Жк Мрия
Бориспiль
C

Головні новини

Розмова із Олександром Ганушем про ціну води, брак кадрів та боргову яму


Розмова із Олександром Ганушем про ціну води, брак кадрів та боргову яму

Із 1 листопаду в Борисполі вступають в силу нові тарифи на водопостачання та водовідведення. Чи доцільний це крок та яка складова тарифоутворення? Із якими проблемами стикається підприємство у непростий час — наша розмова з директором КП ВКГ «Бориспільводоканал» Олександром Ганушем.

— Олександре Миколайовичу, які причини зміни ціни на послуги водоканалу?
— Ми привели їх у відповідність до витрат, які піднялися тому, що керівництво держави скинуло з себе відповідальність за нинішні реалії і переклало її на плечі підприємств і громадян. Паливо здорожчало на 30%. У минулому році літр бензину коштував 23 грн, а сьогодні — 35 гр. Солярка коштувала 19грн, зараз 32 грн.
— Чому більша частина складової тарифу — це заробітна плата?
— Підприємство задобу підіймає понад 8тис куб м води і приймає більше 8 тис кубм стоків. Нашими послугами користується понад 50 тисяч населення, всі комунально-побутові заклади: дитячі садки, школи, лікарні, підприємства різної форми власності. Уявляєте, яка це складна система? Тому чисельність працюючих на підприємстві має бути не менше 600 осіб. Але на сьогодні працює лише 196 співробітників. Середній вік працюючих — 60 років: ніхто не хоче йти через дуже низьку заробітну плату і важкі умови праці. Середня заробітна плата машиніста КНС 4 тис грн. Але не кожен піде працювати на перекачку, де збираються всі стоки, бруд, сміття, і практично вручну це чистити.
— А чому вручну? Хіба у вас немає спеціалізованої механізації?
— Механізовані решітки встановлені тільки на трьох каналізаційно-насосних станціях, які за своїми габаритами дозволяли встановити на перекачці так звані МОНСТРи. Це англійські машини, які автоматично перемелюють все сміття. Одна знаходиться на території водоканалу, друга у дворі стоматологічної поліклініки, третя — навпроти військкомату. Але з працюючих залишилася лише одна, біля військкомату. Решта вийшли з ладу, оскільки термін їх експлуатації — 5 років, а вони працюють вже понад 7. Треба закупити нові, але де взяти гроші? Вартість одного МОНСТРу— 2,5 млн грн.
— Ще одна складова тарифу —сплата кредитів Світового банку. Відомо, що підприємство свого часу брало кошти на оновлення і ремонт. Це велика сума?
— У 2010 році ми взяли кредит у розмірі 4,2 млн доларів у Світового банку реконструкції і розвитку. Згідно із умовами договору, наше підприємство зобов'язане щорічно виплачувати 325 тисяч доларів. Але за цей час курс долара змінився, тож зросли і відсотки кредиту.
— У Білорусії комунальні підприємства теж брали подібні кредити, але за рахунок держбюджету борги швидко погасили, що вплинуло на зниження тарифів для людей і звільнило комунальників від заборгованості. А в нас, навпаки,все лягло на плечі людей?
— Так, це правда. На рівні держави комунальній сфері не приділяється уваги.
— Чи бере участь міська влада у погашенні заборгованості «Бориспільводоканалу», адже завдяки децентралізації у місцевому бюджеті є кошти. Чи варто допомогти своєму комунальному підприємству, а не перекладати борговий тягар на жителів?
— Минулого року ми отримали від міської влади поворотний кредит у розмірі 6,086 тис 400 грн для того, щоб мати змогу вчасно розраховуватися зі Світовим банком. Адже згідно договору, якщо ми не сплачуємо кредит Світовому банку, він блокує наші банківські рахунки. Тобто це кредит на кредит. Ми розраховуємося з кредитом від Світового банку, в нас не ростуть ні пені, ні штрафи, а в міський бюджет повертаємо фіксовану суму. У грудні ми повинні віддати 500 тис грн. Крім того, була ще безповоротна допомога від міського бюджету у розмірі 2 млн 429 тис грн. Кредит від бюджету довго розглядали, його вчасно не затвердили, тарифи тоді не піднімали, тож ми не назбирали коштів на погашення. Коли виділили кошти, ми розрахувалися.
— Кредит від міського бюджету також закладено в тариф?
— Так.

