що кидає тінь невизначеності на стан усієї медичної галузі Бориспільщини. Люди бояться, що наша первинна ланка буде слабкою, а за послугами вторинної ланки — себто до вузькопрофільних лікарів — доведеться бориспільцям їхати до Броварів. Є побоювання серед населення, що більшість стаціонарних відділень ЦРЛ припинять діяльність, які саме — невідомо. Себто із медреформою Бориспільщина може звузити сферу місцевих медпослуг до мінімуму. Місто із цього приводу не мовчить, а район поки нічого не коментує.
Бориспільський шлях до первинки

• Амбулаторія на вул.Глибоцька, 81. Про ремонт фасаду приміщення поки не йдеться. Не передбачено і парковок.
Бориспільський шлях до первинки

Бориспільський шлях до первинки
Бориспільський шлях до первинки

• Ця амбулаторія буде на першому поверсі п'ятиповерхівки навпроти школи №3. Ще минулого року проект на капремонт цього приміщення був готовий, його довелося переробляти. Роботи виконує КП «ЖЕК-1». У приміщенні замінено вікна, двері, буде кахель та лінолеум, відбудеться перепланування приміщення та його добудова.
Бориспільський шлях до первинки

• Амбулаторія на вул. Київський Шлях, 24 (стоматполіклініка). Станом на 14 травня продовжуються ремонтні роботи, які тривають вже три місяці. Гроші виділяються із міського бюджету поетапно — щомісяця під час кожної сесії по 199 тис. грн. Організатором виконання робіт є КП «ЖЕК-1», робоча сила — наймані працівники. «Стіни медичних кабінетів обкладено новим кахелем, на підлозі лінолеум, замінено опалення, двері та вікна,» — розповідає головний інженер комунального підприємства Олексій Коробка.
Бориспільський шлях до первинки


ЧОМУ ПОВІЛЬНО ПРОСУВАЄТЬСЯ ВПРОВАДЖЕННЯ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ У БОРИСПОЛІ ТА ЧОГО ЧЕКАТИ ВІД МІСЦЕВОЇ МЕДИЦИНИ ЗАГАЛОМ? НА ЦІ ТЕМИ РОЗМІРКОВУВАЛИ ПРИЧЕТНІ І ВІДПОВІДАЛЬНІ ЗА МЕДРЕФОРМУ У МІСТІ.

«РЕМОНТИ ПОВІЛЬНІ, ЗАТЕ ЯКІСНІ»

Микола КОРНІЙЧУК, перший заступник міського голови Борисполя
Адреси і готовність амбулаторій

Бориспільський шлях до первинки

— Амбулаторія на вул. Гагаріна уже діюча; на вул. Київський Шлях, 11 — діюча; на вул. Глибоцька, 81 — виділено понад 1 млнгрн на капремонт — скоро буде введено в експлуатацію; на вул. Київський Шлях, 24 (стоматполіклініка) — уже завершується ремонт, там буде кабінет щеплень, окрема кімната для препаратів, які містять наркотичні речовини. Щодо амбулаторії на вул. Лютнева, 12 (колишній магазин «Смак») — є висновки держекспертизи — потрібно по експертному звіту 6,5 млнгрн для капремонту. Ці кошти у бюджеті зарезервовані, на найближчій сесії має бути виділено перший транш у 3 млнгрн, далі — проведемо тендер на виконання робіт, також майже підготовлене приміщення там для мамографа (витрачено на оновлення понад 300 тис. грн), готується паспортизація. Це буде найбільша амбулаторія, введення планується до кінця року. Впровадження реформи триватиме до 2019 року. Загальна сума із міського бюджету на ремонт амбулаторій цього року — близько 10 млн грн. Чому затримуємося з ремонтами? Бо наш акцент не на швидкості, а на якості зробленого.

Яка суть реформи?
— Може, я неправильно розумію суть медреформи, нехай мені пробачать. Але у нас є Центральна районна лікарня, яка, згідно із статутом, є власністю району, але по суті — це спільна власність міста і району. Є велика поліклініка, як дитяча, так і доросла. Де написано у законі, що ми маємо звільнити ці приміщення, знайти інші для розміщення сімейних лікарів, які зараз є терапевтами? Чому люди, які живуть поблизу ЦРЛ, повинні їхати до котроїсь із міських амбулаторій до сімейного лікаря? Не розумію. Я за те, щоб кожен мікрорайон мав свою амбулаторію, але не потрібно відмовлятися від центральної лікарні, її потрібно зберегти, лікарі мають там працювати.
Невідомо, що буде з Бориспільською ЦРЛ після реформи. Потрібно нам зберегти і лікарню, і поліклініку, і робочі місця лікарів. Яка їхня доля — поки нас не інформують. Ще мінус — немає конструктивної політики між містом і районом щодо лікарні, її статуту. Місто виділяє гроші на ЦРЛ, але у вигляді субвенції — 52 % від потреби лікарні, а район фінансує 48%. Лікарня має бути офіційно спільною власністю міста і району. Чому нам, домовившись, не побудувати новий корпус лікарні і не віддати його під первинну медицину чи діагностичний центр, адже 10 млнгрн торік місто виділило на це будівництво?

Первинка, як у Німеччині
— Первинна ланка медицини — це сімейні лікарі, але, думаю, вони повинні працювати у великих медичних центрах, оснащених сучасним обладнанням, щоб пацієнт прийшов на консультацію, пройшов обстеження і отримав висновки щодо свого здоров’я. Потрібне комплексне обстеження хворого на рівні первинної ланки медицини в одному приміщенні. Наприклад, прийшла жінка на обстеження до сімейного лікаря на вул. Глибоцьку, її направляють на рентген, що в іншому місці, потім їй потрібно їхати в лабораторію. Це неправильно. Я був у Німеччині, де клініки у невеличких містечках теж первинної ланки медицини, але вони оснащені надсучасним обладнанням, і людина там в одному місці отримує висновок про своє здоров’я. Оце правильний підхід.

