Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Анатолій Скибун: «Тепер на всі виклики повинна виїздити екстрена допомога»


Анатолій Скибун: «Тепер на всі виклики повинна виїздити екстрена допомога»

Як живе в нових умовах екстрена допомога, чи під силу їй впоратися з подвійним навантаженням — наша розмова з заступником головного лікаря «Бориспільській станції екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Анатолієм Скибуном.

— Анатоліє Петровичу, як ви розцінюєте факт, що в Борисполі наразі немає невідкладної допомоги? Може, медреформою така служба не передбачена?
— Вважаю, що це неприпустимо — позбавити місто, де мешкає біля 70 тисяч населення, невідкладної допомоги. Ніде більше в Київській області такої ситуації немає. Уся кількість викликів, які пов'язані з наданням невідкладної допомоги, стала нашим додатковим навантаженням, адже в законі прописано, що коли немає невідкладної, ця функція перекладається на екстрену, в разі наявності вільних бригад на цей час. Проблема полягає в тому, що в таких умовах екстрена допомога не може повноцінно виконувати функції, які передбачені законом. Підвищився ризик того, що ми можемо не встигти надати допомогу тоді, коли все вирішують хвилини.
— Можете навести приклади?
— Ось вам проста задачка. Два виклики: у дитини висока температура і ДТП. Куди виїхала машина?
— На ДТП.
— Ні. На температуру, тому що цей виклик був першим. Приїхали, бачать, в дитини ріжуться зубки, мама вже дала ліки, температура почала знижуватися. А людина, яка постраждала в ДТП, померла. Це ж стосується інфарктів, інсультів та інших випадків, коли від того, наскільки терміново надана медична допомога, залежить життя людини.
— Раніше невідкладна і екстрена допомоги в Борисполі працювали злагоджено і чітко...
— Абсолютно правильно. Прекрасна система була.Невідкладна успішно працювала останні 1,5 роки при Бориспільському районному ПМСД та обслуговувала район та місто. На виклик приїжджала невідкладна, надавала потрібну допомогу. Стабілізували стан — прекрасно, поїхали далі. Якщо побачили, що хворий потребує спеціалізованої допомоги, госпіталізації, викликали екстрену. У випадках, коли симптоми були загрозливі, диспетчер не вагався і відразу відправляв екстрену.
— Що змінилося за останній час?
— Міський центр ПМСД відкритий містом в листопаді 2017 року, з 1 липня 2018 року райрада попередила про зупинення надання мешканцям міста невідкладної медичної допомоги. А з 1 вересня зупинила, адже це обов’язок міста — забезпечити невідкладну медичну допомогу для містян. Відтепер на всі виклики повинна приїжджати екстрена допомога. У карті виклику обласній диспетчерській ставиться відмітка: у зв'язку з відсутністю невідкладної допомоги машина відправляється на виклик, який не є профільним.
— Скільки в вас зараз бригад?
— П'ять бригад. Три в місті і дві в районі (в Мирному і Воронькові).
— Яка кількість викликів?
— У середньому до 40 викликів на день. У святкові дні — до 60. З цих викликів понад 30 % — не наші, тобто третина — це суто функції невідкладної допомоги. До речі, 70 % всіх викликів — з міста. Один виклик екстреної допомоги коштує тисячу грн.
— Наскільки відомо, зараз в Борисполі ситуація така: якщо людині стало погано, коли робочий час сімейного лікаря закінчився, вона може йому зателефонувати і запитати, чи викликати екстрену медичну допомогу, чи звертатися до приймального покою для госпіталізації в ЦРЛ, чи можна прийняти якісь ліки. Але чи встигне вона додзвонитися? Не втратить дорогоцінний час?
— У законі все чітко сказано: допомога має бути безперервною. Лікарям надається право вирішити, чи вони самі надають невідкладну допомогу у робочі часи та неробочі, чи роблять черговий кабінет для безперервного обслуговування з тих грошей, які будуть отримувати з Національного фонду здоров'я, або за допомогою місцевої влади. Але вони зобов'язані так організувати роботу, щоб все працювало належним чином, і люди знали, що вони не кинуті напризволяще.
— Чи намагалися ви вирішити цю проблему спільно з міською владою?
— Ми передбачали такий розвиток подій, тому ще з травня писали звернення до виконавчого комітету Бориспільської міської ради, щоб з'ясувати ситуацію. У відповіді міськвиконкому від 10 вересня було зазначено, що «згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2012 року №1119 диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф перенаправляє звернення, що належать до категорії не екстрених, до відповідного закладу медико-санітарної допомоги, а у разі відсутності такої можливості — направляє до пацієнта бригаду екстреної медичної допомоги». Але при цьому чомусь не вказується, що поняття «відсутність можливості» стосується зайнятості бригад невідкладної медичної допомоги на інших виїздах під час виконання ними своїх функцій. Вважаю самоусунення Бориспільського міського центра первинної медико-санітарної допомоги від надання невідкладної медичної допомоги в неробочий час прямим порушенням Наказу МОЗ України від 19.03.2018 року №504, а саме принципу безперервності ПМД.
— Чи має право людина звернутися безпосередньо до приймального відділення ЦРЛ?
— Так, щоб не втрачати час, людина має повне право звернутися в неробочий час до приймального відділення. Це називається самозверненням. Якщо час робочий — то до свого лікаря. Якщо ситуація така, що загрожує життю, наприклад, серцевий напад, треба негайно викликати 103.
— Як ви ставитеся до ідеї існування невідкладної допомоги на волонтерських засадах, зокрема, у співпраці з громадською організацією «Червоний Хрест України»?
— Головний документ, який дає право надання спеціалізованої медичної допомоги населенню — це ліцензія, яку видає держава. Товариство Червоний хрест — благодійна організація, яка не має ліцензії на такий вид діяльності. Патронажна служба, допомога інвалідам, літнім людям, навчання — це її функції. Але яким чином тут невідкладна допомога?Послуги НМД з боку Товариства Червоного Хреста України МОЗом не передбачені!
— Реформа первинної ланки передбачає відповідальність не лише медиків, а й пацієнтів. Які обов'язки має пацієнт?
— Це дуже слушне питання. Багато хто ще не розуміє, що відповідальність за своє здоров'я несе в першу чергу саме він. Хочу — піду до лікаря, хочу — ні. Хочу — приймаю ліки, які лікар призначив, хочу — викину їх. Треба розуміти, що система буде працювати гарно, коли кожен на своєму місці — і лікар, і пацієнт — буде відчувати свою відповідальність.

Наталія Долина

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031