Розмова із Олександром Ганушем про ціну води, брак кадрів та боргову яму

Розмова із Олександром Ганушем про ціну води, брак кадрів та боргову яму


— Що вдалося зробити завдяки кредиту Світового банку?
— Повністю реконструйовано 22 артезіанські свердловини: замінені засоби електропостачання, насоси, водопідйомні труби. Це сприяло видобутку води більш високої якості. Артезіанські свердловини працюють зараз на частотних перетворювачах із плавним пуском. Це обладнання змінює потужність плавно, залежно від кількості води, яка споживається у кожний конкретний момент.
Не допускаються гідроудари, які часто були причиною руйнування трубопроводів та погіршення якості води. Відремонтовані каналізаційні насосні станції, що будувалися ще за радянської влади і працювали на застарілому обладнанні. Замінено частину водопровідних мереж, що не витримували жодної критики.
— Чому в Борисполі вода для населення дорожча, ніж, наприклад, в Броварах?
— Ми подаємо артезіанську воду, яку піднімаємо з глибини 150-300 м. А в Броварах використовують деснянську воду. Образно кажучи, кинув шланг у річку, і все готово. Кажуть, вода в Десні корисна, насичена йодом.
Але подивіться, через скільки міст вона проходить. Скільки туди скидають стоків. Тому вона ніколи не буде такою, як наша з артезіанських свердловин. Нашу воду можна пити з крану.
— Але відомі скарги жителів Борисполя на те, що в воді знаходять черв'яків…
— Це тема для окремої розмови. Зараз багато людей купують фільтри, де вода проходить через різноманітні картриджі. Але продавці таких фільтрів чомусь забувають попереджати, що фільтри потрібно регенерувати, тобто промивати, раз на добу. А часто їх не промивають місяцями і роками. Науково встановлено, що засоби очищення води, які встановлюються споживачами, є накопичувачами і розплідниками бактерій, адже там для них ідеальна температура і середовище.
— Останнім часом в Борисполі інтенсивне будівництво. Чи витримують навантаження існуючі водопровідно-каналізаційні мережі?
— Кожному забудовнику ми виставляємо технічні умови, причому робимо це з «запасом», щоб збільшити потужність насосної станції. Поки забудовники не виконають всі умови, дозволу на підключення води і каналізації ми на надаємо.
— Чи виконав техумови забудовник довгобуду, який охрестили Кінг-Конгом?
— Вони виконали 75% технічних умов. Щоб забезпечити водою школу, будинки поряд, повинні були перекласти трубопровід від старої пожежної станції до школи № 4 із закільцюванням на вул.Бежівка,1 зі 150 мм до 300 мм.
Це зробили. Але в техумови їм закладено вимогу замінити дві ділянки напірного трубопроводу, і цього не було зроблено.
— Із 1 січня 2018 року дер-жава змінила для водоканалів рентну плату за спецводокористування. Це теж входить у тариф для населення?
— На жаль, так. Раніше для водоканалу така плата поширювалася тільки на воду власного користування, тепер ми повинні платити державі ренту за підняту воду. Раніше такого не було. Ми платили, але на населення ці кошти не покладали. Минулого року КП заплатив 160 тис грн. Цього року — 1 млн грн. Зрозуміло, що водоканалу сплачувати такі суми не під силу. Тому цей податок теж «сидить» у тарифі.

Наталія Долина

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або зайти на сайт під своїм ім'ям.

коментарі

Ваше ім'я: *
Ваш e-mail: *
Питання: 156+2
Відповідь:
Код: оновити, якщо не видно коду
Введіть код:
Читають Обговорюють
Купити квартиру в Києві
Календар публікацій
«    Березень 2024    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031