«ПЕРВИННА ЛАНКА НЕ ЗАБЕРЕ ФУНКЦІЇ ЦРЛ»

Людмила Пасенко, заступник Бориспільського міського голови з гуманітарних питань, входить до Госпітальної ради Київщини
Бориспільський шлях до первинки

Про темпи ремонтів
— Я відповідаю за зміст впровадження реформи первинної ланки медицини у місті, а за темпи проведення ремонтів у амбулаторіях — не до мене, не хочу коментувати. Це не моя компетенція. Але скажу чесно, темпи робіт мене зовсім не задовольняють. На вул. Київський Шлях, 24 обіцяли роботи завершити до 1 квітня, але вони тривають досі. Сьогодні обіцяють до 1 червня. Кажуть, не вистачає коштів. Я не фахівець з будівельних питань і не можу давати оцінку. Плануємо, що первинна ланка медобслуговування у місті все ж стартуватиме із 1 липня, тоді ж почнеться і електронне декларування.

Місто за партнерство з районом
— Первинна ланка медицини — це амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Вторинна ланка — це консультації, лікування вузькопрофільних спеціалістів. Сьогодні створені госпітальні округи, я входжу до Госпітальної ради від Борисполя із двома іншими представниками: Іллею Луцівим та Євгенієм Черенком. Рада об’їхала лікарні округу — Бровари, Бориспіль, Переяслав-Хмельницький, Яготин, Березань, Згурівку — з метою оцінити матеріально-технічну базу та кадровий потенціал лікарень, щоб дати рекомендації департаменту охорони здоров’я КОДА щодо розвитку вторинної ланки медицини округу. На сьогодні Госпітальною радою опрацьовуються методичні рекомендації. Але остаточне рішення щодо Бориспільської ЦРЛ за її засновником — Бориспільською районною радою. Місто хоче розвивати ЦРЛ разом із районом, бути партнером, тому пропонує засновувати разом некомерційне комунальне підприємство на базі лікарні — це і буде вторинна ланка місцевої медицини. Місто хоче бути у складі засновників на рівних умовах з районом. Є рекомендації до 1 січня 2020 року перевести лікарню у комунальне некомерційне підприємство. Є час домовитися.

Амбулаторії розвантажать лікарню
— Первинна ланка медицини покращить стан медичної галузі у місті. Вона розвантажить ЦРЛ, зникнуть черги до лікарів. Наприклад, якщо хворий прийшов до сімейного лікаря у своїй амбулаторії і потребує консультації хірурга, то сімейний лікар його направляє до цього спеціаліста на консультацію та лікування безкоштовно. У амбулаторіях можна буде здати аналізи, пройти первинне обстеження і у разі потреби отримати направлення до вузькопрофільного спеціаліста. Первинна ланка не перебирає функції лікарні, тобто вторинної ланки, бо лікувати складніші захворювання будуть на вторинному рівні. Не потрібно плутати два різні поняття.
Чи буде вторинна ланка медицини на Бориспільщині? Буде обов’язково, але якою їй бути — залежить від засновників ЦРЛ.

Було звернення Бориспільської районної ради до міської ради, щоб надали представників до спільної медичної комісії по визначенню долі ЦРЛ. На спільному засіданні вирішено зробити експертну оцінку майна лікарні. Над цим і працюємо.

Також у планах міста розширювати мережу амбулаторій. Зверталися до районної ради з проханням передати місту в оренду приміщення на вул.Гоголя, 1 (дитяча поліклініка).

«МАЙБУТНЄ МІСЦЕВОЇ МЕДИЦИНИ ТУМАННЕ»
Бориспільський шлях до первинки

Ілля ЛУЦІВ, лікар УЗД, депутат Бориспільської міської ради

Ілля Михайлович входить до переговорної групи від Борисполя з питань медицини. Він поділився песимістичними поглядами стосовно темпів впровадження реформи первинної ланки медицини у місті та озвучив кілька проблем місцевої медицини, які взаємозалежні.

— Міський центр первинної медико-санітарної допомоги створений. Але ремонти в окремих амбулаторіях сімейної медицини міста робляться вкрай повільно. Чому? Це питання не до мене. Я, разом із депутатом Олегом Вересом, заступником міського голови Людмилою Пасенко та юристом міськради Олександром Жарим, входжу до складу переговорної групи, яка спільно із представниками РДА вивчає ситуацію щодо Бориспільської ЦРЛ. Скажу так: у місті і районі немає досі спільного бачення розвитку охорони здоров’я, тому перспективи місцевої медицини, на жаль, туманні, — ділиться співрозмовник. І нарікає, якби Бориспільська РДА не пригальмувала процес будівництва терапевтично-неврологічного корпусу, то нині б уже завершувалося його будівництво.

— Я втомився боротися за просування медичних питань. Свого часу, коли були суперечки із районом за аеропорт, я пояснював і депутатам, і людям, що потрібно паралельно вирішувати питання щодо Бориспільської ЦРЛ, бо матимемо проблеми. Сьогодні ситуація з лікарнею невизначена, бо невідомо, чия лікарня — району чи міста — і як буде далі. Район нині покращив фінансування ЦРЛ, але коли б місто мало юридичну можливість долучитися, і лікарня, і населення б виграли. Потрібне спільне рішення, — говорить Ілля Михайлович.

Оксана КОБЗАР,
фото Тетяни ХОДЧЕНКО

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031